Odpovede: Jevgenij Svečnikov, Patrik Rybár, lístky

MARTIN UŽÁK | 25.08.2018

Ako doposiaľ oslnil mladý útočník Jevgenij Svečnikov? Aká je pozícia Patrika Rybára v hierarchii brankárov Detroit Red Wings? Ako obísť lístky v mobilných zariadeniach pred vstupom do Little Caesars Areny? Kde spoľahlivo zakúpiť lístky na zápasy NHL?

To sú niektoré otázky čitateľov blogu Hockeytown Blog a českých a slovenských fanúšikov Detroit Red Wings na Facebooku z posledných dvadsiatich dní.


Jevgenij Svečnikov (Peter Power, The Canadian Press)


Čo náš (Jevgenij) Svečnikov, neoslnil zatiaľ? - Michal

Jevgenij Svečnikov v súčasnosti patrí do širšej skupiny mladých útočníkov, ktorí budú bojovať o miesto na súpiske Red Wings v tréningovom kempe. Do tejto skupiny patria aj Dominic Turgeon a David Pope. Nedávajú sa mu také veľké šance ako Michaelovi Rasmussenovi či Filipovi Zadinovi. Red Wings ho chcú nasadiť do mnohých prípravných zápasov a posúdiť, ako na tom je.

Vlani sa vytrápil v AHL, kde ho postihol učebnicový syndróm druhej sezóny, ale na konci sezóny, pri krátkom pobyte v NHL, bol efektívnejší a vedel lepšie využívať svoju veľkú postavu. Trochu stráca v korčuľovaní, niekedy je na seba až príliš tvrdý a keď sa mu nedarí, upadá do útlmu, čo sa potom negatívne odráža na jeho výkonnosti. Doposiaľ neoslnil tak, ako sa očakávalo, ale stále je veľmi mladý (koncom októbra bude mať 22) a Red Wings veria, že vyrastie v dôležitú súčasť ich tímu.

Craig Custance zo servera The Athletic vidí jeho vyhliadky do novej sezóny takto: "Zatiaľ to vyzerá tak, že Svečnikov doplatí na pretlak na krídle a začne na farme v AHL. Rasmussen a Zadina sú výkonnostne pred ním. K tomu, aby túto jeseň prerazil do NHL a začal v nej pravidelne hrávať, by mu pomohol niektorý z týchto scenárov: Zadina nebude pripravený na NHL a začne v AHL, Henrik Zetterberg nebude pokračovať v kariére, Andreas Athanasiou bude vymenený. Je možné, že minimálne jeden z týchto scenárov sa naplní."


Celé leto čítam, ako (Patrik) Rybár mieri do NHL. Držím mu palce, ale nechce sa mi tomu veriť. Už som unavený z toho, ako naše médiá všetko prekrútia. Kde je pravda? Neviete, aká je jeho skutočná pozícia v hierarchii (brankárov)? - Radovan

Detroit Red Wings momentálne vnímajú Patrika Rybára ako svojho štvrtého brankára.

Na prvých dvoch miestach v klubovej hierarchii figurujú Jimmy Howard a Jonathan Bernier. Na treťom mieste je Harri Säteri, ktorého klub podpísal po otvorení trhu s voľnými hráčmi. V hre je ešte tínedžer Kaden Fulcher. U neho sa klub rozhodne, či ho nechá pokračovať medzi juniormi v OHL, alebo ho presunie k mužom.

S Howardom a Bernierom sa počíta do NHL. Säteriho Red Wings vnímajú ako jednoznačnú jednotku pre svoj záložný tím Grand Rapids Griffins v AHL. Jeff Salajko, ktorý u Red Wings trénuje brankárov, považuje Säteriho za gólmana hodného NHL a očakáva, že klub ho v prípade potreby bez okolkov povolá do NHL. S Rybárom sa nateraz počíta na miesto dvojky v Grand Rapids.

