22. január v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 22.01.2015


Lefty Wilson (archív Detroit Red Wings)


22.01.1955: Prvá suspendácia v histórii NHL

Ted Lindsay, jeden z najtvrdších hráčov svojej doby, je známy ako priekopník, inovátor a iniciátor. Jeho činy zmenili alebo formovali ľadový hokej, pretože mnohé z nich urobil ako prvý alebo jediný hokejista v dejinách. Keď 22. januára 1955 hrali Red Wings na ľade Toronta (prehrali 1:3), Lindsay sa nechcel pozerať na to, ako jeden z fanúšikov Maple Leafs atakuje jeho spoluhráča Gordieho Howea, a napadol ho hokejkou, za čo bol ako prvý hokejista v histórii suspendovaný.

22.01.1956: Záskok asistenta trénera v bránke súpera

V päťdesiatych rokoch mali kluby NHL na súpiske iba jedného brankára, a keď sa zranil, do bránky musel niekto z arény. Keď 22. januára 1956 hrali Red Wings proti Torontu, ktorého gólman Harry Lumley musel zo zápasu odstúpiť, zaskočil za neho detroitský asistent Lefty Wilson. Wilson, ktorý pravidelne chytal na tréningoch Red Wings a jeden záskok v NHL už absolvoval, nastúpil na posledných 13 minút a ani raz neinkasoval. Red Wings zápas vyhrali pomerom 4:1.

22.01.1966: V náhradných dresoch po krádeži študentmi

Dňa 21. januára 1966 odcestovali Red Wings do Montrealu, kde ich na druhý deň čakal zápas proti domácim Canadiens. Už 21. januára im ale z montrealskej haly Forum zmizlo 45 dresov. Dresy, ktoré mali hodnotu 20 USD, čo boli v tej dobe slušné peniaze, ukradlo 33 montrealských študentov, ktorí v nich o niekoľko dní vtrhli na ľad Forum. Red Wings nakoniec museli nastúpiť v dresoch svojej farmy z neďalekého Hamiltonu, a Montreal vylúpili po výhre 3:0.

22.01.1985: Prvý zápas Gerarda Gallanta v NHL

Gerard Gallant bol v polovici 80. rokov mladý a šikovný silový útočník, ktorý druhým rokom ohuroval v nižšej AHL. Red Wings mu preto umožnili predviesť sa aj v NHL. Detroit s Gallantom v zostave hral 22. januára 1985 na ľade New York Islanders a radoval sa z víťazstva 5:4. K triumfu prispel aj sám Gallant, ktorý v druhej tretine strelil svoj premiérový gól v NHL. Nasledujúcich osem sezón už zostal v prvom mužstve Red Wings, kde nastupoval po boku Stevea Yzermana.

22.01.2004: Koniec streleckej mizérie Bretta Hulla

Dňa 22. januára 2004 hrali Red Wings v aréne Los Angeles Kings. Detroit sa tešil nielen z víťazstva 5:4, ale aj z prelomenia streleckej smoly legendárneho kanoniera Bretta Hulla. The Golden Brett skóroval v 24. minúte po tom, čo tečoval strelu Nicklasa Lidströma. Svojím 733. gólom v NHL ukončil sériu 20 zápasov, v ktorých sa strelecky nepresadil ani raz. Séria 20 zápasov bez streleného gólu bola u Bretta Hulla - tretieho najlepšieho strelca histórie - najdlhšia v kariére.

22.01.2013: Oficiálna rozlúčka Tomasa Holmströma

Deň pred svojimi 40. narodeninami dostal v Joe Louis Arene priestor Tomas Holmström, ktorý tu na tlačovej konferencii oznámil ukončenie svojej znamenitej kariéry. Holmström predniesol rozlúčkový prejav, v ktorom si zaspomínal na bývalých spoluhráčov i veľké víťazstvá s Red Wings a švédskou reprezentáciou. V následnom večernom stretnutí, v ktorom Detroit nestačil na Dallas a prehral 1:2, vhodil Homer čestné buly a dočkal sa zaslúžených ovácií priaznivcov.


Podklady:
  • Today in Habs History: January 22nd Edition (Kevin van Steendelaar, Le Tir Et Le But!; 22.01.2013)
  • Red Wings vs. Maple Leafs History Timeline - Interactive Calendar (Detroit Red Wings; 2013)
  • Lefty Wilson (Joe Pelletier, Greatest Hockey Legends - The Hockey History Blog; 2011)
  • Lefty Wilson, 83, Trainer and Emergency N.H.L. Goalie (Richard Goldstein, The New York Times; 09.11.2002)




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.