Grand Rapids Griffins vyslali do NHL už 150 hráčov

MARTIN UŽÁK | 23.10.2015


Tomáš Tatar a Petr Mrázek (Grand Rapids Griffins)


Hokejisti, ktorí sa chcú presadiť v NHL, musia obvykle prejsť Americkou hokejovou ligou. Svedčí o tom aj fakt, že až 88,8 % hráčov (celkovo 865 hráčov) z minulej sezóny NHL malo za sebou pôsobenie v AHL.

AHL existuje od roku 1936. Aktuálne sa hrá osemdesiatu sezónu. Hráči, ktorí v nej hrávali a neskôr prešli do NHL, sa počítajú na tisíce. V Sieni slávy figuruje už 118 osobností, ktoré sa v minulosti rozvíjali v AHL. Sú medzi nimi aj také mená ako Sid Abel, Toe Blake, Brett Hull, Terry Sawchuk či Patrick Roy.

V AHL v súčasnosti pôsobí 30 klubov. Každý z nich je farmou pre jeden klub NHL, čo ešte pred šiestimi rokmi nebolo pravidlom. Detroit Red Wings v AHL spolupracujú s klubom Grand Rapids Griffins.

Grand Rapids Griffins existujú od roku 1996. Do roku 2001 hrávali v IHL, po jej zrušení sa presunuli do AHL. Do roku 1999 boli samostatným klubom, ktorý nebol farmou pre žiadnu organizáciu z NHL. V rokoch 1999 až 2002 boli farmou klubu Ottawa Senators, od roku 2002 sú záložným celkom pre Red Wings.

Griffins v tomto ročníku oslavujú jubilejnú dvadsiatu sezónu svojej existencie. A hoci patria medzi tie mladšie organizácie v AHL, do dnešného dňa vyslali do NHL už 150 hokejistov, ktorí nosili ich dres.

Prvý bol Demitra

Prvým hráčom, ktorého Grand Rapids Griffins vyslali do NHL, bol útočník Pavol Demitra. Demitra hrával za Griffins v sezóne 1996/97, kedy ešte pôsobili v IHL. V tej dobe naň vlastnili práva St. Louis Blues. Keď ho Blues na sklonku ročníka 1996/97 povolali do svojho tímu, ku Griffins sa viac nevrátil.

Za Demitrom nasledovali v rovnakom roku útočník Kevyn Adams a brankár Tyler Moss. Obaja debutovali v NHL v októbri 1997 - Adamsovi sa to podarilo v drese Toronto Maple Leafs, Mossovi v drese Calgary Flames. Postupom rokov sa hráči Griffins začali ukazovať aj v ďalších kluboch. Dnes platí, že v každom súčasnom klube NHL si skôr alebo neskôr zahral aspoň jeden hokejista, ktorý hral v Grand Rapids.

Prvým hokejistom, ktorý si to od Griffins namieril k Detroit Red Wings, bol útočník Sean Avery. Averymu sa to podarilo koncom októbra 2002. Prvým hráčom, ktorý debutoval v drese Red Wings a zároveň v NHL po tom, ako pôsobil v Grand Rapids, bol v novembri 2003 útočník Darryl Bootland.

Dosiaľ posledným hráčom Grand Rapids v NHL sa stal útočník Kevin Porter, ktorý za Griffins nastupoval v minulej sezóne a pred necelými dvoma týždňami odohral svoj prvý zápas v drese Pittsburgh Penguins. Z hráčov, ktorí si to od Griffins namierili rovno k Red Wings, je doposiaľ posledný tínedžer Dylan Larkin. Larkin sa stal 149. hráčom Griffins v NHL, Porter tento počet následne zaokrúhlil na číslo 150.