Rybár je už týždeň v Detroite, kde trénuje na novú sezónu. Klub navštívil už koncom júna na rozvojovom kempe nováčikov, nemohol sa však na ňom predviesť, pretože sa liečil z operácie členka a trénoval iba mimo ľadu. Po prvýkrát sa predvedie o dva týždne na tradičnom turnaji nováčikov ôsmich klubov v Traverse City.

Organizácii sa páči jeho mohutná postava (meria 190 cm) a pohyblivosť. Salajko si myslí, že má na to, aby obstál v AHL. Red Wings ho však neplánujú vrhnúť rovno do akcie a extrémne ho vyťažiť. Podľa Salajka si bude v prvých týždňoch novej sezóny postupne zvykať na užšie severoamerické klzisko a intenzívne pracovať pod dohľadom Briana Mahoneyho-Wilsona, trénera gólmanov Griffins. V prípade ťažkostí sa môže objaviť aj v drese Toledo Walleye v nižšej ECHL.


Vôbec sa mi nepáči, čo si to (Detroit Red Wings) vymysleli s tými lístkami v mobiloch. Ako by sa to dalo obísť? - Ondřej

Ako už odznelo v článku na túto tému, úplný prechod Detroit Red Wings k lístkom v inteligentných telefónoch ešte neznamená, že lístky vytlačené na papieri sa používať nebudú. Existuje niekoľko možností, ako lístky v mobilných zariadeniach obísť a do Little Caesars Areny naďalej prichádzať s lístkami vytlačenými na papieri, hoci každá z týchto možností je zložitejšia.

V prípade problémov s mobilným zariadením musíte navštíviť klubovú pokladňu, kde vám vytlačia náhradné lístky. Lístky môžu byť vytlačené už iba v klubovej pokladni a nikde inde (to je zásadná novinka). Pokladňa ich vytlačí iba v prípade, že splníte všetky stanovené podmienky, to znamená: lístok musí byť predaný na vaše meno, musíte predložiť platný doklad s fotografiou a prípadne aj kreditnú kartu, pričom všetky informácie v predložených dokladoch musia navzájom súhlasiť. S lístkom vytlačeným doma vás do arény už nepustia. Pri nesúlade informácií váš lístok prepadne.

Ďalšou možnosťou je spoľahnúť sa na osobu, ktorá vám lístok zakúpi. Ak na zápas prichádzate vo dvojici alebo v skupine, lístky môžu byť naskenované z jedného mobilného telefónu, takže smartfón bude potrebovať iba tá osoba, ktorá lístky kupovala. Pri vstupe do arény však musia byť na mieste všetky osoby. Nemôžete napríklad naskenovať lístky pre dvoch členov trojčlennej skupiny s tým, že tretí člen zatiaľ chýba, ale dorazí neskôr. V takom prípade lístok tretieho člena skupiny prepadne, alebo na neho musíte doslova počkať, aby ste do arény vstúpili spoločne.

Paradoxom je, že aj keď táto možnosť "spoľahnúť sa na inú osobu" naozaj existuje a Red Wings o nej píšu aj na svojej oficiálnej stránke, jedným dychom odporúčajú, aby ste hromadne zakúpené lístky aj napriek tomu rozposlali prostredníctvom mobilnej aplikácie ostatným osobám, aby si ich nechali oskenovať pod vlastným menom / klubovým účtom.

