Z exhibície starých gárd Detroitu a Toronta

MARTIN UŽÁK | 31.12.2016

Niekdajší hokejisti Detroit Red Wings a Toronto Maple Leafs sa dnes večer stretli na otvorenom klzisku torontského futbalového štadióna BMO Field, kde odohrali exhibičný zápas. Na rozdiel od posledného dňa roka 2013, kedy sa stará garda Red Wings postavila proti starej garde Maple Leafs hneď vo dvoch exhibičných stretnutiach, tentoraz bol na programe iba jeden exhibičný zápas, ale aj tento jeden stál za to.


Zľava doprava: Viačeslav Kozlov, Kris Draper, Jiří Fischer (Tom Gromak, The Detroit News; 31.12.2016)

Ako nastúpili

Red Wings vyslali na exhibíciu 21 svojich bývalých hráčov. Boli nimi brankári Kevin Hodson, Manny Legace, Chris Osgood; obrancovia Paul Coffey, Mathieu Dandenault, Jiří Fischer, Chris Chelios, Nicklas Lidström, Larry Murphy; a útočníci Doug Brown, Dino Ciccarelli, Kris Draper, Tomas Holmström, Joey Kocur, Slava Kozlov, Martin Lapointe, Igor Larionov, Kirk Maltby, Darren McCarty, Mickey Redmond a Brendan Shanahan.

Na strane domácich Maple Leafs si zahralo 23 bývalých hokejistov klubu. Boli nimi brankári Curtis Joseph, Mike Palmateer, Félix Potvin; obrancovia Dave Ellett, Al Iafrate, Dmitrij Juškevič, Danny Markov, Bryan McCabe, Bob McGill, Börje Salming; a útočníci Dave Andreychuk, Wendel Clark, Tie Domi, Mike Gartner, Doug Gilmour, Gary Leeman, Lanny McDonald, Gary Roberts, Darryl Sittler, Steve Thomas, Darcy Tucker, Rick Vaive a Dave "Tiger" Williams. Joseph, Markov, McGill, Salming, Clark, Sittler, Thomas a Williams nosili svojho času aj dres Red Wings.

Z pôvodnej nominácie Red Wings vypadol niekdajší útočník Sergej Fiodorov, ktorý sa nemohol dostaviť pre pracovné povinnosti v KHL. Naopak pribudol brankár Osgood. Z pôvodnej nominácie Maple Leafs vypadli bek Tomáš Kaberle a útočník Mats Sundin. Na ich miesta Leafs nominovali Markova a Gartnera.

Ako to dopadlo

Prvá tretina sa niesla v znamení troch faulov, ktoré vyústili do troch trestných strieľaní. Hneď na začiatku exhibície dostal možnosť otvoriť skóre detroitský Tomas Holmström a hoci svojím pohybom oklamal domáceho brankára Mikea Palmateera a zakončoval do prázdnej bránky, šesťdesiatdvaročný Palmateer sa na poslednú chvíľu hodil na ľad a bravúrne zastavil puk pred bránkovou čiarou, za čo si vyslúžil búrlivý potlesk tribún a osobnú pochvalu od spoluhráčov (horšie už bolo, že po tomto akrobatickom zákroku sa z ľadu musel postaviť s pomocou rozhodcu a odstúpiť pre zranenie). O niekoľko minút na to bol faulovaný Kris Draper, ale pri svojom trestnom strieľaní minul bránku. V poslednej minúte prvej tretiny sa postavil na trestné strieľanie domáci Börje Salming, ktorého vychytal Kevin Hodson. Prvá tretina tak skončila bez gólov, čo je v exhibíciách tohto druhu málo vídané.

Góly začali padať až v druhej tretine a väčšinu z nich nastrieľali hráči Red Wings. Skóre zápasu otvoril v 24. minúte Nicklas Lidström, ktorý strieľal švihom spomedzi kruhov po prihrávke Kirka Maltbyho od mantinelu. V 26. minúte zvýšil na 0:2 Igor Larionov, ktorý zakončil svoj samostatný únik efektným blafákom do bekhendu. O minútu prišiel faul Red Wings a trestné strieľanie Garyho Leemana, ktorý však neprekonal Mannyho Legaceho. Hneď po tom - v 28. minúte - sa dostali do brejku dvoch proti jednému Martin Lapointe a Brendan Shanahan, ktorý strelou pod hornú žŕdku zvýšil na 0:3 a vyslúžil si tým bučanie tribún. Maple Leafs strelili svoj prvý gól v 29. minúte po tom, ako Wendel Clark na dvakrát prekonal Legaceho. Red Wings tak po dvoch tretinách viedli 1:3.

