Red Wings zabodovali; Petr Mrázek zatiaľ zostáva

MARTIN UŽÁK | 17.12.2017

"Morálne víťazstvá" konečne vystriedalo skutočné víťazstvo za dva body. Petr Mrázek zatiaľ zostáva, prvý pokus o jeho výmenu skončil neúspešne. Klub už má plán, čo bude s českým gólmanom ďalej.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Luke Glendening vs Aaron Ekblad (Rick Osentoski, USA Today Sports; 11.12.2017)

Posledné výsledky

11.12. Detroit vs Florida 1:2 po predĺžení
13.12. Detroit vs Boston 2:3 po predĺžení
15.12. Detroit vs Toronto 3:1

Bilancia a umiestnenie

32 zápasov, 31 bodov, skóre 86:103

Atlantická divízia: 5. (1. Tampa Bay, 50 b.)
Východná konferencia: 13. (1. Tampa Bay, 50 b.)
NHL: 26. (1. Tampa Bay, 50 b.)

Lídri štatistík

góly: Anthony Mantha (12)
asistencie: Dylan Larkin (19)
kanadské body: Dylan Larkin (24)
plusové body: Justin Abdelkader, David Booth, Jonathan Ericsson (všetci +1)
víťazstvá: Jimmy Howard (10)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (90,8 %)

Česko & Slovensko

Martin Frk: 24 zápasov, 11 bodov (7+4), -10
Petr Mrázek: 10 zápasov, 2 víťazstvá, úspešnosť zákrokov 88,8 %
Tomáš Tatar: 32 zápasov, 15 bodov (10+5), -6

Stojí za zmienku

"Morálne víťazstvá" nestačia... Viacerí hráči i tréner Jeff Blashill tento týždeň rozprávali o tom, že "morálne víťazstvá" im nemôžu stačiť. Mali tým na mysli dve prehry po predĺžení v zápasoch, v ktorých boli lepší ako ich protivníci. Red Wings hrali celý týždeň dosť dobre na to, aby vyhrali všetky tri zápasy, a aj zabodovali v každom z nich. Skutočné víťazstvo za dva body však zaknihovali až v súboji s Torontom. Znova sa ukázalo, ako už mnohokrát v tejto sezóne a mnohokrát v posledných rokoch, že tento tím si nemôže dovoliť robiť chyby a ak chce vyhrávať, musí podať výborný výkon. Zatiaľ čo popredné mužstvá súťaže sú schopné vyhrávať aj vtedy, keď hrajú horšie ako súper, Red Wings potrebujú hrať výborne, aby mali aspoň šancu uhrať dobré výsledky. Koniec koncov, dookola to prízvukuje aj tréner Blashill. To hovorí veľa o kvalite súčasného kádra.

Porcia domácich zápasov nevyužitá... Piatkovým zápasom s Torontom ukončili Red Wings šnúru, počas ktorej odohrali 13 z 15 zápasov na domácom ľade. Pred začiatkom tejto značnej porcie domácich zápasov veľa hovorili o tom, že ak chcú pomýšľať na postup do vyraďovacích bojov, domáci ľad musia využiť a posunúť sa v tabuľke smerom nahor. Opak sa stal pravdou a Red Wings sú dnes na tom dokonca ešte horšie ako pred začiatkom tejto série. Z posledných 13 domácich zápasov vyhrali iba štyrikrát a v prvých 18 zápasoch na vlastnom ľade vyhrali iba šesťkrát. Horšiu domácu bilanciu majú už len Edmonton Oilers, Buffalo Sabres a Arizona Coyotes. Red Wings tak budú musieť naháňať stratené body v arénach súperov. Jedna výdatná porcia domácich zápasov na nich čaká ešte krátko po vianočnej prestávke. Ak by ju znova nezvládli, boj o play-off vzdajú (čo pri takomto scenári majú aj v pláne, ako naznačili minulý týždeň).

Pokračujúce nezdary v predĺžení... Nešťastné prehry s Floridou a Bostonom zhoršili už tak zlú bilanciu v predĺžení troch proti trom. Red Wings doposiaľ absolvovali šesť zápasov rozhodovaných v predĺžení a vo všetkých šiestich prípadoch prehrali. Päťkrát sa im to podarilo na vlastnom ľade a päťkrát sa im to podarilo v posledných dvanástich zápasoch, z ktorých celkovo vyhrali iba dva. Je to jedna prehra za druhou aj v tomto smere.

