Odpovede: Thomas Vanek, nová aréna, Libor Šulák

MARTIN UŽÁK | 16.08.2017 

Existuje šanca, že Thomas Vanek sa vráti späť? Aké zmeny sa udiali vo výstavbe novej arény Detroit Red Wings? Bude Libor Šulák hrať za Red Wings už v tejto sezóne?

To sú niektoré otázky užívateľov komunitnej stránky Detroit Red Wings CZ & SK a čitateľov blogu Hockeytown Blog z posledných piatich týždňov.



Libor Šulák na nováčikovskom kempe Detroit Red Wings (Mike Mulholland, MLive; 09.07.2017)


Máme ešte nejaké financie v rozpočtovom strope? Na ešte nejaké posily? - Jakub

Je šanca, že (Thomas Vanek) sa vráti späť? - Michal I

Red Wings momentálne už nemajú priestor pod platovým stropom, sú približne tri milióny nad platovým stropom. Do začiatku novej sezóny je to povolené, kluby môžu v lete presiahnuť platový strop o 10 %. Pred začiatkom sezóny bude Johan Franzén umiestnený na listinu dlhodobo zranených hráčov, vďaka čomu bude platový strop Red Wings navýšený o sumu 3,95 milióna dolárov a necelý milión sa uvoľní. Tieto a ďalšie financie medzitým zhltne nový kontrakt Andreasa Athanasioua (podpíše do začiatku sezóny s ročným platom okolo 1,5 milióna dolárov).

Za predpokladu, že všetci hráči okrem Franzéna budú zdraví, Red Wings budú pred začiatkom sezóny presahovať platový strop o niekoľko stoviek tisíc dolárov. Už vyhlásili, že túto situáciu vyriešia až krátko pred štartom sezóny alebo počas nej výmenou niektorého hráča, umiestnením niektorého hráča na waiver listinu, prípadne odpočítaním platu hráčov, ktorí sa do začiatku sezóny zrania. Začiatok sezóny kvôli zraneniam možno nestihnú Luke Glendening, Ryan Sproul a Tomáš Tatar. Otázny je aj zdravotný stav Niklasa Kronwalla, ktorý dlhodobo hráva so zničeným kolenom a je zrejme len otázkou času, kedy skončí na listine dlhodobo zranených hráčov po vzore Franzéna.

Red Wings vyhlásili koniec ďalším letným podpisom už 1. júla po tom, ako podpísali obrancu Trevora Daleyho a univerzála Lukea Witkowskiho, naďalej ale udržujú kontakt s Thomasom Vanekom, ktorý má záujem vrátiť sa do Detroitu. Vanek však požaduje minimálne dvojročnú zmluvu za viac ako 2,6 milióna dolárov za sezónu, čo Red Wings momentálne nemôžu splniť. Veteráni bez zmluvy niekedy znižujú svoje požiadavky pred začiatkom ročníka, z rozličných dôvodov - chcú zotrvať v NHL aj za nižší plat alebo s kratšou zmluvou, končia im pracovné víza, potrebujú sa usadiť, atď. Môže to byť aj prípad Vaneka, ktorý navyše bude poberať 2,5 milióna z vykúpenia od klubu Minnesota Wild.

Red Wings môžu zrealizovať ďalšie podpisy - s Vanekom alebo s niekým iným - jedine v prípade ďalších zranení, najmä dlhodobých, alebo v prípade vyriešenia situácie s Niklasom Kronwallom, alebo v prípade výmeny niektorého z hráčov, čo je nateraz nepravdepodobné, alebo v prípade, že Vanek výrazne zľaví zo svojich požiadaviek. Vanek musí nateraz len vyčkávať, či sa niečo zmení, alebo sa rozhodnúť pre iný klub.

Podpísaný bude ešte mladý obranca Robbie Russo, ale ten začne sezónu na farme v Grand Rapids.


Nemalo byť na streche (novej arény Detroit Red Wings) logo, čo bude svietiť, keď budú Wings hrať doma? - Peťko

Logo (na streche novej arény Red Wings) nebudú náhodou prepínať podľa toho, kto bude práve hrať? - Michal I

Plány s pôvodne navrhnutým svietiacim klubovým logom na streche novej arény sa zmenili v auguste 2016 po tom, ako aréna dostala názov Little Caesars Arena. Následne sa ukázalo, že v aréne budú pôsobiť hneď dva kluby - Detroit Red Wings a basketbaloví Detroit Pistons, takže logo jedného z nich na streche, pochopiteľne, nebude. Na streche arény je už vyobrazené logo obchodnej spoločnosti Little Caesars.

