Prečo Tyler Bertuzzi nie je v prvej lajne len do počtu

JURAJ KOVÁČ | 15.04.2020

Dvadsaťpäťročný útočník Tyler Bertuzzi nastupuje v ostatnom čase v prvej útočnej formácii Detroit Red Wings po boku ďalších mladíkov Dylana Larkina a Anthonyho Manthu. V elitnej "MLB" formácii odvádza aj "čiernu robotu" a tá zvykne byť nedocenená. Hráči s touto úlohou sú často označovaní ako tí, ktorí si vylepšujú individuálne čísla vďaka spoluhráčom a ich kvalitám. Pokročilé štatistiky z tejto sezóny ale ukazujú, že Bertuzzi nie je v prvom útoku Detroitu len do počtu. Naopak, je preň dôležitejší, ako sa môže zdať.


Tyler Bertuzzi (David Guralnick, The Detroit News)

Elitnú formáciu robí lepšou

Mantha, Larkin a Bertuzzi spolu odohrali vo všetkých herných situáciách v tejto sezóne 43 zápasov po dobu 455 minút a 13 sekúnd. Pri spoločnom pobyte na ľade mali podiel všetkých streleckých pokusov (CF%) na hodnote 63,2 %, podiel striel na bránu (SF%) 59,84 %, podiel príležitostí na skórovanie (SCF%) 64,41 %, z toho z tých najnebezpečnejších zón (HDCF%) 62,65 %, čo im dávalo podiel očakávaných strelených gólov (xGF%) 58,44 %. Okrem toho dosiahli úspešnosť streľby 12,2 % a pomer strelených a inkasovaných gólov 36:25 (59,02 %).

To všetko sú dobré čísla. Sú dôkazom, že títo hráči sú pri spoločnom pobyte na ľade nebezpeční a efektívni. A to prosím v jednoznačne najhoršom tíme NHL.

Keď sa však pozrieme na to, ako sa darilo dvojici Mantha - Larkin bez Bertuzziho, zistíme, že až taká sláva to nebola. Mantha a Larkin hrali bez Bertuzziho 43 zápasov po dobu 165 minút a 55 sekúnd, a vo všetkých sledovaných ukazovateľoch vykazovali nižšie hodnoty ako s Bertuzzim: ich CF% malo hodnotu 54,55 %, SF% 57,87 %, SCF% 52,44 %, HDCF% 60,71 % a xGF% 57,39 %. Dôležitý je fakt, že úspešnosť streľby im klesla až na 6,8 % a pomer strelených a inkasovaných gólov sa výrazne otočil na 7:13 (35 %).

Nemožno teda tvrdiť, že Bertuzzi sa len "vezie" s Larkinom a Manthom, alebo že ťaží z toho, že títo hráči vzhľadom na svoj talent skresľujú a nadhodnocujú jeho štatistiky.

Na druhú stranu, tak ako elitná formácia potrebovala Bertuzziho, tak aj Bertuzzi potreboval elitnú formáciu. Totiž, ak nehrával v lajne s Larkinom a Manthom, aj jemu sa darilo už menej: jeho CF% malo hodnotu 40,86 %, SF% 38,8 %, SCF% 38,01 %, HDCF% 39,36 %, xGF% 36,2 % a pomer strelených a inkasovaných gólov 6:15. Podobné nižšie hodnoty dosiahol Larkin bez Bertuzziho a Manthu; Manthove hodnoty bez Bertuzziho a Larkina boli vyššie. Bol to však dôsledok veľkého rozdielu medzi prvým útokom a ostatnými, horšími útokmi tímu.

Inými slovami: členom MLB lajny to ide veľmi dobre spolu a horšie s inými hráčmi. Neznamená to však, že Bertuzzi si zaslúži menšie uznanie ako Mantha a Larkin. Bertuzzi svojím štýlom hry túto lajnu výborne dopĺňa, robí ju lepšou a hlavne efektívnejšou. Manthovi i Larkinovi sa individuálne darilo aj vďaka tomu, že jeden i druhý výrazne ťažil z Bertuzziho hry.

Vyčnieva tam, kde to bolí

Bertuzzi patrí k efektívnym hráčom od svojho usadenia v NHL spred dvoch rokov. Za jeho vysokou efektivitou sa skrýva najmä skutočnosť, že ochotne chodieva do miest, kde to najviac bolí a odkiaľ zároveň padá najviac gólov. Dokazuje to jeho strelecká a gólová mapa z rokov 2016 až 2019.