Veľa slávnych mien

Medzi 150 hokejistami, ktorí pôsobili v Grand Rapids a následne si zahrali v NHL, nájdeme viacero slávnych mien. Z brankárov, ktorých je celkovo 20, sú to napr. Curtis Joseph a Chris Osgood. Z obrancov a útočníkov, ktorých je dohromady 130, sú to napr. Chris Chelios, Jason Spezza či Darren McCarty.

Joseph, Osgood a Chelios sú výnimoční v tom, že ku Griffins sa pridali na báze kondičného pobytu, na ktorý ich poslali Red Wings. Do tejto úzkej skupiny hráčov patria i Manny Legace, Andreas Lilja, Jonas Gustavsson, Carlo Colaiacovo a Stephen Weiss. Hoci si títo hráči v NHL zahrali už pred svojím pôsobením v Grand Rapids, sú vnímaní ako reprezentanti Griffins v NHL, kam boli znova vyslaní, čo plynie už z podstaty AHL. AHL je totiž rozvojová liga, kde sa miešajú hráči patriaci klubom NHL s hráčmi, ktorí takýto status nemajú.

Hráčov, ktorí v AHL hrávali bez kontraktu s klubom NHL a aj napriek tomu sa do NHL časom dostali, nie je veľa. Avšak aj medzi nimi možno nájsť viacero známych mien, ktoré sa dokázali presadiť. U Griffins je jedným príkladom za všetky útočník Luke Glendening, ktorý to bez veľkého povšimnutia dotiahol z ECHL do AHL a až následne sa prepracoval k zmluve s Red Wings. Svoje dobré meno si teda vybudoval práve vďaka Griffins, ktorí mu dali šancu bez toho, že by ich k tomu naviedli Red Wings. A čo je ešte zaujímavejšie, Glendening sa narodil akurát v Grand Rapids a je historicky prvým rodákom vo farbách tohto klubu.

Medzi hráčmi, ktorých Griffins vyslali do NHL, sa okrem toho nájde 15 neskorších víťazov Stanley Cupu. Deviati z nich vyhrali Stanley Cup v drese Red Wings. Sú nimi Jiří Hudler, Niklas Kronwall, Brett Lebda, Osgood, Valtteri Filppula, Tomáš Kopecký, Derek Meech, Darren Helm a McCarty.

Trinástka našincov

Záverom možno ešte spomenúť všetkých Čechov a Slovákov, ktorí hrávali za Grand Rapids Griffins a neskôr to dotiahli až do NHL. Týchto hráčov je do dnešného dňa trinásť - siedmi sú z Česka a šiesti zo Slovenska. Okrem Demitru, Hudlera a Kopeckého sú nimi Radim Bičánek, Róbert Petrovický, Karel Rachůnek, Ivan Čiernik, Martin Prusek, Jakub Kindl, Tomáš Tatar, Petr Mrázek, Tomáš Jurčo a Andrej Nestrašil.

Demitra a Hudler sú v klubovej histórii výnimoční v tom smere, že sú jedinými hráčmi, ktorí po pôsobení v Grand Rapids získali v NHL individuálnu trofej, a síce Lady Byng Memorial Trophy pre najslušnejšieho hokejistu súťaže. Demitrovi sa to podarilo v roku 2000, Hudler bol ocenený toto leto. Hudler okrem toho vytvoril klubový rekord Griffins v počte asistencií za jednu sezónu (60 v sezóne 2005/06).

Osobitnú zmienku zasluhuje aj brankár Prusek, ktorý drží klubový rekord Griffins v priemere inkasovaných gólov za sezónu (1,83 gólu na zápas v sezóne 2001/02). Nezmazateľnú stopu u Griffins zanechal aj Tomáš Tatar. Ten sa v roku 2013 stal držiteľom Jack A. Butterfield Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off AHL a spolu s Jurčom, Mrázekom a Nestrašilom pomohol Griffins k prvému víťazstvu Calder Cupu.


Neprehliadnite: kompletný zoznam hráčov, ktorých Griffins vyslali do NHL




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.