Ako Pat Verbeek svojím 500. gólom prepísal dejiny

MARTIN UŽÁK | 22.03.2020

Písal sa 22. marec 2000. Detroit Red Wings hrali v Joe Louis Arene proti Calgary Flames a od piatej minúty viedli 1:0 po góle tridsaťpäťročného útočníka Pata Verbeeka.

Verbeek otvoril skóre v presilovke po prihrávkach Nicklasa Lidströma a Stevea Yzermana, keď po strele z bezprostrednej blízkosti prekonal hosťujúceho gólmana Freda Brathwaitea a navýšil počet svojich gólov v základnej časti NHL na 499.

Na začiatku druhej tretiny mohol Verbeek streliť aj svoj 500. gól a upraviť na 2:0, ale Brathwaite sa pretiahol bránkoviskom, vykryl odkrytú časť bránky, vysunul pravý chránič a zázračným zákrokom puk zastavil. Stretnutie sa rázom zmenilo, Flames začali hrať lepšie, čoraz viac hrozili na domáceho brankára Chrisa Osgooda a skóre otočili, keď najskôr v 31. minúte vyrovnal na 1:1 Darryl Shannon a v 52. minúte poslal hostí do vedenia dvakrát tečovanou strelou Brad Werenka.

Verbeekova veľká chvíľa v podobe gólu s číslom 500 však predsa prišla. A čo viac, Verbeek týmto gólom rovno prepísal bohatú históriu NHL.


Pat Verbeek (Paul Sancya, Associated Press)

'Malá guľa nenávisti'

Verbeek odštartoval svoju kariéru v NHL v marci 1983. Do ligy naskočil rovno z juniorskej OHL a rýchlo si vytvoril renomé šikovného a odvážneho krídelníka. V máji roku 1985 mal kusisko smoly, keď pri práci na farme takmer prišiel o palec na ľavej ruke, ale zotavil sa a mohol pokračovať v kariére. Koncom osemdesiatych a začiatkom deväťdesiatych rokov už zbieral cez bod na zápas. Štyrikrát nastrieľal 40 a viac gólov, štyrikrát pozbieral 80 a viac bodov. Začal v drese New Jersey Devils, neskôr hrával za Hartford Whalers, New York Rangers a Dallas Stars. Na jar 1999, po 16 rokoch v NHL, vyhral so Stars Stanley Cup.

V roku 1995, kedy hral za Rangers, získal prezývku "The Little Ball of Hate" ("malá guľa nenávisti"). Dostal ju za svoju nebojácnu hru, kombinovanú so schopnosťou dávať góly. Nikdy nevynikal silou, nebol silovým útočníkom a nemal na to ani postavu (175 cm a 86 kg), ale vo svojich najlepších rokoch sa neštítil agresívnej fyzickej hry, bol agitátorom a keď bolo treba, neváhal a pustil sa do pästného súboja, čo v NHL urobil takmer v 50 prípadoch. V desiatich sezónach pozbieral cez 150 trestných minút, v štyroch dokonca cez 200. Pri tom všetkom pravidelne strieľal góly.

Po víťazstve Stanleyho pohára v drese Stars sa ocitol blízko konca kariéry. Aj keď mal slušné meno, nikto o neho zrazu neprejavoval záujem. Túžil však ešte hrať a vyhrávať. Vedel, že mu chýba málo, aby dosiahol niekoľko výnimočných míľnikov. Keď teda v novembri 1999 prišla ponuka Detroit Red Wings, neváhal a podpísal s nimi zmluvu na dva roky.

Red Wings vtedy patrili medzi najlepšie mužstvá v súťaži. Viacerí ich hráči sa začínali čoraz viac a viac predbiehať v prepisovaní historických štatistík. Verbeek k nim výborne zapadol a dočkal sa aj okrúhlych čísel: v januári 2000 prišla jeho 500. asistencia, vo februári 1.000. bod a napokon 22. marca aj 500. gól, ktorým raz a navždy zmenil dejiny.

Historický gól č. 500

Verbeekova veľká chvíľa sa zrodila v 55. minúte zápasu s Flames, opäť v presilovke po prihrávkach Lidströma a Yzermana. Tentoraz primárne prihrával Yzerman, ktorý stojac na modrej čiare naznačil strelu, ale napokon poslal pas na ľavý kruh, odkiaľ Verbeek zakončil pod hornú žŕdku, vyrovnal na konečných 2:2 a ako 28. hokejista dosiahol na hranicu 500 gólov v NHL.

"Konečne som sa dočkal," žiaril po zápase Verbeek. "Nedokázali to mnohí hráči. Je to pre mňa veľká česť. Keď som začínal, nemyslel som si, že sa mi to raz podarí."

Tento jubilejný gól bol o to významnejší, že Verbeek sa stal prvým hráčom v dejinách NHL s 500 a viac gólmi a zároveň 2.000 a viac trestnými minútami.

Verbeek napokon vydržal v NHL do roku 2002. Kariéru ukončil s bilanciou 522 gólov, 540 asistencií, 1.062 bodov a 2.905 trestných minút v 1.424 zápasoch základnej časti. Jeho počin v podobe 500 a viac gólov a 2.000 a viac trestných minút vyrovnali iba dvaja muži - klasickí siloví útočníci Brendan Shanahan a Keith Tkachuk. Shanahan neskôr dosiahol aj na métu 600 gólov, ani on a ani Tkachuk však nepozbierali až 2.500 či dokonca 2.900 trestných minút.

Pat Verbeek tak dodnes zostáva jediným hokejistom v dejinách NHL s minimálne 500 gólmi a 2.900 trestnými minútami. Nikto iný nedokázal a pravdepodobne už nikdy nedokáže streliť takýto vysoký počet gólov a zároveň toľkýto čas stráviť na trestnej lavici.


Podklady:
  • Verbeek scores 500th in tie with Flames (Associated Press via Edmonton Journal; 23.03.2000)
  • The 500 club. Verbeek scores twice to join NHL scoring elite (Dave Waddell, The Windsor Star; 23.03.2000)
  • Wings' Verbeek scores 2; his 500th ties Flames, 2-2 (Nicholas J. Cotsonika, Detroit Free Press; 23.03.2000)
  • Detroit Red Wings vs Calgary Flames - záznam zápasu (video archív autora; 22.03.2000)
  • Verbeek healing well (The New York Times; 14.06.1985)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.