Zetterberg konečne skóroval... Jediný gól Red Wings v zápase s Floridou strelil kapitán Henrik Zetterberg. Ukončil tak svoje 22 zápasov trvajúce čakanie na presný zásah. Zetterberg ešte nikdy predtým nečakal na gól v NHL takto dlho. Počas tých 22 zápasov neskóroval ani z jednej zo svojich 48 striel na bránku. Zatiaľ čo jeho strelecké trápenie sa skončilo, trápenie ďalších hráčov, najmä tých mladších, sa ešte prehĺbilo. Andreas Athanasiou neskóroval už jedenásť zápasov za sebou, Anthony Mantha je bez gólu (i bodu) už šesť zápasov po sebe a Dylan Larkin skóroval len raz v posledných dvanástich zápasoch.

Góly v oslabení pribúdajú... Zápasy s Bostonom a Torontom boli okorenené jedným gólom Red Wings pri vlastnom oslabení. Red Wings sa v tomto smere darí najlepšie za posledných osem rokov, agresívne poňatie hry v oslabení ich doviedlo už k šiestim streleným gólom v početnej nevýhode, čo je viac ako dokázali v tejto hernej činnosti nastrieľať za posledné dve sezóny dokopy. O doterajších šesť gólov v oslabení sa postarali Dylan Larkin (2), Luke Glendening, Frans Nielsen, Darren Helm a Trevor Daley. Red Wings sa vďaka nim v tomto smere delia o prvú priečku v NHL s triom San Jose Sharks, Florida Panthers, Edmonton Oilers. V úspešnosti hry v oslabení sú momentálne na desiatom mieste v NHL (82,88 %).

Witkowski je späť. Bez rukavíc... Luke Witkowski si odsedel desaťzápasovú suspendáciu za vážne porušenie ligových pravidiel vo vyhrotenom novembrovom zápase s Calgary. Keď sa do zostavy vrátil, pokračoval tam, kde prestal: zhodil rukavice a púšťal sa do bitiek. V stretnutí s Floridou sa pobil dvakrát, v oboch prípadoch s útočníkom Michaelom Haleym. Do pästného súboja, svojho premiérového v NHL, sa v rovnakom zápase pustil aj obranár Luke Glendening. Súperom mu bol o poznanie väčší a ťažší obranca Aaron Ekblad, a hoci Glendening opustil scénu s krvácajúcim nosom, obstál a Ekblada položil k ľadu. Bolo to po prvýkrát od apríla 1999, čo sa v jednom domácom zápase Red Wings strhli až tri bitky.

Tyler Bertuzzi späť na farmu... Mladý útočník Tyler Bertuzzi bol na začiatku týždňa poslaný späť na farmu do Grand Rapids. Za Red Wings stihol odohrať jeden zápas; ďalšie príležitosti by mohol dostať v neskoršom priebehu sezóny. Tréner Jeff Blashill uviedol, že Bertuzzimu viac prospeje, ak bude pravidelne hrávať v popredných lajnách v AHL. Neštítil sa priznať, že v súčasnosti pre neho nemá potrebný hrací čas.

Rekordne prázdna Little Caesars Arena... Tento týždeň začalo v Detroite výdatnejšie snežiť a pred stredajším zápasom s Bostonom sa strhla snehová búrka. Jej výsledkom bolo približne 15 centimetrov nového snehu. Hoci Red Wings dokázali na zápas s Bruins rozpredať všetky lístky, aréna bola nakoniec zaplnená iba z jednej tretiny a na zápas sa prišlo osobne pozrieť zhruba len sedem tisíc divákov. Ostatní nechali svoje lístky prepadnúť, alebo ich nestihli či nedokázali predať na sekundárnom trhu. Takto to mnohí robia už od začiatku sezóny, nová aréna Red Wings preto doposiaľ nebola úplne zaplnená. Pri ojedinelých snehových kalamitách sa to ešte dá pochopiť, ak však Red Wings nezmenia svoju politiku predaja lístkov, zaplnenej arény sa tak skoro nedočkajú.

