Z Dylana Larkina môže vyrásť výnimočný hokejista

MARTIN UŽÁK | 20.10.2015

Slávnostný ceremoniál pred otváracím zápasom sezóny 2015/16 bol v plnom prúde. Hráči Detroit Red Wings prichádzali na ľad spoza brány, odkiaľ bežne vychádza rolba. Keď hlásateľ vyhlásil ich číslo, rodisko a meno, po jednom vyšli na ľad, pozdravili fanúšikov a nakorčuľovali na modrú čiaru.

Na samom začiatku éry trénera Jeffa Blashilla si každý hokejista vypočul aplauz. Búrlivých ovácií sa dočkali napr. Jimmy Howard či Danny DeKeyser. Takto sa postupne predstavilo prvých 21 hokejistov s číslami 2 až 65. Následne prišiel rad na číslo 71, ktoré dostal jeden ostro sledovaný tínedžer.

"Number 71, from Waterford, Michigan, at forward, Dylan Larkin!" odznelo z úst hlásateľa Ericha Freinyho. Vypredanú Joe Louis Arenu nato zavalil hlasný aplauz, akoby na ľad vstupovala overená superhviezda.


Tínedžer Dylan Larkin na štarte svojej kariéry v NHL (kredit: Paul Sancya, Associated Press)


Človek musel poriadne zaloviť v pamäti, aby si spomenul na tínedžera, ktorý sa v Detroite dočkal takéhoto nadšeného privítania ešte skôr, ako si v NHL odkrútil čo i len jedno striedanie. U Dylana Larkina, talentovaného útočníka, ktorý v lete oslávil devätnáste narodeniny, si však ľudia už akosi zvykli na to, že potrebuje iba chvíľu, aby ich ohúril a ukázal, že je niekým mimoriadnym.

Larkin dokázal svoju mimoriadnosť už tým, že sa stal najlepším nováčikom americkej univerzitnej ligy, dominoval na juniorskom šampionáte, zažil úspešný profesionálny debut v Grand Rapids vo finálovej sérii play-off Západnej konferencie AHL a nestratil sa ani na následných seniorských MS, odkiaľ si priniesol bronzovú medailu. Toto všetko stihol preskákať za jednu sezónu.

Pre dobro Detroit Red Wings znie fakt, že Larkin dokázal ohúriť aj pri svojom vstupe do NHL. V premiérovom zápase v lige strelil gól, pridal asistenciu, bol na ľade pri troch presných zásahoch svojho tímu a stal sa druhou hviezdou. Ako prvý nováčik v histórii Detroit Red Wings bodoval v každom zo svojich prvých piatich zápasov v NHL.

Larkin je na svoj vek extrémne zrelý. Pôsobí dojmom, akoby v NHL hral desať rokov a nie desať dní. U hráča, ktorý má len krátko po devätnástich narodeninách a za niekoľko mesiacov preletel rôznymi súťažami a turnajmi, kde navyše zažiaril, je to neobyčajné. Na tréningoch drie, akoby mali byť jeho posledné. Drie, aby sebe aj svojmu okoliu dokázal, že nepozná žiadne hranice. Je si dobre vedomý svojich kvalít. Už počas prípravy na nový ročník 2015/16 otvorene vyhlasoval, že jedného dňa chce patriť medzi najlepších hokejistov na svete.

Po piatich zápasoch novej sezóny je Dylan Larkin jedným z mála hráčov, ktorí sa v drese Red Wings nestratili ani v jednom stretnutí. Aj v zápasoch, v ktorých sa mužstvu veľmi nedarilo, bol neustále vidieť. Prezentoval sa rýchlosťou, pre ktorú ho obdivujú už od stredoškolských liet. Ukázal cit pre prihrávku, agresivitu, šikovnú prácu s hokejkou, odvahu, efektivitu. Má vzácne vysoké hokejové IQ, je predvídavý a schopný nielen útočiť, ale aj dobre brániť. V priebehu dvoch stretnutí bol dokonca zámerne preradený z prvej útočnej formácie, v ktorej nastupuje po boku Henrika Zetterberga a Justina Abdelkadera, aby svojou hrou nakopol ďalších hráčov z iných útokov, čo sa mu v oboch prípadoch (v zápasoch proti Caroline) aj podarilo. A k tomu všetkému je nesmierne súťaživý.

Red Wings nemali v zostave takéhoto prenikavého tínedžera od čias, kedy ich dres začal obliekať zázračný kanadský mladík Steve Yzerman. Za posledných 32 rokov sa u Red Wings objavilo hneď niekoľko tínedžerov, ktorí hrali na úkor skúsenejších hokejistov a hrali veľmi dobre, ale ani jeden z nich - či už to bol Mike Sillinger, Keith Primeau, Martin Lapointe, Mathieu Dandenault, Jiří Fischer, alebo Jiří Hudler - ani jeden z nich nebol taký dominantný ako Larkin.

Neobyčajnosť Dylana Larkina dokladá aj nedávne tvrdenie kapitána Zetterberga, ktorý sa nechal počuť, že on a jeho európske dvojča Pavel Daciuk v žiadnom prípade neboli vo veku 19 rokov na takej úrovni, na akej je Dylan Larkin. Tento bleskurýchly a na svoj vek vzácne vyzretý benjamín jednoducho pôsobí ako fenomén, aký sa v zostave Red Wings neobjavil už veľmi dlho.

Pravda, tak ako každý mladý hokejista, aj Larkin ešte musí vychytať muchy, ktoré sa v jeho hre nachádzajú. V NHL už stihol ukázať nejaký ten zbytočný faul alebo prehrať mnoho vhadzovaní, čo je však u hráčov jeho veku a v konkurencii skúsenejších súperov prirodzené. Jeho výhodou je fakt, že na odstránení nedostatkov túži tvrdo pracovať a dokáže ich učenlivo zametať pod koberec.

Dylan Larkin má všetky predpoklady na to, aby z neho vyrástol jedinečný hokejista. Práve čas je v jeho prípade tou nesmierne cennou hodnotou, pretože aj keby sa mu prestalo dariť a došiel by mu dych, čo sa tínedžerom v NHL stáva bežne, stále bude mať pred sebou roky na ďalší rozvoj.

Keď navyše vezmeme do úvahy fakt, aký je po ľudskej stránke vyspelý, aký silný jeho príbeh je, že je z Michiganu a že už teraz je zrelší ako mnohí ďalší hráči, nebolo by prekvapením, ak by bol Dylan Larkin oveľa viac ako len výborný hokejista.

Takže jedna odvážna predpoveď na záver:

Nebuďte prekvapení, keď z Dylana Larkina jedného dňa vyrastie kapitán Detroit Red Wings.


Z prvého zápasu Dylana Larkina v NHL, 09.10.2015





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.