Pokročilé štatistiky: Čo očakávať od Nicka Leddyho

JURAJ KOVÁČ | 11.08.2021

Ako je známe, Detroit Red Wings minulý mesiac získali obrancu Nicka Leddyho z klubu New York Islanders výmenou za útočníka Richarda Pánika a voľbu v druhom kole draftu 2021.

Pozrime sa optikou dátovej analytiky, čo možno od tohto tridsaťročného zadáka očakávať a v čom môže byť pre súčasné mužstvo Red Wings prínosom.

Nick Leddy (kredit: Dave Reginek, Detroit Red Wings)

Vizualizácia RAPM

Jednou z najlepších vizualizácií na hodnotenie výkonov hráčov je v súčasnosti vizualizácia RAPM (Regularized Adjusted Plus-Minus - "regulované a upravené plus mínus"), vyvinutá analytickou stránkou Evolving-Hockey. Graf pozostáva z piatich kategórií dát z hry pri rovnomernom počte hráčov na ľade a troch kategórií dát z presilovky. Na hodnotenie a porovnanie výkonov hráčov sa používa skóre Z, pričom čísla 1, 2 a 3 ukazujú, ako je na tom daný hráč v porovnaní s ligovým priemerom. Všetky dáta, ktoré sú zahrnuté do tejto vizualizácie, predstavujú štatistiky "on-ice", teda s daným hráčom na ľade. Tvorcovia preto museli zohľadniť ďalšie faktory, napríklad kvalitu súperov či štatistiky spoluhráčov, aby vytvorili spravodlivejší systém hodnotenia.

Ofenzívny a defenzívny príspevok Nicka Leddyho v rokoch 2018 až 2021 (via Evolving Hockey)

Ako môžeme vidieť, Leddy v období rokov 2018 až 2021 vykazoval pri vyrovnanom počte hráčov na ľade záporné hodnoty v ofenzívnych aj defenzívnych pokročilých štatistikách, zatiaľ čo v presilových hrách vykazoval kladné čísla. To znamená, že pri hre piatich proti piatim bol ofenzívne i defenzívne podpriemerný a zaostával za ligovým štandardom, avšak v presilovej hre dosahoval nadpriemerné hodnoty a v porovnaní s ligou bol v tejto hernej činnosti nadpriemerným hráčom.

Hra v prechodovej fáze

Red Wings boli v minulej sezóne najhorším tímom NHL v efektívnosti vstupov do útočného pásma. V prechodovej fáze, kedy hra prechádza zo stredného do útočného pásma, majú už niekoľkoročné problémy. A práve to je oblasť, kde by im mal Leddy pomôcť.

Leddy v minulej sezóne patril medzi tých lepších obrancov pri generovaní ofenzívy, pri generovaní ofenzívy z protiútokov i v početnosti prihrávok do nebezpečných streleckých pozícií. V prechodovej fáze, v ktorej patrí medzi najlepších obrancov súťaže už roky a roky sa zaraďuje k obrancom, ktorí najčastejšie vstupujú do útočného pásma súpera, v minulej sezóne vynikol ešte viac než obvykle a zaradil sa medzi absolútne najlepších obrancov NHL.

Generovanie streleckých príležitostí obrancov z prechodovej fázy v sezóne 2020/21 (via Corey Sznajder, Tableau)

Ako môžeme vidieť, Leddy patril medzi obrancov, ktorí boli najkreatívnejší v ofenzíve práve vďaka výbornej prechodovej fáze. Bol mimoriadne efektívny pri vstupe do útočného pásma súpera, ako aj pri následnom generovaní streleckých príležitostí. Výrazne sa od neho odkláňali iba dvaja lepší beci: Cale Makar z Colorada a Roman Josi z Nashvillu.

Celkový vplyv na hru

Patrí sa tiež poukázať na to, aký celkový vplyv mal Leddy na hru svojho tímu. Na nižšie priložených tepelných mapách a na základe dát k 19. máju 2021 vidíme, ako tento obranca vplýval na ofenzívu, presilovku, defenzívu a oslabenie svojho tímu, keď bol na ľade.


