19. máj v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 19.05.2020 | aktualizované 19.05.2021


Paul Coffey (kredit: Glenn Cratty, Allsport)

19.05.1996: Paul Coffey prvý medzi obrancami

Žiadny obranca v dejinách Stanley Cupu nenastrieľal toľko gólov a nepozbieral toľko bodov ako Paul Coffey. Coffey je historickým lídrom play-off v počte zásahov (59) i kanadských bodov (196) medzi zadákmi. Na prvú priečku v počte gólov u obrancov sa prestrieľal 19. mája 1996, kedy jeho Detroit Red Wings hrali úvodný zápas finále Západnej konferencie s Colorado Avalanche. Coffey strelil oba góly Red Wings, ten prvý v úvodnej tretine v presilovej hre, ten druhý v oslabení na začiatku tretej tretiny. Vďaka týmto dvom zásahom sa dostal na súčet 57 gólov v Stanley Cupe, čím o jeden gól prekonal dovtedajšieho historického lídra Denisa Potvina.

Red Wings prehrali s Avalanche 2:3 po predĺžení. Coffey nielenže strelil oba góly Red Wings, ale postaral sa aj o jeden málo vídaný vlastný gól, pripísaný Stephaneovi Yellemu.


Detroit vs Colorado 2:3 po predĺžení, 19.05.1996
 

19.05.1998: Štvrtý rok v rade do finále konferencie

Detroit Red Wings patrili v druhej polovici deväťdesiatych rokov medzi najlepšie kluby v NHL a často si užívali dlhé jazdy v play-off. Keď dňa 19. mája 1998 Red Wings vyhrali šieste semifinále Západnej konferencie na ľade St. Louis Blues 6:1 a sériu uzavreli na 4:2, do konferenčného finále postúpili už štvrtýkrát za sebou, čo sa im podarilo jediný raz v ich histórii.

Red Wings vyhrali v sérii s Blues iba jeden z troch domácich zápasov, na ľade Blues však zvíťazili vo všetkých troch stretnutiach. V tom poslednom žiarili najmä Steve Yzerman (1+3), Martin Lapointe (2+0), Darren McCarty, Tomas Holmström (obaja 1+1) a Chris Osgood (30/31). Red Wings to aj s ich pomocou o necelý mesiac dotiahli k úspešnej obhajobe Stanley Cupu.

19.05.2008: Ďalší postup do finále Stanley Cupu

Presne desať rokov od postupu do konferenčného finále dosiahli Red Wings ďalší úspech. Stalo sa 19. mája 2008, kedy vyhrali šiesty zápas konferenčného finále na ľade Dallas Stars pomerom 4:1, sériu uzavreli na 4:2 a po prvýkrát od roku 2002 postúpili do finále Stanley Cupu.

Pre Red Wings bol postup do absolútneho finále piaty za ostatných trinásť sezón. Pretavili ho do svojho štvrtého víťazstva Stanley Cupu za toto obdobie, jedenásteho celkovo.

19.05.2008: Vzácne góly Pavla Daciuka a Krisa Drapera

Postup do absolútneho finále 2008 museli Red Wings tvrdo vybojovať. Konferenčné finále síce začali dobre a vyhrali prvé tri zápasy, Stars však potom zabrali, znížili na 2:3 v sérii a v šiestom zápase z 19. mája 2008 túžili vyrovnať na 3:3 a vynútiť si rozhodujúci siedmy duel.

O rozdielový gól šiesteho zápasu sa postaral Pavel Daciuk. Strelil ho v 12. minúte v presilovej hre a zvýšil ním na 2:0. Pre Daciuka to bol deviaty zásah v play-off 2008, deviaty na klzisku súpera. Keď k nim započítame aj jeho posledné dva góly z play-off 2007, Daciuk dokázal v Stanley Cupe streliť jedenásť gólov po sebe na ľade súpera, čo sa len tak nevidí.

Okrem Daciuka vynikli v tomto zápase aj ďalší hráči. Brankár Chris Osgood zastavil 28 z 29 striel, Dallas Drake a Henrik Zetterberg zaznamenali gól a asistenciu. O jeden slávny okamih, tak typický pre náročné boje v Stanley Cupe, sa postaral aj vyhlásený obranár a bojovník Kris Draper, keď v štvrtej minúte otvoril skóre po tom, čo dostal puk do siete svojou bradou.

19.05.2009: Mikael Samuelsson rozhoduje v predĺžení

Dňa 19. mája 2009 hrali Detroit Red Wings druhé finále Západnej konferencie proti celku Chicago Blackhawks, zvíťazili 3:2 po predĺžení a ujali sa vedenia 2:0 v sérii. O výhre Red Wings rozhodol v čase 65:14 Mikael Samuelsson, keď zužitkoval rýchly protiútok troch proti jednému.

Red Wings napokon vyradili Blackhawks 4:1 na zápasy a opäť postúpili do finále Stanley Cupu, kde však nestačili na Pittsburgh Penguins.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.