31. december v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 31.12.2016


Stará garda Red Wings pred exhibíciou s Maple Leafs (Julian H. Gonzalez, Detroit Free Press; 31.12.2013)

31.12.1961: Gordie Howe a jeho druhé trestné strieľanie

Dňa 31. decembra 1961 hrali Red Wings na domácom ľade proti Toronto Maple Leafs a vyhrali 4:2. K triumfu pomohol i Gordie Howe, ktorému rozhodcovia nadelili trestné strieľanie. Howe ponúknutej možnosti využil a prekonal torontského Johnnyho Bowera. Bolo to jeho druhé a zároveň posledné trestné strieľanie v NHL. Svoje prvé trestné strieľanie premenil v marci 1953 a až do svojho druhého pokusu bol posledným úspešným exekútorom Red Wings.

31.12.1975: Asistent Billy Dea neoficiálnym trénerom

V sedemdesiatych rokoch sa Red Wings utápali v mŕtvej ére a mnohé ich rozhodnutia nemali hlavu ani pätu. Tak napríklad dňa 31. decembra 1975 ich ako tréner naďalej viedol Alex Delvecchio, ale od tohto dňa začal mať hlavné slovo na lavičke jeho asistent Billy Dea. Dea odkoučoval zostávajúcich 45 zápasov sezóny 1975/76, prvých 44 zápasov sezóny 1976/77 a posledných 11 zápasov sezóny 1981/82. Oficiálnym hlavným trénerom bol ale len v sezóne 1981/82.

31.12.1987: Prvý a jediný hetrik Boba Proberta

V posledný deň roka 1987 nastúpili Red Wings vo svojej Joe Louis Arene proti St. Louis Blues a rozstrieľali ich pomerom 7:2. K víťazstvu im pomohol predovšetkým Bob Probert, ktorý si práve užíval životnú formu a k skaze Blues prispel tromi gólmi a jednou asistenciou. Probert sa presadil dvakrát pri presilovej hre a raz pri rovnomernom počte hráčov na ľade. Na tri góly mu stačili tri strely na bránku. Bol to jeho prvý a zároveň jediný hetrik v drese s okrídleným kolesom.

31.12.1991: Tisíci zápas zadáka Brada Marsha v NHL

Skúsený defenzívny obranca Brad Marsh pôsobil v Detroite len druhú sezónu, keď sa v drese Red Wings dočkal svojho tisíceho zápasu v základnej časti NHL. Stalo sa tak dňa 31. decembra 1991, kedy Red Wings hrali na domácom ľade proti Boston Bruins a prehrali s nimi 3:5. Marsh sa zapísal do štatistík dvomi trestnými minútami a tromi strelami na súperovho gólmana Reggieho Lemelina. Do konca aktívnej kariéry odohral v základnej časti NHL ďalších 86 zápasov.

31.12.2010: Prvý zápas a prvý zásah Tomáša Tatara

V posledný deň roka 2010 hrali Red Wings na vlastnom ľade proti New York Islanders a pri tej príležitosti nechali v NHL debutovať útočníka Tomáša Tatara. Tatar odohral 12 minút a 18 sekúnd a odvďačil sa svojím prvým gólom v súťaži, keď sa o jeho hokejku obtrela strela Darrena Helma. Tatar skóroval v 51. minúte a vyrovnal tým na 3:3. Red Wings nakoniec prehrali 3:4 po predĺžení; Tatar odohral v NHL do konca sezóny 2010/11 ďalších osem zápasov.

31.12.2013: Exhibícia starej gardy Detroitu a Toronta

Koncom roka 2013 Detroitom hýbal veľkolepý hokejový festival a pri tej príležitosti sa uskutočnil aj silvestrovský exhibičný zápas medzi bývalými hráčmi Red Wings a Toronto Maple Leafs. O podujatie bol zo strany niekdajších hráčov oboch klubov taký veľký záujem, že exhibícia bola rozdelená na dva zápasy. Oba sa nakoniec stali korisťou Red Wings - ich stará garda si poradila s Maple Leafs najskôr 5:4 a následne 6:5 po samostatných nájazdoch.


Podklady:
  • Detroit Red Wings 2016-17 Media Guide (T. Beam, K. Kujawa, A. DiFilippo, N. Barnowski; 2016)
  • All-time Coaching Records (Detroit Red Wings History, The Official Detroit Red Wings Website)




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.