Česi a Slováci v drese Red Wings v sezóne 2015/16

MARTIN UŽÁK | 26.05.2016

V sezóne 2015/16 nastúpilo v drese Detroit Red Wings päť hráčov zo strednej Európy. Ako sa im darilo?


Zľava doprava: Tomáš Tatar, Petr Mrázek, Tomáš Jurčo (Detroit Red Wings, Denver; 26.02.2016)

Tomáš Jurčo

Základná časť: Odohral 44 zápasov so ziskom šiestich bodov za štyri góly a dve asistencie. Pozbieral aj šesť mínusových bodov a 16 trestných minút. Hrával v priemere 9 minút a 10 sekúnd za zápas.

Play-off: Bol zdravým náhradníkom, nezasiahol do žiadneho zápasu.

Pozitíva: Svoj ofenzívny potenciál odhalil v novembri, kedy bol poslaný na dočasný kondičný pobyt do Grand Rapids. V piatich zápasoch za Griffins pozbieral deväť bodov a bol vyhlásený hráčom týždňa AHL.

Negatíva: Často bol zdravým náhradníkom. Nedokázal využiť svoje fyzické prednosti. Vinou nedostatočnej húževnatosti pred ním dostávali prednosť iní hráči. Ani úspešný pobyt v AHL mu nedodal sebavedomie.

Kontrakt: Má zmluvu ešte na jeden rok. Jeho budúcnosť v tíme je otázna.

Petr Mrázek

Základná časť: Zasiahol do 54 zápasov, 27 z nich vyhral, štyrikrát udržal čisté konto. S úspešnosťou zákrokov 92,1 % bol siedmy v NHL medzi brankármi s minimálne 50 odchytanými zápasmi.

Play-off: Odchytal posledné tri zápasy série s Tampou. Vo svojom jedinom víťaznom zápase v play-off udržal čisté konto. Inkasoval 1,35 gólu na zápas a celkovo pochytal 94,5 % striel hráčov Lightning.

Pozitíva: Po prvej polovici sezóny bol najlepším brankárom v NHL vo viacerých kategóriách. V januári sa jeho meno spomínalo v súvislosti s nomináciou na Vezina Trophy. Vynikal pokojným prístupom.

Negatíva: Od svojich 24. narodenín (14. februára) začal strácať formu a ku koncu dlhodobej sezóny nakrátko prišiel o pozíciu jednotky. V štyroch z posledných 15 zápasov v základnej časti bol vystriedaný.

Kontrakt: V lete dostane novú (a ďaleko štedrejšiu) zmluvu. Je budúcnosťou Red Wings.

Tomáš Tatar

Základná časť: Odohral 81 zápasov so ziskom 45 bodov. S 21 gólmi a úspešnosťou streľby 12,7 % bol z neho druhý najlepší strelec mužstva. Hrával v priemere 14 minút a 21 sekúnd za zápas.

Play-off: V piatich zápasoch proti Tampe si pripísal päť striel a tri asistencie. S tromi bodmi bol najproduktívnejším hráčom Red Wings v play-off. Hrával v priemere 15 minút a 2 sekundy za zápas.

Pozitíva: Ubral zo stratených pukov. V dvoch pasážach sezóny bodoval štyrikrát po sebe. Na dve tretiny svojich gólov nepotreboval presilovú hru. V trinástich novembrových zápasoch pozbieral desať bodov.

Negatíva: K tradične slabému štartu pridal aj slabý záver - v posledných 34 zápasoch sezóny strelil iba päť gólov. Neurobil ďalší krok vpred, ako sa to od neho očakávalo. Nezbavil sa zlozvyku dlhého držania puku.

Kontrakt: Má zmluvu ešte na jeden rok. Šepká sa o ňom ako o kandidátovi na výmenu.

Jakub Kindl

Pred začiatkom sezóny žartoval, že je jediným hráčom, ktorý v jednom zápase strelil gól a v tom nasledujúcom sedel na tribúne. To ešte netušil, že sa mu to prihodí aj v tejto sezóne a pod novým trénerom. V 25 zápasoch v drese Red Wings pozbieral šesť bodov za dva góly a štyri asistencie. Opäť bol častým náhradníkom. Po novom roku bol dvakrát poslaný na farmu, až ho Red Wings pred uzávierkou prestupov po mnohých neúspešných pokusoch vymenili k Florida Panthers s tým, že v ďalšom ročníku uhradia 15 % jeho platu.

Tomáš Nosek

V druhej kompletnej sezóne na farme v Grand Rapids sa dočkal prvého povolania k Red Wings, aby na prelome rokov odohral svojich prvých šesť zápasov v NHL. V AHL je cenený pre svoje defenzívne schopnosti; ofenzívne zatiaľ nedominuje. Vyniká dobrými rozhodnutiami v hre pod tlakom, zodpovednosťou, schopnosťou vyhrávať súboje a výbornou hrou v oslabení. V lete sa stane obmedzeným voľným hráčom a ak kývne na kvalifikačnú ponuku, nebude ďaleko od usadenia sa v tíme Red Wings.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.