CDC s ďalším odporúčaním, NHL čaká rozhodovanie

MARTIN UŽÁK | 16.03.2020


Little Caesars Arena (kredit: Joe Gall, Detroit)


Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) včera večer aktualizovalo odporúčanie k pandémii nového koronavírusu. Z tohto nového odporúčania nateraz vyplýva, že prerušenie sezóny NHL bude oveľa dlhšie, ako liga dúfala.

CDC odvčera odporúča organizátorom verejných podujatí v Spojených štátoch, teda aj športovým klubom vrátane klubov NHL, aby na minimálne osem týždňov, teda minimálne do 10. mája, zrušili alebo odložili všetky zhromaždenia a podujatia s účasťou 50 a viac osôb.

V aktualizovanom odporúčaní sa uvádza: "CDC v súlade so svojimi pokynmi pre veľké podujatia a masové zhromaždenia odporúča organizátorom, aby počas nasledujúcich ôsmich týždňov zrušili alebo odložili podujatia, ktoré pozostávajú z 50 a viac osôb. Udalosti o akejkoľvek veľkosti by mali pokračovať iba vtedy, ak sa môžu uskutočňovať pri dodržiavaní usmernení na ochranu zraniteľných skupín obyvateľstva, hygieny rúk a sociálneho dištancovania. Toto odporúčanie sa nevzťahuje na každodenné fungovanie organizácií ako sú školy či podniky."

NHL a jej jednotlivé kluby, rovnako ako NBA, NFL, MLB a ďalšie veľké severoamerické súťaže berú odporúčania tejto vládnej agentúry so všetkou vážnosťou. NHL na odporúčanie CDC pred týždňom najskôr zatvorila šatne pred novinármi a neskôr, po ďalšej konzultácii, prerušila sezónu. Je isté, že na jej odporúčanie dá aj tentoraz. 

Inými slovami: skôr ako 11. mája sa hrať nebude.

Ligu teraz čaká ťažké rozhodovanie.

Totiž, NHL od minulého týždňa dúfala, že prerušená sezóna by sa mohla opäť rozbehnúť o mesiac, teda niekedy okolo 12. apríla, kedy podľa pôvodného harmonogramu mala mať dávno po skončení základnej časti i draftovej lotérie a mala začať play-off. V súčasnej výnimočnej situácii však nemá inú možnosť ako toto nové odporúčanie federálnych úradníkov z CDC rešpektovať (to samozrejme neznamená, že za iných okolností by to neurobila, ako sa píše vyššie).

Ak by NHL akokoľvek chcela fungovať skôr ako od 11. mája a minimálne začať v prázdnych arénach a bez fanúšikov, odporúčanú normu do 50 osôb na jeden zápas jednoducho nedokáže splniť. Už len v základnom hokejovom ponímaní, bez akejkoľvek politiky či iných nariadení a odporúčaní štátnych orgánov - teda len s hráčmi, realizačným kádrom dvoch mužstiev, rozhodcami, pracovníkmi arény, TV štábom a podmienkou minimálneho kontaktu osôb to skrátka nie je možné.

Vyhliadky nie sú dobré ani k 11. máju a na neskôr. NHL minulý týždeň síce dala klubom predbežné odporúčanie, aby počítali s opätovným hokejovým programom na svojich klziskách za horizontom pôvodného harmonogramu, a klubom vzhliadajúcim k play-off oznámila, aby mali arénu pripravenú až do konca júla s tým, že ak sa situácia zlepší, sezóna sa dohrá v lete. Ale, ak by to aj bolo možné, nie je isté, či by to liga v takom krátkom časovom úseku, teda od mája do júla, zvládla.

Ak by NHL mohla a chcela dobehnúť všetko, čo pôvodne plánovala, musela by od mája do júla stihnúť skutočne mnohé. Musela by najskôr dohrať zostávajúcich 189 zápasov základnej časti. Následne by musela zaranžovať draftovú lotériu, venovať pozornosť preddraftovému testovaniu hráčov na NHL Draft Combine a potom zaranžovať draft. Ďalej vymyslieť, čo urobí so zmluvami končiacimi 1. júla a s trhom voľných hráčov. Okrem toho by musela svoj program zosúladiť aj s NBA. No a k tomu všetkému by musela zvážiť, či by bolo skutočne rozumné hrať hokej do konca júla a následne už v septembri začať prípravu na ďalší ročník. Alebo zvážiť, čo stihne a či to vôbec stihne, ak by sa základná časť viac nedohrala a liga by sa vrhla rovno na play-off. Alebo vymyslieť, ako jednotlivé série v play-off skrátiť, ak by to nešlo inak. A tak ďalej, a tak ďalej...

Čo je však najpodstatnejšie: nikto, ani CDC a samozrejme ani NHL, zatiaľ nevie, či sa v máji všetko vráti do bežných koľají a či zostanú odporúčania CDC posledné.

USA, tak ako mnohé iné krajiny sveta, zažívajú obdobie neistoty. Začali uvažovať o tom, že vyhlásia štrnásťdňovú mimoriadnu situáciu. Podobnú, aká v rôznej časovej dĺžke a s rôznymi obmedzeniami v súčasnosti platí aj inde, vrátane Slovenska a Česka. Pandémia koronavírusu pritom v Štátoch ešte nedosiahla kulminačný bod a nie je natoľko rozšírená ako v Európe, najmä v Taliansku, kde sa boj s novým koronavírusom stal drámou s viac než 2.000 úmrtiami a kolapsom zdravotníctva.

Situácia sa mení aj v každom americkom štáte. V Michigane, domove Detroit Red Wings, boli pred piatimi dňami hlásené prvé dva pozitívne prípady nového koronavírusu, no včera neskoro večer ich bolo už 53. Na nový koronavírus bol nedávno pozitívne testovaný aj Christian Wood, basketbalista Detroit Pistons, ktorí zdieľajú s Red Wings Little Caesars Arenu. Najhoršie je na tom Washington, kde mimochodom Red Wings mali hrať v ten večer, kedy NHL prerušila sezónu. Vo Washingtone bolo včera hlásených 772 pozitívnych prípadov a 42 úmrtí.

NHL sa teda musí rozhodnúť, či bude čakať a dúfať oveľa dlhšie, ako pred piatimi dňami plánovala. A to je nateraz všetko, čo môže urobiť.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.