Vplyv Nicka Leddyho na hru jeho tímu k 19. máju 2021 (via Micah Blake McCurdy, HockeyViz)

Pri vyrovnanom počte hráčov na ľade opäť vidíme nesprávne znamienko pri očakávaných góloch v prepočte na 60 minút hry pri vyrovnanom počte hráčov na ľade v ofenzívnej aj v defenzívnej zóne. To znamená, že v týchto smeroch zaostával za ligovým priemerom. Jeho vplyv na presilovú hru bol podľa tejto metriky menej výrazný. Pozitívom bol dobrý diferenciál v rovine vylúčení: vypýtal si o 10 % viac vylúčení súperov oproti ligovému priemeru a sám bol vylučovaný o 20 % menej.

O jeho menej výraznom celkovom vplyve na hru tímu svedčí aj nízka hodnota WAR (Wins Above Replacement - "víťazstvá navyše oproti náhradnému hráčovi"). Táto štatistika ukazuje, ku koľkým víťazstvám prispel navyše oproti zdravému náhradníkovi alebo hráčovi na pomedzí NHL a AHL. V posledných troch sezónach udržal túto hodnotu iba okolo nulovej úrovne, čo podporuje predstavu, že jeho celkový vplyv na hru tímu nie je o nič lepší ako u hráča v pozícii náhradníka.

Leddy má efektívnu strelu, ale nevyužíva ju natoľko, aby mala väčší vplyv na jeho produktivitu. K streľbe sa musí uchyľovať častejšie, veď jeho strelecký talent je o 14,5 % vyšší oproti ligovému priemeru. Častejšou streľbou môže maximalizovať svoj ofenzívny potenciál, zlepšovať aj gólovú potenciu tímu a tým výraznejšie vplývať na hru.

Teoreticky ideálny element

Leddy nemá danosti potrebné na to, aby bol vysoko prospešným hráčom vo všetkých aspektoch hry. Jeho celkový vplyv na hru nie je výrazný, pri rovnovážnom počte hráčov nevyniká, má však potenciál na to, aby bol prínosný v oblastiach a situáciách, v ktorých mali Red Wings v ostatnom období obrovské problémy a boli v nich najhorší v NHL, a síce v presilovke a v prechodovej fáze. Vzhľadom na kvality, ktorými disponuje, by mal výrazne oživiť a vylepšiť presilovku Red Wings a takisto výrazne pozdvihnúť a uľahčiť prechod tímu do útočného pásma.

Samozrejme, to, do akej miery môže hokejista prichádzajúci do nového mužstva vylepšiť tú ktorú oblasť alebo hernú situáciu, môže závisieť od toho, s akým talentom sa v novom tíme stretne. Red Wings nemajú veľa ofenzívneho talentu, takže Leddyho prínos môže byť znížený napríklad vplyvom neschopnosti ďalej produkovať v útočnom pásme. Teoreticky však tento ofenzívne ladený obranca predstavuje ideálny element presne tam, kde to Red Wings potrebujú: je zdatný v presilovkách a je jedným z najlepších obrancov v súťaži v prechodovej fáze, pričom Red Wings práve v týchto dvoch smeroch potrebujú výrazné zlepšenie.

Red Wings ziskom Leddyho zaplnili medzeru na ľavej strane obrany a priviedli niekoho, kto môže byť ich obranca číslo dva (po Filipovi Hronekovi). Môže nastupovať v najdôležitejších fázach zápasu, kde môže zúročiť svoje skúsenosti a korčuliarske schopnosti. Okrem toho môže hrať dôležitú úlohu pri ďalšom rozvoji mladších obrancov typu Moritza Seidera. A ak by aj v mužstve nezostal po celú sezónu, môže byť cenným artiklom pri prípadnej výmene pred uzávierkou prestupov.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.