Zostava Detroitu na zápas starých gárd v Toronte

MARTIN UŽÁK | 17.11.2016

Detroit Red Wings zverejnili svoju zostavu na silvestrovský zápas starých gárd na futbalovom štadióne BMO Field v Toronte proti domácim Maple Leafs. A ako obvykle, je to zostava nabitá legendami.

Ktorí slávni hráči v drese s okrídleným kolesom na hrudi sa v tejto exhibícii pod šírym nebom predstavia, kedy za Red Wings nastupovali, čo s nimi dokázali a čomu sa venujú v súčasnosti?


Oficiálne logo zápasu Centennial Classic Alumni Game (NHL)

Brankári

Kevin Hodson (44 r.)... Spočiatku tretí, neskôr aj druhý gólman Red Wings, za ktorých chytal v rokoch 1996 až 1999 a dvakrát sa s nimi tešil zo Stanley Cupu. Výrazná osobnosť v šatni, obľúbenec spoluhráčov i trénerov. Po skončení kariéry začal študovať a zamestnal sa ako finančný poradca a maklér.

Manny Legace (43)... Po väčšinu kariéry v NHL náhradný gólman, ktorý si svojimi slušnými výkonmi pýtal viac priestoru v bránke. Za Red Wings chytal v rokoch 1999 až 2006. V roku 2002 vyhral svoj jediný Stanley Cup. Posledné roky pracuje s deťmi a mládežou v jednej z najväčších detroitských hokejových akadémií.

Chris Osgood (44)... Jeden z jedenástich brankárov, ktorí vyhrali minimálne 400 zápasov základnej časti. Druhý najúspešnejší gólman v histórii Red Wings, za ktorých chytával v rokoch 1993 až 2001 a 2005 až 2011 a trikrát s nimi vyhral Stanley Cup. V súčasnosti pracuje ako analytik televíznej stanice Fox Sports Detroit.

Obrancovia

Paul Coffey (55)... S 1.531 bodmi druhý najproduktívnejší obranca v histórii, držiteľ viacerých rekordov, člen Siene slávy. Za Red Wings hrával v rokoch 1993 až 1996, v skrátenej sezóne 1994/95 vyhral v ich drese svoju tretiu Norris Trophy pre najlepšieho zadáka NHL. Podniká v automobilovom priemysle.

Mathieu Dandenault (40)... Univerzál schopný hrať v obrane i útoku. U Red Wings pôsobil v rokoch 1995 až 2004, trikrát s nimi vyhral Stanley Cup, bol obľúbencom fanúšikov. Dlhodobo pracuje ako hokejový analytik pre kanadskú televíznu stanicu TVA Sports.

Jiří Fischer (36)... Defenzívny bek, ktorý za Red Wings hral od roku 1999 a v roku 2002 s nimi vyhral Stanley Cup. Aktívnu kariéru ukončil po srdcovom kolapse z novembra 2005. U Red Wings pracoval deväť rokov ako riaditeľ hráčskeho rozvoja, od tejto sezóny má v klube na starosti hodnotenie hráčov.

Chris Chelios (54)... Piaty najčastejšie hrajúci hokejista v dejinách NHL (v tomto smere ho čoskoro predbehne Jaromír Jágr), držiteľ viacerých ligových rekordov, najlepší americký obranca všetkých čias, člen Siene slávy. Za Red Wings hral v rokoch 1999 až 2009 a dvakrát s nimi vyhral Stanley Cup. V súčasnosti v Detroite prevádzkuje vlastnú reštauráciu a u Red Wings je pridruženým asistentom trénera.

