Príprava začína. Prinesie odpovede na zásadné otázky

MARTIN UŽÁK | 19.09.2018

Detroit Red Wings majú za sebou päťdňový tréningový kemp v Traverse City a od dnešného dňa presúvajú prípravu na novú sezónu domov do Detroitu, kde začnú hrať prvé prípravné zápasy.

Tohtoročné predsezónne obdobie je špecifické tým, že Red Wings majú na svojej plánovanej súpiske niekoľko voľných miest, ktoré obsadia mladými talentami. Blížiaca sa séria prípravných zápasov preto prinesie odpovede na niekoľko zásadných otázok.


Filip Hronek. Začne sezónu v prvom tíme Detroit Red Wings? (foto: Associated Press)

Kto rozšíri obranné rady?

Red Wings pripravujú minimálne jedno voľné miesto pre mladého obrancu. O toto miesto súperí kvarteto Filip Hronek, Dennis Cholowski, Joe Hicketts, Libor Šulák.

Filip Hronek (20 rokov) a Dennis Cholowski (20) podávali v kempe najlepšie výkony. Obaja dokážu podporiť útok, v prípravných zápasoch dostanú šancu riadiť presilovku.

Pravák Hronek ťaží zo skúseností, ktoré vlani nabral v drese Grand Rapids Griffins v AHL, kde bol najproduktívnejším obrancom. Pôsobí dojmom, že na NHL je pripravený. Je tvrdší ako Cholowski, na druhú stranu častejšie riskuje a nekorčuľuje tak dobre. Tak či tak je favoritom číslo jeden.

Cholowski je najkomplexnejším obrancom z celej štvorice, doteraz však pôsobil najmä v juniorskej WHL a nemá veľa skúseností. Na nedávnom turnaji nováčikov zažiaril šiestimi bodmi. Má výborný prehľad, výborne korčuľuje a prihráva. K NHL je bližšie, ako sa pôvodne predpokladalo.

Joe Hicketts (22) v kempe ohúril vyššou rýchlosťou. Výkonnostne bol jedným z najlepších hráčov v kempe. Má za sebou dve kompletné sezóny v AHL, vlani nakukol do NHL na päť zápasov a zaujal veľkou bojovnosťou a nebojácnosťou. Hoci má len 173 cm, je najtvrdší z celej štvorice.

Libor Šulák (24) vlani zbieral fúru bodov vo fínskej najvyššej súťaži a krátko si zahral aj za Grand Rapids. Výborne korčuľuje, vyniká smerom dopredu. V kempe bolo badateľné, že si ešte nezvykol na užšie severoamerické klzisko. Potrebuje sa aklimatizovať.

Ktokoľvek z týchto mladíkov sa neprebojuje do NHL, začne sezónu v Grand Rapids.

Red Wings pôjdu do novej sezóny so siedmimi alebo ôsmimi obrancami na aktívnej súpiske (skôr so siedmimi, osem ich býva iba výnimočne). Prvých šesť miest pre obrancov si majú rozobrať veteráni Trevor Daley, Danny DeKeyser, Jonathan Ericsson, Mike Green, Nick Jensen a Niklas Kronwall. Platí to pri ich plnom zdraví a plnej výkonnosti. Napríklad Green, ktorý koncom minulej sezóny podstúpil operáciu krku, zatiaľ nechodil do kontaktov a do akcie by mal ísť až koncom prípravného obdobia. Jensen má za sebou nevýrazný kemp a ak by v nevyrovnaných výkonoch pokračoval aj v príprave, Red Wings ho môžu poslať do Grand Rapids a jeho jednocestný kontrakt s platom 812.500 dolárov môžu úplne zmazať spod svojho platového stropu (ako to funguje).

Kto získa miesto v útoku?

Zatiaľ čo v defenzíve sa počíta s jedným voľným miestom pre mladého obrancu, v útočných radách môže byť voľné jedno až tri miesta. Súperia o ne najmä Michael Rasmussen, Filip Zadina, Jevgenij Svečnikov a Dominic Turgeon.