Inou možnosťou je kúpiť lístky po zatelefonovaní do klubovej pokladne a vyzdvihnúť si ich v deň zápasu, ak takáto možnosť na konkrétny zápas existuje, alebo zakúpiť lístky v pokladni až v deň zápasu a krátko pred jeho začiatkom. Pokladňa môže požadovať nielen osobný doklad s fotografiou a kreditnú kartu, ale aj váš podpis, ktorý si uchová pre vaše ďalšie návštevy. Problém je v tom, že takéto lístky sú k dispozícii vo veľmi obmedzenom počte. Mnohí fanúšikovia si mýlia vypredanosť arény s jej reálnou obsadenosťou: ak vidia, že aréna nie je zaplnená, majú pocit, že k lístkom sa bez problémov dostanú aj na poslednú chvíľu, čo je ale častý omyl. Red Wings vlani predali všetky lístky na svoje súťažné zápasy v Little Caesars Arene; naposledy nemali vypredané v play-off 2007. Takouto cestou predávajú iba minimum lístkov, už v lete je takto dostupných nanajvýš len niekoľko stoviek lístkov na každý zápas, pretože takáto forma predaja je v USA považovaná za zastaranú.

Ako vidíte, existuje hneď niekoľko možností, ako obísť lístky v mobilnej aplikácii a do arény naďalej prichádzať s lístkami vytlačenými na papieri, ale každá z týchto možností je komplikovaná.


Mám záujem navštíviť zápas Detroit vs Pittsburgh v Pittsburghu v apríli. Vedeli by ste mi odporučiť spoľahlivý zdroj na zakúpenie lístkov takto dopredu? Našiel som túto stránku (AllianceTickets), ale ceny oproti oficiálnej stránke Pittsburghu sa dosť líšia. - Erik

NHL odporúča kupovať lístky na sieti Ticketmaster a stránke TicketsNow. Ide o najmodernejšie, najjednoduchšie a najbezpečnejšie oficiálne cesty, ako si zaobstarať lístok.

Na sieti Ticketmaster, preferovanej v každom klube, zakúpite lístky na voľné miesta v aréne za bežné predajné ceny, pričom zakúpené lístky sú vedené na vaše meno.

Na pridruženej stránke TicketsNow môžete oficiálnou cestou zakúpiť lístky od držiteľov sezónnych permanentiek a fanúšikov, ktorí sa zápasu nezúčastnia a svoje lístky ponúkajú iným záujemcom. Ich lístky môžete zakúpiť za nižšiu, ale aj vyššiu cenu oproti bežným predajným cenám.

Stránka typu AllianceTickets funguje na báze priekupníctva. Lístky kupuje iba preto, aby ich ďalej predávala a k cene si prirátala aj pochybné poplatky. Tieto poplatky môžu byť premrštené a cenu lístkov zbytočne navýšia.

Problém môže byť aj v tom, že lístky zakúpené od priekupníkov nemusia byť vedené na vaše meno. Ak sa napríklad váš mobilný telefón náhle pokazí alebo vybije (všetky kluby NHL v ostatných rokoch postupne prechádzajú na lístky v mobilných zariadeniach) a tento problém budete riešiť v klubovej pokladni, pokladňa môže odmietnuť takýto lístok vydať.

Okrem toho, na priekupníckych stránkach nemusíte mať garantovanú možnosť získať svoje peniaze alebo aspoň ich časť späť v prípade, že by sa vám náhle zmenili plány a zápasu by ste sa nemohli zúčastniť. Naproti tomu lístky zakúpené na oficiálnych stránkach Ticketmaster a TicketsNow môžete predávať iným záujemcom za takú cenu, akú si sami stanovíte, a ak ich predáte, získané financie aj skutočne dostanete. Financie sú vyplácané americkou bankou vo forme šeku, ktorý vám príde na vašu adresu a následne si ho necháte preplatiť v domácej banke (na Slovensku túto službu ponúka VÚB banka, v Česku napr. Komerční banka).

Lístky je najlepšie kupovať cez spoľahlivé zdroje a nešetriť na nich. Niekoľko dolárov alebo desiatok dolárov ušetrených na pochybnej priekupníckej stránke nestojí za hroziace problémy.


Pokiaľ máte nezodpovedanú otázku, ktorá sa týka Detroit Red Wings, píšte na Facebook alebo pošlite e-mail na adresu m.uzak@yahoo.com.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.