Nicklas Lidström (46)... Mr. Perfect. Štvrtý najproduktívnejší hráč v dejinách Red Wings, sedemnásobný víťaz Norris Trophy pre najlepšieho obrancu v NHL, prvý európsky držiteľ Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off, prvý európsky kapitán víťazov Stanley Cupu. Stanley Cup vyhral s Red Wings štyrikrát. Hrával za nich celú svoju kariéru, v rokoch 1991 až 2012. Jeho číslo 5 visí pod stropom Joe Louis Areny a nesmie ho nosiť žiadny hráč klubu. Od roku 2015 je členom Siene slávy. Po skončení kariéry sa vrátil domov do Švédska, kde robí príležitostného kouča v žiackych kategóriách. Je ambasádorom Red Wings.

Larry Murphy (55)... Ofenzívne excelujúci obranca, piaty najproduktívnejší zadák a deviaty najčastejšie hrajúci hokejista v dejinách NHL, člen Siene slávy. Za Red Wings hrával v rokoch 1997 až 2001 a dvakrát s nimi vyhral Stanley Cup. V súčasnosti v Michigane operuje v prenajímaní skladovacích priestorov, popri tom je príležitostným hokejovým analytikom pre stanicu NHL Network.

Útočníci

Doug Brown (52)... Priebojný útočník Red Wings z rokov 1994 až 2001, jeden z mála, kto dokázal efektívne zaskakovať v legendárnej Ruskej päťke. V rokoch 1997 a 1998 pomohol Red Wings vybojovať Stanley Cup. V posledných rokoch pracuje ako kariérny poradca v investičnej spoločnosti Veritas Global.

Dino Ciccarelli (56)... Nebojácny krídelník, známy svojou tvrdou hrou pred bránkou súpera, autor 608 gólov a 1.200 bodov v NHL, člen Siene slávy. Za Red Wings hral v rokoch 1992 až 1996. V súčasnosti v Detroite a jeho okolí prevádzkuje športové bary. Patrí medzi najaktívnejších členov starej gardy Red Wings.

Kris Draper (45)... Do Detroitu prišiel za jeden dolár, aby s ním štyrikrát vyhral Stanley Cup, dotváral slávnu útočnú formáciu Grind Line a stal sa piatym hokejistom, ktorý za Red Wings odohral minimálne tisíc zápasov (v rokoch 1994 až 2011). V ostatných rokoch je špeciálnym asistentom generálneho manažéra Kena Hollanda. Zostavu Red Wings na tento exhibičný zápas zverejnil práve on.

Tomas Holmström (43)... Štvornásobný víťaz Stanley Cupu, známy svojou neoblomnou hrou pred bránou súpera. Obľúbený u spoluhráčov, nenávidený u súperov. Jeden zo šiestich hokejistov, ktorí za Detroit odohrali minimálne tisíc zápasov. Za Red Wings hral celú svoju kariéru (1996 až 2012). Po zavesení korčúľ na klinec sa vrátil domov do Švédska, kde vedie hokejovú školu a natáča vtipné televízne reklamy.

Joey Kocur (51)... Drsný bitkár, s 2.519 trestnými minútami dvadsiaty najvylučovanejší hráč v dejinách NHL. Za Detroit hral v rokoch 1984 až 1991 a 1996 až 1999. Jeden z mála mužov, ktorí s Red Wings vyhrali Stanley Cup ako hráči i funkcionári. Prezident klubovej starej gardy, príležitostný trénerský konzultant.

Viačeslav Kozlov (44)... Šikovný a rýchly krídelník, menej doceňovaný člen Ruskej päťky. Dres Red Wings obliekal v rokoch 1992 až 2001 a dvakrát s nimi vyhral Stanley Cup. Užíva si hokejový dôchodok v Rusku.

Martin Lapointe (43)... Útočník so slušnou strelou a tvrdými päsťami, provokatér a pracant. Za Red Wings nastupoval v rokoch 1991 až 2001 a podieľal sa na dvoch víťazstvách Stanley Cupu. Od leta 2012 pracuje v pozícii riaditeľa hráčskeho rozvoja v klube Montreal Canadiens.