Michael Rasmussen (19) vlani explodoval v play-off WHL, kde v 14 zápasoch pozbieral 33 bodov. Je výborne stavaný, poctivý, excelentný v hre pred bránkou súpera. Rastie v silového útočníka. Red Wings s ním počítajú do zostavy už od marca. Bolo by prekvapením, ak by sa do ich tímu nedostal, musel by sa z neho vytlačiť sám nečakane nevýraznými výkonmi. V kempe hral výborne, ako jeden z mála mladíkov bez problémov stačil na najlepších hráčov po ofenzívnej aj defenzívnej stránke. Má výhodu v tom, že so svojou hrou vie obstáť aj v nižšej formácii.

Filip Zadina (18), šestka tohtoročného draftu, má za sebou výbornú sezónu v juniorskej QMJHL. Má fantastickú strelu, ktorá je už teraz hodná NHL. Môže vyrásť v elitného strelca. Na nedávnom turnaji nováčikov hral dobre, ale neexceloval. V hlavnom kempe už predvádzal jednoduchšiu a efektívnejšiu hru a v troch modelových zápasoch strelil štyri góly. Momentálne má natiahnuté slabiny, jeho debut v prípravných zápasoch sa minimálne na dnes odkladá.

Jevgenij Svečnikov (21) vlani zvádzal boj s učebnicovým syndrómom druhej sezóny v AHL. Zatiaľ neoslnil tak, ako sa očakávalo, ale Red Wings o ňom majú vysokú mienku. V lete extrémne trénoval a pracoval na svojom slabšom korčuľovaní. Je o niečo rýchlejší a silnejší ako vlani, ochotne sa tlačí do priestoru pred bránkou.

Dominic Turgeon (22) sa zotavil z minulosezónnej nebezpečnej krvnej zrazeniny v pravej ruke. Ešte predtým odohral za Red Wings svojich prvých päť zápasov v NHL. V Grand Rapids je najlepším defenzívne ladeným útočníkom, je excelentný v hre vo vlastnom oslabení a pri osobnom bránení najlepších hráčov protivníka. Môže ťažiť z nižšej konkurencie na pozícii centra. Jeho šance vzrástli po tom, ako Henrik Zetterberg ukončil kariéru.

Ak neuspejú v boji o NHL, Zadina, Svečnikov a Turgeon začnú sezónu v Grand Rapids v AHL. NHL u Zadinu rozhodla, že sa nemusí vracať späť k juniorom, ako si to pôvodne predstavoval jeho lanský tím Halifax Mooseheads. Naopak pre Rasmussena platí, že ak sa do NHL nedostane, musí sa vrátiť do juniorskej WHL, do tímu Tri-City Americans, kde pôsobil posledné tri roky a v prípade návratu tam bude robiť kapitána.

Na aktívnu súpisku Red Wings pred novou sezónou bude zapísaných 13 alebo 14 útočníkov. Pri plnom zdraví bude obsadených desať miest, ktoré zaberú Justin Abdelkader, Andreas Athanasiou, Tyler Bertuzzi, Luke Glendening, Darren Helm, Dylan Larkin, Anthony Mantha, Frans Nielsen, Gustav Nyquist a Thomas Vanek.

Martin Frk a univerzál Luke Witkowski zaručené miesto na súpiske nemajú. V ich prípade môže byť rozhodujúca posledná zásadná otázka, ako sa dočítate nižšie.

Kto sa posadí na tribúnu?

Či už ide o mladých obrancov alebo mladých útočníkov, celé leto sa píše a hovorí o tom, kto z nich sa dostane do prvého tímu. Už menej sa píše a hovorí o tom, že v prvom tíme vydržia iba dovtedy, dokým budú pravidelne hrávať.

Na aktívnu súpisku pred novou sezónou bude zapísaných najviac 23 hráčov, z toho dvaja brankári (v bránkovisku Red Wings je situácia jasná, pri plnom zdraví ho budú okupovať Jimmy Howard a Jonathan Bernier). V deň zápasu pôjde do akcie nanajvýš 18 korčuliarov (obrancov a útočníkov). Aktívna súpiska teda bude tvorená aj hráčmi, ktorí budú sedieť na tribúne.