Predvianočná návšteva nemocnice... V utorok 12. decembra Red Wings absolvovali tradičnú predvianočnú návštevu detskej nemocnice. Deťom priniesli fúru hračiek a dali im možnosť, aby aspoň na chvíľu zabudli na svoje utrpenie. Na akcii nechýbal ani jeden hráč Red Wings; mužstvo bolo rozdelené do viacerých skupín. Kapitán Henrik Zetterberg sa objavil v skupine s Fransom Nielsenom, Trevorom Daleym a koučom Jeffom Blashillom. Keď sa jedno dievčatko Zetterberga spýtalo, či so svojím tímom vyhráva často, pozrel na Nielsena a Blashilla a s úsmevom si povzdychol: "Nuž, niekedy." Video z návštevy nemocnice tu.

Mrázek na odchode z Detroitu?... Gólman Petr Mrázek patrí medzi hlavných adeptov Red Wings na výmenu a podľa udalostí z posledných dní môže byť jeho odchod z Detroitu už len otázkou času. V týždni sa ukázalo, že jeho potenciálna výmena do Edmontonu bola nakoniec oveľa bližšie, ako sa pôvodne zdalo. Oilers a Red Wings sa najskôr dohodli, že Red Wings si ponechajú približne polovicu z Mrázekovho zostávajúceho platu v tejto sezóne. Nezhodli sa však na výmene za voľbu v drafte - zatiaľ čo Red Wings žiadali za Mrázeka voľbu v treťom kole, Oilers ponúkali iba voľbu vo štvrtom alebo piatom kole, ako o tom informoval Elliotte Friedman z CBC. Prvý pokus o výmenu Mrázeka teda skončil neúspešne, o českého gólmana sa však zaujímajú ďalšie kluby, ktoré kontaktovali Red Wings a pýtali sa, či je k dispozícii. Craig Custance z The Athletic tvrdí, že Mrázek môže byť reálne vymenený za druhú alebo tretiu voľbu v drafte. Komentátor Bob McKenzie z TSN je presvedčený o tom, že ak Red Wings dostanú za Mrázeka dobrú ponuku, do konca februára ho vymenia a budú ochotne uhrádzať aj časť jeho zostávajúceho platu za túto sezónu. Ako už na tomto blogu odznelo, Mrázekova situácia je obzvlášť komplikovaná. Poberá štyri milióny dolárov ročne a v lete sa má stať obmedzene voľným hráčom, ale po dlhodobo nevyrovnaných a neuspokojivých výkonoch je zjavné, že klub mu neponúkne ani základnú, kvalifikačnú ponuku, ktorá musí mať minimálne takú hodnotu ako jeho posledný plat. Ansar Khan (MLive) prednedávnom uviedol, že Mrázek v Detroite prakticky skončil. Klub si ho zatiaľ ponecháva ako poistku za jednotkou Jimmym Howardom, aspoň dokým má akú takú šancu na postup do play-off. Ak sa Red Wings budú postupovým pozíciám ďalej vzďaľovať, budú sa snažiť Mrázeka znova vymeniť. Jeho situácia by sa mohla zmeniť napríklad náhlou výmenou vedenia a zmenou klubovej politiky, ale niečo také je počas rozbehnutej sezóny nepravdepodobné. Mimochodom, Edmonton Oilers sa pýtali aj na obrancu Mikea Greena, ale od Red Wings dostali odpoveď, že zatiaľ nie je k dispozícii. Ďalšie nedostačujúce výsledky to môžu zmeniť.

Griffins na dne konferencie... Záložný celok z Grand Rapids klesol tento týždeň ešte hlbšie ako Detroit a po prvýkrát v sezóne sa objavil na poslednom mieste Centrálnej divízie i celej Západnej konferencie AHL. Zraneniami zdecimovaní Griffins pozbierali v prvých 28 zápasoch ročníka iba 24 bodov (42,9 %) a sú už len dve priečky od posledného miesta v celej AHL.

Program na ďalší týždeň

19.12. N. Y. Islanders vs Detroit
20.12. Philadelphia vs Detroit
23.12. Boston vs Detroit





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.