Česi a Slováci v pästných súbojoch

MARTIN UŽÁK | 22.10.2012 | aktualizované 09.05.2021

Dres Detroit Red Wings oblieklo viacero hokejistov z Česka, Slovenska a bývalého Československa. Tých, ktorí sa za Red Wings dokázali aj pobiť, bolo už pomenej.


Tomáš Kopecký (Julian H. Gonzalez, Detroit Free Press)


Čechmi a Slovákmi, ktorí nastupujúc za Red Wings zhodili rukavice a pustili sa do pästného súboja, boli do sezóny 2020/21 František Černík, Jiří Fischer, Miroslav Fryčer, Marián Hossa, Filip Hronek, Jakub Kindl, Tomáš Kopecký, Václav Nedomanský a Tomáš Tatar. Týchto deväť hráčov absolvovalo za Red Wings celkovo 22 bitiek, pričom niektoré z nich naozaj stáli za to.

František Černík

Rodák z Nového Jičína, ktorý bol posledné roky čestným prezidentom v klube HC Vítkovice Ridera, pôsobil v NHL v ročníku 1984/85. Do Ameriky sa dostal po úspechu na olympiáde 1984, kde získal striebro. Za Red Wings stihol odohrať 49 duelov, získať deväť bodov (5+4) a tiež sa pobiť.

Černík absolvoval jediný pästný súboj svojej zámorskej kariéry dňa 5. januára 1985 v domácom stretnutí Red Wings s Los Angeles Kings (3:5). Pobil sa krátko pred polovicou zápasu s kapitánom hostí Terrym Ruskowskim. Podrobnosti o tejto dračke však nie sú známe.

Jiří Fischer

Čechom, ktorý mal k bitkám v drese Red Wings jednoznačne najbližšie, bol niekdajší obranca Jiří Fischer, ktorý sa v NHL pobil až deväťkrát. Súpermi mu boli aj známi bitkári Scott Thornton, Ian Laperriere a Matthew Barnaby, najslávnejší súboj však absolvoval proti Scottovi Hartnellovi.

Fischer sa s Hartnellom pobil dňa 30. októbra 2003 pri prehre 3:5 na ľade Nashvillu. Soka, ktorý mu v predchádzajúcej sezóne vážne poranil koleno, si našiel v 16. minúte úvodnej tretiny a po troch tvrdých úderoch ho zložil k ľadu. Hartnell stratil rovnováhu už po prvom zásahu a posledný úder inkasoval priamo počas padania na ľad.

Jiří Fischer vs Scott Hartnell, 30.10.2003

Miroslav Fryčer

Fryčer nastupoval v NHL od roku 1981, najviac toho odohral za Toronto. V jeho drese sa stal prvým Čechom, ktorý si zahral a strelil gól v Zápase hviezd. A vyznačoval sa aj tým, že sa bil častejšie ako mnohí iní československí hráči tej doby - v NHL absolvoval až desať bitiek.

Vo februári 1984 bol jeho náprotivkom Danny Gare, vtedy kapitán Red Wings, ku ktorým bol Fryčer vymenený pred začiatkom sezóny 1988/89. V Detroite odohral len 23 stretnutí, neskôr ho zastihla výmena do Edmontonu. Na jeho jedinú bitku v drese Red Wings prišlo dňa 23. decembra 1988 pri prehre 2:7 v Chicagu. Fryčer zhodil rukavice s mladým bekom Trenton Yawneym, bitka ale nemala dlhého trvania a bola jeho poslednou v NHL.

Marián Hossa

Marián Hossa nikdy nepatril medzi rabiátov, v NHL sa napriek tomu pobil štyrikrát. Pri pôsobení v Ottawe bol jeho súperom Vincent Lecavalier, v drese Atlanty sa postavil Olegovi Tverdovskému a Johnovi Erskineovi, a stihol sa pobiť aj v drese Red Wings.

Svoju poslednú bitku v kariére absolvoval dňa 18. februára 2009 v domácom zápase Detroitu proti Nashvillu (6:2). Súperom mu vtedy bol mladý zadák Ryan Suter. Do roztržky so Suterom sa Hossa pustil na začiatku 51. minúty duelu, no s rýchlo vyzlečeným dresom sa k ničomu veľkému nedostal. Žiadne direktívne údery však nepredviedol ani Suter, čo bolo vzhľadom na dôležitosť Hossu pre Red Wings potešujúce zistenie.

Filip Hronek

Český obranca, ktorý sa neštíti tvrdšej hry, začal za Red Wings nastupovať od sezóny 2018/19 a do sezóny 2020/21 sa v červeno-bielom drese s okrídleným kolesom pobil dvakrát. 

Do prvej bitky v NHL sa pustil 8. novembra 2019 v domácom zápase proti Bostonu (4:2). Súperom mu bol provokatér Brad Marchand. Hronek sa držal statočne a snažil sa neinkasovať direktívny úder, Marchand ho však na konci bitky zložil k ľadu.

