Čo je kondičný pobyt hráča NHL v nižšej súťaži

MARTIN UŽÁK | 26.11.2015

Je to už nejaká doba, čo na Facebooku pravidelne informujeme o úspešných predstaveniach útočníka Tomáša Jurča v drese Grand Rapids Griffins v AHL. Popri tom pripomíname, že Jurčo je v AHL iba na kondičnom pobyte. Viacerí z vás sa ale pýtate, čo to vlastne kondičný pobyt je.


Tomáš Jurčo v drese Detroit Red Wings (Charles LeClaire, USA Today Sports)


Kondičný pobyt je pobyt hráča NHL na farme po jeho vzájomnej dohode s klubom NHL. Trvá najviac 14 po sebe nasledujúcich dní. Hráč počas neho zostáva zapísaný na aktívnej súpiske klubu NHL a ďalej poberá plat z NHL. So svojím kondičným pobytom musí hráč súhlasiť. Po jeho skončení sa vracia do prvého tímu. Nemusí byť pritom umiestnený na waiver listinu, z ktorej by si ho mohol vziať iný klub. Waiver nehrá žiadnu rolu pri poslaní hráča na kondičný pobyt do nižšej súťaže, ani pri jeho návrate späť do NHL.

Kondičný pobyt je vymedzený v článku 13.8 aktuálne platnej kolektívnej zmluvy medzi NHL a NHLPA. V tejto zmluve sa uvádza, že okolnosti vzniku kondičného pobytu môžu byť preverené komisárom NHL v prípade, že existuje podozrenie na jeho zneužitie (napr. zámerné obchádzanie waiver listiny). Na vznik kondičného pobytu musí existovať dôvod. Obyčajne je to zranenie, ktoré nekončí zápisom hráča na listinu zranených.

Okrem tohto štandardného kondičného pobytu existuje ešte kondičný pobyt po dlhodobom zranení alebo chorobe. Tento typ kondičného pobytu je určený pre hokejistov, ktorí vinou zranenia alebo choroby vynechali minimálne 24 kalendárnych dní alebo desať zápasov. Takýto kondičný pobyt trvá najviac šesť dní a tri zápasy v nižšej súťaži. V ojedinelých prípadoch sa môže predĺžiť o dva zápasy. Hokejista po dlhodobom zranení alebo chorobe nie je počas tohto pobytu zapísaný na aktívnej súpiske klubu NHL.

Red Wings poslali Jurča do AHL v utorok 17. novembra. Jeho kondičný pobyt sa skončí najneskôr v pondelok 30. novembra. Vrátiť sa môže aj skôr, napr. v prípade zranenia iného útočníka z aktívnej súpisky Red Wings. Pokiaľ sa jeho kondičný pobyt nijak nepreruší, za Griffins odohrá celkovo šesť zápasov.

Jurčo bol do AHL poslaný z dôvodu, že v tejto sezóne u Red Wings zatiaľ nedostával veľa príležitostí a väčšinu zápasov presedel na tribúne. Rolu v tom môžu hrať aj jeho problémy s chrbtom. Red Wings chceli Jurčovi umožniť, aby sa v AHL dostal do zápasového rytmu a nabral stratené sebavedomie po nevydarenej lanskej sezóne. Jurčo zatiaľ napĺňa očakávania, s ktorými ho Red Wings na tento pobyt poslali. Vo svojich prvých štyroch zápasoch za Grand Rapids pozbieral celkovo deväť bodov za päť gólov a štyri asistencie, s Griffins sa zakaždým tešil z víťazstva a pred niekoľkými dňami bol vyhlásený hráčom týždňa.

Z historického hľadiska je Jurčo jedenástym hokejistom, ktorého Red Wings poslali do Grand Rapids, aby tam zlepšoval svoju kondíciu. Pred ním tento pobyt absolvovali Curtis Joseph (2003), Chris Osgood, Manny Legace (obaja 2005), Chris Chelios (2008), Andreas Lilja (2010), Darren Helm, Carlo Colaiacovo (obaja 2013), Jonas Gustavsson (2013 a 2015), Stephen Weiss (2014) a Jakub Kindl (február 2015).




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.