Odpovede: Joe Louis Arena, Mrázek, expanzný draft

MARTIN UŽÁK | 01.06.2017 

Čo bude s Joe Louis Arenou? S kým sa dostal do "mediálneho konfliktu" Petr Mrázek? Ako pôjdu Red Wings do rozširovacieho draftu a koho si budú chrániť pred Vegas Golden Knights?

To sú niektoré otázky užívateľov komunitnej stránky Detroit Red Wings CZ & SK a čitateľov blogu Hockeytown Blog z posledných ôsmich týždňov.


Petr Mrázek (David Guralnick, The Detroit News)


Čo bude so starou Joe Louis Arenou? - Patrik

Čo sa zamýšľa s arénou do budúcna? - Robert

Aréna bude zbúraná a na jej mieste vyrastie nová budova. Búranie arény má začať 17. septembra alebo neskôr, v závislosti od toho, kedy Red Wings dokončia novú arénu a presunú tam svoje veci. Patria medzi ne napríklad transparenty spod stropu, fotografie, vlastné vybavenie šatní, vlastné vybavenie kancelárií.

Aréna i pozemok pod ňou patrí mestu Detroit, preto Red Wings z Joe Louis Areny môžu brať len to, čo v nej nie je pripevnené. Niektoré časti arény, ako sú sedadlá, pôjdu do verejnej aukcie. Majitelia sezónnych permanentiek čakajú na možnosť vykúpiť od mesta sedadlá, na ktorých v Joe sedávali.

Búranie Joe Louis Areny bude stáť 6 miliónov amerických dolárov a bude ho financovať mesto Detroit a štát Michigan. Pozemok pod arénou a priľahké parkovacie priestory však pripadnú spoločnosti Financial Guaranty Insurance Company (FGIC), ktorá mestu pomohla v čase bankrotu a touto cestou sa jej vráti časť dlhu.

Na pozemku má vyrásť 30-poschodová budova s približne 300 miestnosťami. Pôjde o hotel alebo viacúčelovú budovu s kancelárskymi priestormi, maloobchodným predajom, rekreačnými a rezidenčnými službami. Plány výstavby novej budovy sa ešte môžu zmeniť podľa toho, s akým investorom sa FGIC dohodne.


S ktorým novinárom sa dostal do (mediálneho) "konfliktu" (Petr) Mrázek? České médiá o tom písali, ale to najdôležitejšie (meno novinára) ako obvykle neuviedli. Máte tú informáciu? - Aleš

Bol to Ansar Khan, beat writer Detroit Red Wings zo servera MLive.com.

Khan na začiatku januára vydal článok, v ktorom opísal jednu neobvyklú situáciu z decembrového tripu Red Wings na Floride. Khan napísal toto: "Keď sa 20. decembra v Tampe zranil (Jimmy) Howard, z Grand Rapids bol povolaný Jared Coreau a tréner Jeff Blashill ho postavil na ľade Floridy. Mrázek bol z toho nahnevaný. Druhý brankár obyčajne zostáva na ľade po tréningu, aby si viac zatrénoval a aby na neho mohli strieľať zranení spoluhráči. Mrázek ale ľad BB&T Center po tréningu opustil a odmietol sa vrátiť, keď ho o to jeden z jeho spoluhráčov požiadal. Stáva sa z neho hráč, ktorého je ťažké trénovať?"

Khanovho článku a hlavne otázky na konci sa chytil Jaroslav Tomas, novinár denníka Mladá fronta Dnes. Tomas Khanove tvrdenia upravil, doplnil vlastnými úvahami a otázku "stáva sa z neho hráč, ktorého je ťažké trénovať?" preložil ako "stáva sa z neho problémový hráč?". O necelý mesiac sa ku Khanovým tvrdeniam vyjadril aj Mrázek: "Keby sa ma ale ten, čo to napísal, naozaj spýtal, tak mu odpoviem. Ale on niečo započul, napísal to, potom okolo mňa chodil a robil sa, že nič. Nerobilo by mi problém si to s ním vysvetliť, podebatovať. Pritom len tréner a tréner gólmanov vedia, ako to bolo. Ten tréning bol dobrovoľný, navyše v deň zápasu a ja som na ňom strávil 45 minút. Potom tradične na ľade zostávajú chlapci, ktorí nehrajú, my ostatní odchádzame domov."

K tomuto "mediálnemu konfliktu", ak ho tak vôbec možno nazvať, sa nedávno vrátil ďalší novinár zo servera MLive.com, Brendan Savage, ktorý napísal: "Mrázek v šatni nezískal žiadnu podporu, keď pri decembrovom zápase u súpera odmietol ako dvojka zostať na ľade počas ranného rozkorčuľovania, čo je inak štandardný postup. Jeho zmiznutie sa niektorým spoluhráčom nepozdávalo."


Už sa vie, ako pôjdeme do rozširovacieho draftu a koho budeme chrániť (pred novým klubom Vegas Golden Knights)? - Michal

Kluby NHL majú na expanznom drafte dve možnosti: môžu chrániť buď jedného brankára, troch obrancov a sedem útočníkov, alebo jedného brankára a osem korčuliarov (obrancov / útočníkov). Niektorí novinári ešte špekulujú o tom, aký spôsob ochrany Red Wings zvolia, vedenie klubu ale už uviedlo, že do expanzného draftu pôjde s prvým modelom a ochráni si jedného brankára, troch obrancov a siedmich útočníkov.

Zoznam chránených hráčov zatiaľ nie je zverejnený, klub ho zverejní do 18. júna. Kluby musia automaticky chrániť hráčov, ktorí majú v zmluve tzv. no-movement klauzulu, tzn. že bez vlastného súhlasu nemôžu byť vymenení, umiestnení na waiver listinu, ani poslaní na farmu. V Detroite má túto klauzulu (v nemodifikovanej forme) iba útočník Frans Nielsen, takže u neho je isté, že bude chránený.

Expanzný draft sa netýka hráčov v prvom alebo druhom roku ich vstupnej zmluvy (platí to napríklad pre Dylana Larkina), nepodpísaných draftových volieb, ani dlhodobo zranených hráčov (u Red Wings je to Johan Franzén). Hokejisti v niektorom z týchto štatútov nemusia byť chránení, Vegas si ich nemôže vybrať.

Vegas Golden Knights poskladajú svoje mužstvo z nechránených hráčov, z každého klubu si vyberú jedného nechráneného hráča. Svoje výbery musia vykonať do 21. júna do 16:00 SEČ a v ten deň budú aj oznámené.


Pokiaľ máte nezodpovedanú otázku, ktorá sa týka Detroit Red Wings, píšte na komunitnú stránku Detroit Red Wings CZ & SK alebo pošlite e-mail na adresu m.uzak@yahoo.com.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.