Red Wings dlhodobo presadzujú myšlienku, že sedieť by mal ten hokejista, ktorému to neuškodí. Najmladší hráči by mali hrávať, ak nie v NHL, tak v nižších súťažiach. Red Wings toto leto vôbec po prvýkrát verejne priznali, že sú v procese prestavby, ale ich prestavba nie je úplná a radikálna, ale len postupná. Sú presvedčení, že ak mladí hráči v NHL nehrávajú, musia byť poslaní niekam, kde hrávať môžu. V praxi to znamená, že ak sa napríklad taký Filip Hronek dostane do prvého tímu, ale dva týždne nezasiahne do hry, Red Wings ho radšej odošlú do AHL, pretože zápasová prax v AHL mu v jeho rozvoji pomôže viac ako vysedávanie na tribúne v NHL.

Vlani u Red Wings pravidelne sedávali obranca Xavier Ouellet, univerzál Luke Witkowski a útočník David Booth. Veteráni Witkowski a Booth plnili túto rolu ochotne (preto má podľa mienky klubu význam, keď sú na súpiske aj takíto hráči - je lepšie, ak sedia oni, ako keby mal sedieť mladík). Mladší Ouellet však s týmto údelom spokojný nebol, Red Wings s ním prestali počítať a v lete ho vykúpili z posledného roka kontraktu.

Bitkár Witkowski je v rovnakej pozícii aj v tejto sezóne. Mladí hráči, ktorí bojujú o miesto v tíme, majú preukázateľne viac talentu ako on, ale ak by mali sedieť na tribúne, potom je rozumnejšie, ak toto miesto pripadne staršiemu hráčovi s limitovanou rolou, akú má práve Witkowski - mienia Red Wings. Ak by ale Witkowski mal byť tým, kto by mal byť poslaný nižšie, nebude to problém, pretože podobne ako u Jensena je jeho plat dostatočne nízky na to, aby ho Red Wings mohli úplne vymazať spod svojho platového stropu.

Vzhľadom na zvýšenie konkurencie v útoku môže rovnaká pozícia pripadnúť aj útočníkovi Martinovi Frkovi. Frk vyniká svojou delovou strelou pri presilovke, ale zaostáva pri hre piatich proti piatim, v defenzíve a v korčuľovaní. Red Wings po skončení minulej sezóny najskôr váhali, či s ním majú podpísať nový kontrakt, napokon ho podpísali, ale s tým, že nemá zaručené miesto v tíme a musí oň bojovať tak ako vlani. Frkovi popri silnej konkurencii mladíkov momentálne nepomáha ani fakt, že od prvého dňa kempu pauzuje vinou zranenia chrbta. Svoju budúcnosť má však stále vo svojich rukách a tak ako mu môže jeho miesto zobrať mladší útočník, takisto aj on môže svojimi výkonmi nechať mladšieho útočníka v AHL. Z platového hľadiska je jeho situácia podobná ako u Jensena a Witkowskiho: ak by sa Red Wings rozhodli ísť touto cestou a poslali by ho do AHL, zo svojho platového rozpočtu si vymažú viac než 90 % jeho platu.

Ďalším potenciálnym kandidátom na takúto nelichotivú, ale nevyhnutnú pozíciu v kádri je veterán Jussi Jokinen (35), ktorý je u Red Wings na skúške. Pozvánku do tréningového kempu klubu poslal on sám, Red Wings mu vyhoveli s tým, že jeho prípadná budúcnosť v tíme bude závislá od výkonov mladých hráčov. Jokinen bol informovaný, že ak mladíci nesklamú a predvedú dobré výkony (to sa zatiaľ deje), tak zmluvu nedostane. Šancu dostať sa do kádra bude mať v prípade, že mladí hráči nebudú pripravení na NHL a on v príprave zažiari.

Odpoveď na túto, ako aj na prvé dve zásadné otázky sa dozvieme už čoskoro.

Program prípravy

19.09. Detroit vs Pittsburgh
20.09. Detroit vs Chicago
22.09. Detroit vs Boston
23.09. Pittsburgh vs Detroit
25.09. Chicago vs Detroit
26.09. Boston vs Detroit
28.09. Toronto vs Detroit
29.09. Detroit vs Toronto





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.