Igor Larionov (55)... Jeden z najrešpektovanejších ruských útočníkov, právom prezývaný The Professor. Člen slávnej Červenej armády a Ruskej päťky, od roku 2008 člen Siene slávy. V Detroite hral v rokoch 1995 až 2003 a trikrát s ním vybojoval Stanley Cup. Obchoduje s vínom, pracuje ako hráčsky agent.

Kirk Maltby (43)... Odvážny a srdnatý ľavý krídelník, člen slávnej Grind Line, provokatér. Jeden z jedenástich hráčov, ktorí v drese Detroitu získali štyri prstene za víťazstvo Stanley Cupu. Za Red Wings nastupoval v rokoch 1996 až 2010 a v súčasnosti pre nich pracuje ako skaut profesionálnych hokejistov.

Darren McCarty (44)... Tvrdý a neústupčivý krídelník Red Wings z rokov 1993 až 2004 a 2008 až 2009. Člen útoku Grind Line, štvornásobný víťaz Stanley Cupu, svojho času druhý najpopulárnejší hokejista v štáte Michigan po kapitánovi Steveovi Yzermanovi. V kariére zažil mnohé víťazstvá a pády, ktoré v roku 2013 zhrnul vo vlastnej knihe. Po niekoľkých rokoch strávených na Floride sa vrátil späť do Michiganu a začal pracovať pre spoločnosť Cushman & Wakefield, operujúcu s komerčnými nehnuteľnosťami.

Mickey Redmond (68)... Krídelník s čuchom na góly, hráč Red Wings v rokoch 1971 až 1976. Prvý hokejista v histórii klubu s minimálne 50 gólmi v jednej sezóne (dokázal to vo dvoch sezónach za sebou). Po skončení kariéry presedlal na tieňové komentovanie, ktorému je verný dodnes v televíznej stanici Fox Sports Detroit. Vyhral boj s rakovinou pľúc. Je jedným z najaktívnejších členov klubovej starej gardy a bez okolkov najpopulárnejším hráčom Red Wings z mŕtvej éry sedemdesiatych rokov.

Brendan Shanahan (47)... Jediný hokejista v dejinách NHL s minimálne 600 gólmi a 2.000 a viac trestnými minútami. Najlepší silový útočník svojej generácie, úderná ofenzívna zbraň Red Wings v rokoch 1996 až 2006. Člen Siene slávy, od apríla 2014 prezident klubu Toronto Maple Leafs.


Red Wings chceli do exhibície zapojiť aj niekdajších slávnych útočníkov Sergeja Fiodorova a Stevea Yzermana, no obaja svoju účasť odmietli pre pracovné povinnosti. Fiodorov je generálnym manažérom klubu CSKA Moskva v KHL, Yzerman robí generálneho manažéra klubu Tampa Bay Lightning.

V drese starej gardy Toronto Maple Leafs nastúpia brankári Curtis Joseph, Mike Palmateer, Félix Potvin; obrancovia Dave Ellett, Al Iafrate, Dmitrij Juškevič, Danny Markov, Bryan McCabe, Bob McGill, Börje Salming; a útočníci Dave Andreychuk, Wendel Clark, Tie Domi, Mike Gartner, Doug Gilmour, Gary Leeman, Lanny McDonald, Gary Roberts, Darryl Sittler, Steve Thomas, Darcy Tucker, Rick Vaive a Dave "Tiger" Williams. Joseph, Markov, McGill, Salming, Clark, Sittler, Thomas a Williams hrávali svojho času aj za Red Wings.

Exhibícia je naplánovaná na sobotu 31. decembra 2016 na 18:00 SEČ. Bude sa hrať v troch tretinách po 20 minút s bežiacim časom. Na BMO Field sa očakáva návšteva do 30 tisíc divákov.

Exhibícia bude predkrmom pred novoročným zápasom Centennial Classic medzi súčasnými celkami Red Wings a Maple Leafs. Týmto stretnutím NHL odštartuje oslavy stého výročia svojej existencie.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.