Z rozlúčkového prejavu Tomasa Holmströma

MARTIN UŽÁK | 24.01.2013

Podobne ako rada ďalších osobností Detroit Red Wings, aj Tomas Holmström mal možnosť ukončiť svoju bohatú kariéru pred zrakom verejnosti.

Tlačová konferencia tohto štvornásobného víťaza Stanley Cupu sa konala v predvečer jeho 40. narodenín - v utorok 22. januára 2013 - v útrobách Joe Louis Areny. Holmström bol sprevádzaný generálnym manažérom Kenom Hollandom, koučom Mikeom Babcockom, niekdajšími spoluhráčmi i najbližšou rodinou.

Tu je skrátená verzia jeho rozlúčkového prejavu:


Tomas Holmström (Rick Osentoski, USA Today Sports)


"Po 15 sezónach, štyroch víťazstvách Stanley Cupu, víťazstve na olympiáde, víťazstve vo švédskej lige a miliónoch spomienok oznamujem môj odchod od Detroit Red Wings. Toto rozhodnutie nebolo ľahké, ale je správne."

"Niektorí ľudia si môžu myslieť, že som bol blázon, keď som prijímal stovky krosčekov a stál proti spoluhráčom, ktorí na mňa pálili puky lietajúce rýchlosťou 100 míľ za hodinu. Ale ja som mal tú najlepšiu prácu na svete. Teraz je čas ísť ďalej. Než tak urobím, chcel by som sa podeliť o niekoľko spomienok a poďakovaní."

"Do Michiganu som prišiel v roku 1996 priamo zo svetového šampionátu. Nick Lidström sa o mňa staral a zoznámil ma s prostredím. Vtedy som ešte nevedel, že aj o 15 rokov neskôr bude takým dobrým priateľom. Spomínam na naše jazdy autom, večere a spoločné chvíle trávené s našimi rodinami. Nick mi dozaista chýba."

"Počas môjho prvého roku som pendloval medzi farmou a prvým tímom. Vtedy ku mne prehovoril Steve Yzerman: 'Homer, pracuj tvrdo a tvoj čas príde.' Stevie vytvoril v tejto šatni a v tejto aréne dobrú atmosféru. Bol rozhodný, tvrdo pracoval a mal vôľu víťaziť. Myslím, že v šatni je stále cítiť ozveny toho, čo tu zanechal."

"Hral som s mnohými skvelými hráčmi ako Fiodorov, Brett Hull, Luc Robitaille. S Robitailleom som hrával dva roky v jednom útoku. Chcel, aby som používal zahnutú čepeľ. Jedného dňa som to vyskúšal a takmer ma vymenili. Scottymu (Bowmanovi; pozn.) som povedal, že to bol Lucov nápad a že sa vraciam k rovnej čepeli."

"Veľa ma naučil aj Igor Larionov. Vždy mi hovorieval: 'Ak puk nahodíš do pásma, pravdepodobne poň budeš musieť ísť, pretože ja nepôjdem.' Naučil ma udržať si puk a to, že keď máte puk, diktujete hru."

"Ďalšími dobrými hráčmi boli Kozlov, Lapointe, McCarty, Konstantinov, Brendan Shanahan, Chelios. Dobrí boli aj brankári - Manny (Legace; pozn.), Vernie (Mike Vernon; pozn.), Ozzie (Chris Osgood; pozn.), Hašek. Vďaka patrí aj Draperovi a Maltsovi (Kirk Maltby; pozn.). V rohoch klziska sme absolvovali veľa bojov."

"Mojimi najlepšími spomienkami musia byť štyri víťazstvá Stanley Cupu. Každé z nich bolo špeciálne. To z roku 1997 pobláznilo celé mesto. Nikdy nezabudnem na milióny ľudí na Woodward Avenue."

"Som skutočne vzrušený, že môžem začať novú kapitolu môjho života. Čokoľvek budem robiť, vždy budem spomínať na moju kariéru v Hockeytowne. Počas nej sa mi neustále dostávalo veľkej pomoci. Chcel by som poďakovať celej organizácii Red Wings, ktorá dozaista bola mojím druhým domovom."

"Ďakujem pánovi Ilitchovi a pani Ilitchovej za ich štedrosť a prvotriednu starostlivosť. Vždy sme od nich dostali len to najlepšie. Pamätám si, keď som sa prvýkrát stretol s pánom Ilitchom. Bol to deň ako tento - prvý domáci zápas. Prišiel do šatne a všetkých nás pozdravil. Človek skutočne môže povedať, že sa o nás staral."

"Chcem tiež poďakovať priaznivcom. Ste tí najlepší fanúšikovia na svete. Prichádzate a napĺňate arény po celej Amerike. Keď sa nám nedarilo, mali ste s nami trpezlivosť. Bez vás by sme neboli nikým."

"(Súčasní Red Wings)... Pavel (Daciuk; pozn.), ak by si sem neprišiel, pravdepodobne by som skončil už pred štyrmi či piatimi rokmi. Hank (Henrik Zetterberg; pozn.), gratulujem k funkcii kapitána, skutočne si to zaslúžiš a viem, že budeš skvelý kapitán. Ďakujem aj dobrému priateľovi Sammymu (Mikaelovi Samuelssonovi; pozn.). Takto by som však mohol pokračovať cez celý tím, čo by trvalo dlho. Mám vás všetkých rád."

"Budú mi chýbať cesty autobusom a intenzívne debaty s Bertom (Toddom Bertuzzim; pozn.). Ja mám gól, on má gól, a tak prezeráme štatistiky: 'Máme tu aj päť striel, dva hity. Ty si prvá hviezda, ja som druhá.'"

"Skutočne mi bude chýbať aj Howie (Jimmy Howard; pozn.) a tie naše rozhovory počas tréningov, keď dlho čakám pred bránkou, zatiaľ čo Pav (Pavel Daciuk; pozn.) a Hank si v rohu vymieňajú puk."

"Bola to skvelá jazda a ja som si z nej užil každú minútu. Všetkým vám ďakujem."


Pozrite si tiež:




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.