Andreas Athanasiou a jeho premrštené sebavedomie

MARTIN UŽÁK | 07.09.2013

Nie je to tak dávno, čo bol na tomto blogu uverejnený retrospektívny článok o nezvyčajnom strachu slávneho Gordieho Howea o miesto v zostave. Málo vídané obavy muža známeho ako Mr. Hockey vyšli na povrch začiatkom roka 1980 a adekvátne podčiarkli skromnosť, ktorou neustále oplýval.

Howeova skromnosť bola natoľko neobvyklá, až človeka napadá, že by mohla byť inšpiráciou pre mladých hokejistov. Mnohí z nich sa totiž pasujú za hotových profesionálov ešte skôr, ako by nimi naozaj boli.

Zbierka veľkohubých vyhlásení mladých hráčov sa naposledy rozšírila o trúfalé slová, ktorými sa prezentoval devätnásťročný kanadský krídelník Andreas Athanasiou, štvrtý výber Detroit Red Wings z draftu 2012.


Andreas Athanasiou v drese Barrie Colts (Terry Wilson, OHL Images)


Athanasiou sa rozhovoril koncom augusta pred novinárom Brendanom Savageom, ktorý píše pre server MLive.com. Athanasiou sa najskôr vrátil k svojej poslednej sezóne v juniorskej OHL, kde zmenil dres.

"V Londone (Knights) som nedostal toľko príležitostí, koľko som chcel a koľko som si zaslúžil. V Barrie (Colts) mi poskytli viac času na ľade a sami môžete vidieť, že som toho maximálne využil. Viem, že som schopný hrať. Mám rýchlosť a šikovné ruky. Hru ako takú viem dobre precítiť."

Athanasiou nešetril podobnými frázami ani pri možnosti svojho prechodu na profesionálny hokej v AHL alebo NHL. Dal si tiež záležať na tom, aby podotkol, čo dokázal v minulosti.

"Pozrite sa na hráčov, ktorí tam momentálne hrajú. Hrával som s nimi v kategórii do 17 a do 18 rokov. Keď sa pozriete na kategóriu do 17 rokov, bol to taký All-Star tím. Viem, že Red Wings si pri výchove mladých hráčov dávajú načas, no ak môžem urobiť čo najväčší skok, viem, že to dokážem."

"Mám nadanie. Moje výsledky to ukazujú. Pokojne sa môžete obzrieť späť. Zožal som úspech. Ak ma postavíte po boku niektorých hokejistov NHL, s istotou viem, že budem schopný hrať."

Athanasiou sa na záver rozhovoril aj o tom, že prvoradý je úspech kolektívu. Pripomenul tiež, že všetko má svoj čas a že v najbližších rokoch musí na sebe popracovať. Tieto slová však už nezmenili mienku niektorých čitateľov, ktorí ho označili za chvastavého, arogantného a odpudivého človeka.

Athanasiou vlastne nepovedal nič zlé - veď aj bývalý riaditeľ skautingu Detroit Red Wings Joe McDonnell o ňom kedysi vyhlásil, že do NHL sa dostane už len pre svoje výborné korčuľovanie a rýchlosť.

Medzi chválou z vlastných úst a chválou z cudzích úst však býva podstatný rozdiel.

Andreas Athanasiou sa predviedol bežným slovníkom mnohých mladých hráčov. V konečnom dôsledku je však šťastím, že bol draftovaný organizáciou, ktorá necháva svojich mladíkov dozrieť aj po ľudskej stránke. Ak by sa totiž Athanasiou nezmenil, pod prísnym koučom Mikeom Babcockom by si veľa nezahral.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.