Svoju druhú bitku v NHL absolvoval 18. januára 2020 v domácom zápase s Floridou (1:4). Bil sa s Vincentom Trocheckom a viedol si dobre, súboj však predčasne ukončili rozhodcovia.

Jakub Kindl

Nenápadný zadák zo Šumperka absolvoval jedinú bitku svojej kariéry v NHL dňa 12. novembra 2011 v domácom stretnutí Detroitu s Dallasom (5:2). Jeho súperom bol kanadský útočník Jamie Benn, ktorý bitku sám vyprovokoval svojím sekaním. Kindl a Benn sa do seba pustili necelých 14 sekúnd pred koncom stretnutia v jednom z rohov obranného pásma Red Wings. Pästný súboj odštartoval sám Kindl, ktorý chcel Bennovi oplatiť jeho nedovolený zákrok. Proti tvrdšiemu a častejšie sa bijúcemu sokovi ale nemal veľa šancí. Víťazný Benn vyslal päť direktívnych úderov, zatiaľ čo Kindl mieril presne dvakrát.

Tomáš Kopecký

Prvý Slovák bijúci sa za Detroit využíval svoje päste najmä pri pôsobení v nižších súťažiach. V NHL sa pobil trikrát, dvakrát v drese Red Wings.

Prvú bitku v drese Red Wings absolvoval dňa 11. novembra 2007 počas porážky 2:3 v Chicagu. Súperom mu bol útočník Patrick Sharp, ktorý ho síce zložil na ľad, ale sám skončil s krvácajúcou ranou nad pravým okom.

O rok a pol neskôr, 7. mája 2009, sa stal prvým krajanom, ktorý v drese Red Wings zhodil rukavice v play-off. V 52. minúte štvrtého zápasu semifinále Západnej konferencie s Anaheimom (Red Wings zvíťazili 6:3) sa postavil proti Francoisovi Beaucheminovi, ale prerátal sa a neuspel.

 Tomáš Kopecký vs Patrick Sharp, 11.11.2007

Václav Nedomanský

Big Ned, prvý Čechoslovák bijúci sa za Red Wings, absolvoval v NHL tri pästné súboje. Postavil sa aj proti Wilfovi Paiementovi, autorovi jedného z najšpinavších faulov v histórii ligy.

Nedova najslávnejšia bitka bola hneď jeho prvá, do ktorej sa pustil 19. februára 1979 v domácom zápase Detroitu s Torontom (2:6). Jeho súperom nebol nik iný ako legendárny center Darryl Sittler. Ich pästný súboj sa zrodil v závere prvej tretiny v blízkosti lavičky Maple Leafs. O niečo väčší a ťažší Nedomanský však neuspel.

Tomáš Tatar

V rokoch 2010 až 2013 sa až sedemkrát pobil v AHL, neskôr zhodil rukavice aj v NHL. Do sezóny 2020/21 sa v NHL pobil dvakrát, v oboch prípadoch v drese Red Wings.

Na jeho prvú bitku v NHL prišlo dňa 13. októbra 2017, kedy Red Wings hrali svoj historicky prvý zápas na ľade nového klubu Vegas Golden Knights a vyhrali 6:3. Súperom mu bol domáci útočník Erik Haula, ktorého Tatar krátko predtým zložil k ľadu po vydarenom bodyčeku. Ich bitka sa začala preťahovaním, po ktorom Tatar vyslal tri údery pravačkou a dvakrát trafil cieľ. Haulu následne opäť zložil na ľad a víťaznú bitku umocnil niekoľkými údermi ľavou rukou.

Druhýkrát sa pobil dňa 7. januára 2018 v domácom zápase s Tampou (2:5). Súperom mu bol Yanni Gourde. Bitka sa zrodila pred koncom prvej tretiny, Gourde mal navrch a bitku vyhral.

Tomáš Tatar vs Erik Haula, 13.10.2017

Stojí za zmienku

Ak by sme prihliadali aj na pästné súboje z prípravných zápasov, tak je nutné dodať, že za Detroit sa pobil aj český útočník Ladislav Kohn. Stalo sa dňa 21. septembra 2001 v domácom dueli proti Chicagu (4:1). Kohnovým súperom bol o poznanie väčší a ťažší ruský zadák Vladimir Chebaturkin, ktorý sa však z ľadu porúčal po jednoznačnej prehre a so zakrvavenou tvárou.

Záverom nemožno opomenúť ani snahu brankára Dominika Hašeka, ktorý sa 23. marca 2002 v zápase Red Wings na ľade Colorada (Detroit tam zvíťazil 2:0) nechcel prizerať tomu, ako sa jeho náprotivok Patrick Roy zapája do potýčky s útočníkom Kirkom Maltbym. Hašek sa vydal na druhý koniec klziska i za cenu dvoch trestných minút za prekročenie červenej čiary, k jeho bitke s Royom ale nakoniec nedošlo, pretože "Dominátor" sa v poslednej chvíli pošmykol a padol tak nešťastne, že zostrelil aj samotného Roya. Roy síce zareagoval okamžitým odhodením svojej masky, rodiacej sa bitke však zabránili rozhodcovia.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.