8. apríl v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 08.04.2021

Václav Nedomanský (kredit: Graig Abel, Toronto)

08.04.1943: Red Wings po tretíkrát vyhrávajú Stanley Cup

V sezóne 1942/43 boli Detroit Red Wings najlepším mužstvom NHL po základnej časti a napokon sa dočkali aj víťazstva Stanley Cupu. Stalo sa 8. apríla 1943, kedy po zásahoch Joea Carvetha a Carla Liscombea vyhrali na ľade Boston Bruins 2:0 a uzavreli finálovú sériu na konečných 4:0. Bolo to ich tretie víťazstvo Stanley Cupu, prvé po šiestich rokoch.

Hrdinom víťaznej sezóny bol brankár Johnny Mowers. Odchytal všetkých 50 zápasov základnej časti a všetkých 10 zápasov play-off, stal sa držiteľom Vezina Trophy pre najlepšieho brankára NHL a bol uvedený do prvého All-Star tímu sezóny. Do prvého All-Star tímu sa dostali aj zadák Jack Stewart a kouč Jack Adams. Kapitánom bol Sid Abel, v útoku mali hlavné slovo Abel, Carveth, Liscombe, Syd Howe a Mud Bruneteau. Mowers a Abel po sezóne narukovali do kanadskej armády.

08.04.1961: Gordie Howe novým lídrom v počte prihrávok

V sobotu 8. apríla 1961 hrali Detroit Red Wings druhé finále Stanleyho pohára proti Chicago Black Hawks (v tom období sa ich názov písal takto), zvíťazili 3:1 a vyrovnali stav série na 1:1. Hrdinom bol Alex Delvecchio, autor dvoch gólov a asistencie. Na oba góly mu prihrával Gordie Howe, ktorý vďaka tomu navýšil celkový počet svojich asistencií v Stanley Cupe na 61, prekonal dovtedajšieho lídra Douga Harveyho a stal sa novým historickým rekordérom v počte asistencií v play-off.

Howe pridal do konca finále ešte tri gólové prihrávky a s 15 bodmi (4+11) v 11 zápasoch ovládol produktivitu play-off 1961. Red Wings to však nestačilo a prehrali 2:4 na zápasy.

Howe rozdal do konca kariéry v Stanley Cupe 92 prihrávok. Rokmi ho prekonalo už 31 hráčov. Z hráčov nastupujúcich v ére Original Six (1942 až 1967), kedy padalo menej gólov a na ceste za pohárom bolo potrebných iba osem výhier, bol ale jednoznačne najlepší s 91 asistenciami.

08.04.1979: Nedomanský prvým hviezdnym lídrom z Európy

Dňa 8. apríla 1979 nastúpili Detroit Red Wings na posledný zápas v sezóne 1978/79. V Joe Louis Arene privítali Montreal Canadiens a po 22 zákrokoch Jima Rutherforda a presnom zásahu Dalea McCourta z 55. minúty triumfovali 1:0. Čisté konto Rutherforda bolo pre Red Wings jediné v 80-zápasovej základnej časti sezóny, viac ako táto nula však upútala iná štatistika. Postaral sa o ňu legendárny Václav Nedomanský, ostrieľaný československý útočník a svojho času prvý hokejista, ktorý uprostred Studenej vojny ušiel z komunistickej krajiny a neskôr to dotiahol do NHL.

Nedomanský, v tej dobe tridsaťpäťročný veterán a tretí najstarší hráč Red Wings, ukončil sezónu 1978/79 so 73 bodmi za 38 gólov a 35 asistencií v 80 zápasoch. Ako prvý hokejista narodený a hokejovo vychovaný v Európe sa stal najlepším strelcom aj najproduktívnejším hráčom tímu a aspoň v jednej z týchto kategórií skončil medzi najlepšími v NHL.

Nedomanský dal v sezóne 1978/79 o desať gólov viac ako Kanaďan McCourt, druhý najlepší strelec Red Wings, a s 38 gólmi bol jedenástym najlepším strelcom NHL. Bol prvým Európanom, ktorý sa v počte gólov v jednej sezóne dostal takto vysoko a narušil veľkú dominanciu Kanaďanov. McCourt ho mohol na konci sezóny vystriedať na prvom mieste tímového bodovania, ale napokon pozbieral o dva body menej. Nedomanského 73 bodov stačilo na 28. miesto v bodovaní NHL.

Nedomanského nepripravil o tento vzácny štatút ani Anders Hedberg, švédsky krídelník New York Rangers. Hedberg bol so 78 bodmi najproduktívnejším hráčom Rangers spolu s Philom Espositom, no s 33 gólmi bol až tretím najlepším strelcom mužstva za Espositom (42) a Patom Hickeym (34).

Prvým Európanom, ktorý sa v jednej sezóne stal najlepším strelcom i najproduktívnejším hráčom svojho tímu, bol Švéd Juha Widing. V sezóne 1971/72 kraľoval Los Angeles Kings s 27 gólmi a 55 bodmi, ani v jednej z týchto kategórií však nepatril medzi najlepších hráčov v lige - v počte gólov skončil až na 30. mieste a v počte bodov až na 42.


08.04.2006: Steve Yzerman s poslednou asistenciou v NHL

Dňa 8. apríla 2006 hrali Detroit Red Wings na ľade mužstva Columbus Blue Jackets a zvíťazili 4:2. O víťazný gól sa postaral v 32. minúte Jason Williams po prihrávke Stevea Yzermana. Pre dlhoročného kapitána Detroitu to bola 1.063. a posledná asistencia v základnej časti NHL. Ide o deviaty najlepší výkon v ligovej histórii a klubový rekord Red Wings.

Okrem Williamsa skórovali ešte Brendan Shanahan, Tomas Holmström a Chris Chelios. Sekundárnu asistenciu pri góle Williamsa si pripísal Robert Lang. Chris Osgood chytil 27 striel.

08.04.2014: Rekordné 414. víťazstvo kouča Mikea Babcocka

Dňa 8. apríla 2014 nastúpili Detroit Red Wings v Buffale proti domácim Sabres a zvíťazili 4:2. Pre trénera Mikea Babcocka išlo o 414. víťazstvo na lavičke Red Wings v základnej časti, vďaka čomu prekonal 413 víťazstiev Jacka Adamsa a posunul sa na prvé miesto v klubovej histórii. Do konca svojej trénerskej dráhy na lavičke Red Wings dosiahol na 458 víťazstiev v základnej časti a na prvom mieste v klubových dejinách zostáva dodnes.

Pod víťazstvom 4:2 boli gólovo podpísaní Brendan Smith, Darren Helm, David Legwand a Pavel Daciuk. Tomáš Tatar, Tomáš Jurčo a Jakub Kindl nebodovali, Jimmy Howard pochytal 25 striel a prekonal ho iba dvojgólový Zemgus Girgensons.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.