Logo sa nebude prepínať podľa toho, kto bude práve hrať. Plány arény sa začali meniť tak, aby vyhovovali aj Detroit Pistons, až vo februári 2017, kedy už strecha stála a osvetlenie loga na streche bolo zrušené. O prechode Pistons do tejto arény sa začalo jednať v októbri 2016, takže stavitelia nemohli takmer pol roka čakať, či sa tam Pistons naozaj presunú, alebo nie. Len prechod Pistons do Little Caesars Areny a zmeny v konštrukcii s tým spojené stáli ďalších takmer 35 miliónov amerických dolárov, a tieto peniaze išli už len z peňazí daňových poplatníkov z rezortu michiganského školstva, vinou čoho vzniklo niekoľko petícií a žalôb zo strán aktivistov, čo celý proces definitívneho príchodu Pistons spomalilo. Definitívny prechod Pistons do Little Caesars Areny bol schválený len pred necelými dvoma týždňami.


Nová aréna teraz patrí obom klubom (Red Wings i Pistons)? Aké zmeny tam ešte sú? - Michal II

Aréna patrí mestu, tak ako všetko, čo je na území mesta; mesto určilo za prenajímateľa arény spoločnosť Olympia Entertainment, ktorá riadi Detroit Red Wings a je fakticky povereným majiteľom arény - v USA to funguje takto, a Detroit Pistons sú nájomcami Detroit Red Wings. Olympia Entertainment sa však plánuje spojiť so spoločnosťou Palace Sports & Entertainment, ktorá riadi klub Detroit Pistons, takže povereným majiteľom by sa mohli stať Red Wings a Pistons spoločne.

Hlavné zmeny sú na streche, ako bolo uvedené vyššie. Ostatné hlavné prvky zostali (animácie na plášťoch arény, aréna dvanásť metrov pod povrchom zeme, námestie vedľa arény, tréningová hala Red Wings pod námestím, gondoly - časť sedadiel visiacich zo stropu a sklenený sektor v útrobách, kde časť fanúšikov bude môcť sledovať, ako športovci prichádzajú a odchádzajú zo športoviska; bližšie v tomto článku).

Zmeny pre akomodáciu Pistons sa týkali hlavne potrebného technického zázemia na rýchlu zmenu ľadovej plochy na basketbalovú palubovku tak, ako je to v iných viacúčelových arénach. Objavili sa aj zásahy do stavby - napríklad niektoré zárubne dverí v útrobách haly sa museli narýchlo vybúrať a nahradiť vyššími, aby sa basketbalisti nemuseli krčiť.

V aréne budú okrem hokeja a basketbalu aj koncerty, zápasy boxu, wrestling, ľadové show, atď.


Čo bude s Joe Louis Arenou? - David

Aréna bude zbúraná a na jej mieste vyrastie nová budova. Podrobnosti v tomto článku.


Ako to bude s (Liborom) Šulákom? Bude hrať za Red Wings už v tejto sezóne? - Vojtěch

Šulák podpísal s Red Wings dvojročnú zmluvu s tým, že prvý rok bude hrať buď v NHL, alebo vo fínskej najvyššej súťaži v drese Pelicans Lahti. S Detroitom už absolvoval letný nováčikovský kemp, do klubu sa vráti v septembri, nastúpi na tradičnom nováčikovskom turnaji v Traverse City a následne absolvuje predsezónny tréningový kemp. Red Wings uviedli, že mu plánujú dať šancu minimálne v prípravných zápasoch.

Po kempe a prípravných zápasoch sa rozhodne, či zostane v prvom tíme Detroitu, alebo či sa vráti do Európy a sezónu odohrá vo Fínsku. Vzhľadom na súčasné okolnosti (osem obrancov a univerzál Luke Witkowski pod zmluvou, nedostatok voľných miest na súpiske, nedostatok miesta v platovom rozpočte) je pravdepodobnejšie, že bude hrať vo Fínsku. Ak by hrával vo Fínsku, do Ameriky sa presunie na druhý rok zmluvy.


Pokiaľ máte nezodpovedanú otázku, ktorá sa týka Detroit Red Wings, píšte na komunitnú stránku Detroit Red Wings CZ & SK alebo pošlite e-mail na adresu m.uzak@yahoo.com.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.