Griffins sú pre Detroit veľkou nádejou do budúcnosti

MARTIN UŽÁK | 11.03.2015

V roku 2013 vyhrali Calder Cup a pre Detroit Red Wings dochovali novú krv v podobe hráčov ako Tomáš Tatar, Gustav Nyquist, Riley Sheahan, Luke Glendening, Joakim Andersson a Tomáš Jurčo.

V ročníku 2013/14 dokázali držať krok s najlepšími a aj napriek odchodu viacerých mladíkov a častým zmenám v zostave, spôsobeným rozsiahlou maródkou Red Wings, to dotiahli do druhého kola play-off.

V tejto sezóne nabrali Grand Rapids Griffins druhý dych a znova sa radia medzi absolútne najlepšie mužstvá AHL. Griffins aktuálne čnejú na prvom mieste Západnej konferencie a delenom prvom mieste celej ligy so ziskom 79 bodov zo 60 zápasov. Od 4. februára ťahajú sériu 16 zápasov za sebou bez prehry v riadnom hracom čase. Majú najlepší útok v súťaži a štvrtú najlepšiu obranu v konferencii. Sú vedení uznávaným a žiadaným Jeffom Blashillom, držiteľom Louis A. R. Pieri Memorial Award pre najlepšieho trénera AHL.


Hokejisti Grand Rapids Griffins (Sam Iannamico, Grand Rapids Griffins; 2014)


Red Wings nemali takto dominantnú farmu od polovice osemdesiatych a začiatku deväťdesiatych rokov, kedy ich v AHL reprezentovali štvornásobní šampióni ligy Adirondack Red Wings, zastúpení talentami ako Keith Primeau, Tim Cheveldae, Martin Lapointe, Adam Graves, Mike Sillinger, Steve Chiasson, Yves Racine a Shawn Burr.

Grand Rapids, ktorí sú pre Red Wings farmou od roku 2002, sa nachádzajú v podobnom rozpoložení ako kedysi Adirondack: dlhodobo patria medzi najlepších v AHL a svojmu nadradenému klubu, prechádzajúcemu trpezlivou prestavbou, vychovávajú alebo dodávajú jedného talentovaného mladíka za druhým.

Griffins sa tento rok podarilo dochovať niekoľko hokejistov, ktorí sú už pripravení na NHL.

Bombardér Teemu Pulkkinen je s 34 gólmi a 61 bodmi zo 46 zápasov lídrom súťaže aj napriek tomu, že bol už trikrát povolaný k Red Wings, za ktorých stihol streliť tri góly a pridať jednu asistenciu v 14 zápasoch.

Brankár Petr Mrázek strávil väčšinu tejto sezóny už na úrovni NHL, kde sa postavil do 20 zápasov, zatiaľ čo v AHL odchytal 13 stretnutí a na prelome februára a marca vydržal cez 146 minút bez inkasovaného gólu.

Bližšie k NHL majú aj talentovaní zadáci Xavier Ouellet a Alexej Marčenko. Obaja sa v tejto sezóne vystriedali v zostave Red Wings dohromady v 33 zápasoch po tom, čo v nej vlani zažili svoj debut.

Znamenité výkony predvádzajú aj ďalší hráči Griffins, zväčša zmluvne viazaní s Red Wings.

Drobný útočník Andy Miele, niekdajší držiteľ Hobey Baker Award pre najlepšieho hráča amerických univerzitných súťaží, je druhý v kanadskom bodovaní Grand Rapids s 57 bodmi z 55 zápasov.

Imponujúco hrá aj krídelník Landon Ferraro, ktorý je s 23 gólmi druhým najlepším strelcom tímu. Mitchell Callahan - po Ferrarovi ďalší forvard, ktorý si vlani odbil svoju premiéru v drese Detroitu - nazbieral 38 bodov v 48 zápasoch predtým, ako mu sezónu ukončilo vážne zranenie pravého kolena. Nenápadný bek Nick Jensen je zasa najlepším hráčom mužstva v hodnotení +/- (+18).

V ostatnom období na seba začal upozorňovať nováčik Mark Zengerle, ktorý pozbieral 18 bodov vo svojich posledných 22 zápasoch. Prínosom pre mužstvo je tiež sebavedomý forvard Andreas Athanasiou, zažívajúci svoju prvú kompletnú profesionálnu sezónu v kariére so ziskom 26 bodov v 40 zápasoch.

Podobným tempom ako Athanasiou boduje ďalší debutant medzi profesionálmi, niekdajší juniorský ostrostrelec Anthony Mantha, ktorý prišiel o dlho avizovanú šancu začať sezónu v prvom tíme Red Wings po nešťastnej zlomenine holennej kosti na predsezónnom turnaji mladých hráčov v Traverse City.

Pri častých absenciách Petra Mrázeka sa v dobrom svetle ukázali brankári Tom McCollum a Jared Coreau. Obaja majú na konte viac víťazstiev ako prehier, pričom Coreau udržal tak ako Mrázek už tri čisté kontá a s úspešnosťou zákrokov o hodnote 92,6 % je v klubových štatistikách gólmanov tesne druhý.

Po Tatarovi, Mrázekovi a Jurčovi si v tíme robia dobré meno aj ďalší hráči zo strednej Európy.

Český útočník Tomáš Nosek zažíva solídnu prvú sezónu za morom a aj napriek nešťastnému zraneniu ruky zo začiatku sezóny stihol dať dohromady 22 kanadských a 16 plusových bodov v 39 zápasoch.

Darí sa aj slovenskému útočníkovi Marekovi Tvrdoňovi, ktorý strávil väčšinu prvej polovice ročníka v ECHL, no v ostatnom období je stabilnou súčasťou zostavy Griffins, majúc na konte 21 bodov z 35 zápasov.

V 16 zápasoch v drese Griffins sa ukázal český útočník Martin Frk, zaznamenajúc dva góly. Na dobrovoľnom kondičnom pobyte v tíme bol nedávno český obranca Jakub Kindl (jeden gól vo dvoch zápasoch).

Všetci títo a mnohí ďalší hráči Grand Rapids dodávajú Detroit Red Wings potrebnú hĺbku kádra. Vplyv, ktorý má farma na prvý tím Detroitu, je v posledných rokoch väčší ako kedykoľvek predtým. Napr. v aktuálnej sezóne nastúpilo za Red Wings až 20 hráčov, ktorí boli trpezlivo vychovaní v Grand Rapids. Dvaja z nich sú brankári, ôsmi sú obrancovia a desiati sú útočníci. To je zostava na takmer kompletný tím NHL.

Až do príchodu veteránov Mareka Židlického a Erika Colea pri prestupovej uzávierke platilo, že jedinými v NHL pravidelne nastupujúcimi hokejistami, ktorí nestrávili celú svoju dovtedajšiu kariéru v organizácii Red Wings, boli obranca Kyle Quincey a útočník Drew Miller. Vysoké zastúpenie hokejistov, ktorí vo svojej kariére za morom hrali iba za jeden klub a jeho farmu, je dôkazom toho, že v ére platových stropov a pri prestavbe tímu je potrebné opierať sa o hráčov, ktorých klub draftuje a trpezlivo si ich vychová.

Čo to ale znamená v prípade, že klubová farma je úspešná dlhodobo a na úroveň NHL pripravuje ďalšie a ďalšie talenty, za ktorými sa však nezatvárajú dvere a ktoré musia neustále bojovať v silnej konkurencii?

Znamená to jediné:

Znamená to, že Grand Rapids Griffins sú pre Detroit Red Wings veľkou nádejou do budúcnosti.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.