Čo sa hráčom Maple Leafs nedarilo v prvej polovici exhibície, to dohnali v prvej polovici tretej časti hry, keď po nepredvídateľnom odraze puku z hokejky Darcyho Tuckera zo 41. minúty a pohotovej strele švihom od Tiea Domiho zo 48. minúty strelili dva rýchle góly a vyrovnali na 3:3. V záverečných minútach a za vyrovnaného stavu sa začalo na ľade priostrovať, čo sa v exhibíciách týchto dvoch celkov nestalo prvýkrát. V 54. minúte šokovali prítomných Kris Draper a Gary Roberts, ktorí sa osekávali natoľko, že sa takmer pobili a museli ich rozdeľovať rozhodcovia a spoluhráči. Keď to už vyzeralo, že zápas sa v riadnej hracej dobe skončí nerozhodne, 65 sekúnd pred koncom skóroval Draper, ktorý za Josephov chrbát dorazil tvrdú strelu príklepom z hokejky Dina Ciccarelliho. V exhibíciách tohto druhu je nepísaným pravidlom, že strela príklepom sa nepoužíva, a hoci lavička Maple Leafs namietala, rozhodcovia tento gól neodvolali a Red Wings tak zvíťazili 3:4.

Zaujímavosti

Väčšina bývalých hráčov Red Wings v tejto exhibícii sa stretla v Detroite v utorok 27. decembra pred zápasom súčasných Red Wings proti Buffalo Sabres. Niekdajší hráči, ktorí boli súčasťou mužstva zo sezóny 1996/97, boli v ten deň poctení na ceremónii k blížiacemu sa 20. výročiu ich triumfu v Stanley Cupe.

Hráči oboch tímov trénovali deň pred zápasom v legendárnej aréne Maple Leafs Gardens, ktorá bola domovom Maple Leafs v rokoch 1931 až 1999 a naďalej stojí v centre Toronta, hoci dnes je už renovovaná a hokejové klzisko je len jej maličkou časťou. Brendan Shanahan, slávny to útočník Red Wings, no v súčasnosti generálny manažér Maple Leafs, si pri tejto príležitosti zatrénoval s hráčmi Toronta, čo ospravedlňoval tým, že Red Wings nemali dostatok dresov. Každopádne tým pobúril a zároveň pobavil oba tábory.

Úsmevných scén bolo plno aj v samotnom zápase. Napríklad pred štartom exhibície sa hráči Red Wings rozhodli, že si urobia spoločnú fotografiu, no v rozhodujúcej chvíli im to prekazil Lanny McDonald, ktorý nabral rýchlosť, zvalil sa na bok a prekĺzol sa v popredí celého tímu Red Wings so zdvihnutou rukou.

O zábavu sa postarali aj kedysi tvrdí bojovníci Chris Chelios a Tie Domi, ktorí v jednom momente smerovali za pukom do rohu klziska. Zatiaľ čo v ich najlepších rokoch by tento stret skončil brutálnymi zákrokmi, tvrdými údermi a možno aj krvavou bitkou, tentoraz sa rozišli po tom, čo Chelios vzal Domimu z hlavy čiapku a hodil ju rovno po ňom, čím ho náležite rozhodil (a rozosmial). Mimochodom, Domi uvažoval o tom, že časť exhibície odohrá za Red Wings s menovkou a číslom 24 svojho zosnulého priateľa Boba Proberta, aby si ho takýmto gestom uctil, nakoniec si to však rozmyslel a hral len za Maple Leafs.

V exhibícii hralo 12 členov Siene slávy. Na strane Red Wings to boli Ciccarelli, Coffey, Chelios, Larionov, Lidström, Murphy a Shanahan; na strane Leafs to boli Gartner, Gilmour, McDonald, Salming a Sittler.

Exhibícia bola predkrmom pred novoročným zápasom Centennial Classic medzi súčasnými celkami Red Wings a Maple Leafs. Týmto stretnutím NHL odštartuje oslavy stého výročia svojej existencie.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.