Strelecká mapa Tylera Bertuzziho za roky 2016 až 2019 (via William Lang, IcyData)


Strelecká mapa ukazuje, odkiaľ Bertuzzi strieľal. Ako môžete vidieť, z bezprostredného priestoru pred bránou, odkiaľ padá v NHL najviac gólov, zaznamenal 62 % všetkých svojich striel (35+27). Bolo to výrazne viac ako ligový priemer za toto obdobie (34 %; 22+12).


Gólová mapa Tylera Bertuzziho za roky 2016 až 2019 (via William Lang, IcyData)


Gólová mapa ukazuje, odkiaľ Bertuzzi skóroval. Z bezprostredného priestoru pred bránkou, odkiaľ najčastejšie ohrozoval brankárov súpera, dal zároveň najviac svojich gólov, a to až 91 % (55+36). Bolo to výrazne viac ako ligový priemer za dané obdobie (63 %; 42+21).

Bertuzzi je teda najefektívnejší z priestorov, kde môže vyniknúť toľko potrebnou bojovnosťou. Je to hlavný dôvod, prečo je jeho rola v elitnej formácii Red Wings taká významná.

Ospravedlniteľné nedostatky

Samozrejme, nájdu sa aj oblasti, v ktorých sa Bertuzzi v tejto sezóne nevyznamenal.

Vzhľadom na spôsob svojej hry a svoje danosti nevynikal v prechode medzi obranným a útočným pásmom. Hrával na krídle po boku jedného z najlepších korčuliarov v súťaži, centra Larkina, čo ho od týchto povinností výrazne odbremeňovalo a nebol vďaka tomu toľko "na očiach".

Horšia bola aj jeho defenzívna hra. Napríklad, keď bol na ľade, Red Wings dovolili svojim súperom viac striel na bránku i gólových príležitostí a zblokovali menej striel ako bez neho. Jeho defenzívny príspevok a defenzívna hodnota jeho hry pre mužstvo bola na podpriemernej úrovni, čo platilo už roky predtým. Nebol najhorším obranárom spomedzi útočníkov, ale nepatril ani medzi priemer.

Na druhú stranu, tréneri mu defenzívne úlohy veľmi neprideľovali: až 61,7 % striedaní začínal v ofenzívnej zóne, čo bol druhý najvyšší podiel týchto štartov u útočníkov Red Wings. V prepočte na 60 minút hry začínal v útočnom pásme 11,94 striedaní, čo bolo najviac spomedzi všetkých hráčov Red Wings. Jeho nedostatky v obrannej činnosti dobre maskoval defenzívne zdatnejší Larkin.

Pokiaľ však uvážime, aký je efektívny a ako s jeho nemalým prispením vyniká celý prvý útok Red Wings už len v porovnaní so zvyškom tímu, tieto nedostatky sú ospravedlniteľné.

Nesmierne prínosný hráč

Podčiarknuté a spočítané: Bertuzzi bol v tejto sezóne pre Red Wings nesmierne prínosným hráčom. Vďaka značnej bojovnosti, odvahe, vzdorovitému štýlu hry a slušnému hokejovému mysleniu robil spoluhráčov v útoku MLB lepšími, vynikal v kľúčovom priestore, kam mnohí iní chodia neradi, a hoci mal nedostatky pri prechode pásmami a v defenzívnej činnosti, nebolo to nič tragického vzhľadom na to, akým je typologicky hráčom a ako sa napokon darilo jemu i celému prvému útoku.

Aby sme nevynechali ani základné štatistiky, tak sa patrí spomenúť, že v mužstve Red Wings, čo je jedno z najhorších a ofenzívne najmenej nebezpečných mužstiev NHL za posledné roky, dokázal už druhú sezónu po sebe nastrieľať 21 gólov, predral sa do pozície najlepšieho strelca a so 48 bodmi v 71 zápasoch si vytvoril nové sezónne maximum.

Je to veľmi dobrá vizitka, ak vezmeme do úvahy, že tento nebojácny hokejista bol draftovaný ako provokatér, od ktorého sa očakávalo, že to raz možno dotiahne do nižšej formácie v NHL a že raz možno bude prispievať aj v iných smeroch. Odvtedy však ušiel veľký kus cesty, zaradil sa medzi najlepších hráčov Detroit Red Wings, stal sa právoplatným členom ich prvého útoku a jedným zo základných stavebných kameňov ich pokračujúcej prestavby.

Tip: Rekordy prvej útočnej formácie Detroitu z úvodu tejto sezóny





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.