Prečo Steve Yzerman vymenil Andreasa Athanasioua

MARTIN UŽÁK | 25.02.2020

Ako je známe, Detroit Red Wings na čele s generálnym manažérom Steveom Yzermanom vymenili pred včerajšou uzávierkou prestupov dvadsaťpäťročného útočníka Andreasa Athanasioua.

Athanasiou bol vymenený spolu s nevyužívaným forvardom Ryanom Kuffnerom k Edmonton Oilers za voľbu v druhom kole draftu 2020 i 2021 a skúseného útočníka Sama Gagnera. Pre oba kluby to bola druhá výmena pred uplynutím prestupového obdobia; Oilers predtým získali od Red Wings aj obrancu Mikea Greena za voľbu v treťom alebo štvrtom kole draftu 2020 alebo 2021.

Správa o výmene Athanasioua prekvapila mnohých priaznivcov. Keď sa však pozrieme na dôvody, prečo bol Athanasiou vymenený, až také veľké prekvapenie to nie je.


Andreas Athanasiou (David Guralnick, The Detroit News)

S hodnotou aj napriek nezdarom

Red Wings vstúpili do posledných hodín tohtosezónneho prestupového obdobia s rovnakými plánmi ako v predchádzajúcich troch sezónach: chceli vymeniť čo najviac svojich hráčov za draftové voľby. Athanasiou mal ako jeden z mála zo súčasného kádra Red Wings akú takú hodnotu.

Athanasiou si vytvoril meno v lanskom ročníku, kedy v 76 zápasoch v drese jedného z najhorších mužstiev NHL pozbieral 54 bodov za 30 gólov a 24 asistencií, vynikal svojou bleskovou rýchlosťou a dokázal, že okrem krídla vie byť nebezpečný aj na svojej pôvodnej pozícii stredného útočníka.

V tejto sezóne však urobil krok späť a prestal napĺňať očakávania, keď v 46 zápasoch získal iba 24 kanadských bodov za 10 gólov (polovicu z nich dal v posledných siedmich zápasoch) a 14 asistencií. Navyše, so 45 mínusovými bodmi zostáva prikovaný na poslednom mieste NHL, zatiaľ čo niekoľkí jeho menej produktívni a viac využívaní spoluhráči sa pohybujú v podstatne lepších číslach alebo blízko nuly (plusové a mínusové body patria medzi najskreslenejšie štatistiky, ale v NHL sa stále používajú a napríklad práve Yzerman na ne prihliada dodnes).

Okrem toho sa nijak zvlášť nezlepšil v defenzívnej činnosti, ba dokonca sa zaradil medzi najhoršie brániacich útočníkov celej súťaže. Pri bránení a v obrannom pásme je často veľmi pasívny a málo bojovný, neochotne sa vracia a keď je na ľade, jeho mužstvo často inkasuje. Defenzíva zrejme nikdy nebude jeho silnou stránkou. Za všetko hovorí fakt, že Red Wings v tejto sezóne s ním na ľade inkasovali pri hre piatich proti piatim v prepočte na 60 minút hry až 4,63 gólu a 3,15 gólu z vysoko nebezpečných pozícií, čo sú jednoznačne najhoršie čísla spomedzi všetkých 434 ligových hráčov s minimálne 600 odohratými minútami v tejto hernej situácii.

Na druhú stranu treba pripomenúť, že takmer celú sezónu ho spomaľovali opakované zranenia v dolnej časti tela, začal zle a veľmi dlho sa rozbiehal. Keď sa na začiatku tohto mesiaca zotavil zo zranenia kolena a dostal sa do rytmu, začal hrať o poznanie lepšie ako predtým.

"Tento trejd nám dával zmysel"

Yzerman sa začal pripravovať na Athanasiouovu výmenu minulý týždeň, kedy záujemcom oznámil, že je ochotný vymeniť ho za dve voľby v druhom kole draftu, ako zistil Chris Johnston (Sportsnet). Indíciou blížiacej sa výmeny bola situácia, keď ho Yzerman v nedeľnom zápase s Calgary Flames spolu s Greenom krátko pred rozkorčuľovaním vyradil zo zostavy, aby sa nezranil.

Vážny záujem prejavilo viacero klubov. Dva z nich, Columbus Blue Jackets a Edmonton Oilers, sa v rokovaniach dostali najďalej. Oilers, vedení niekdajším detroitským manažérom a Yzermanovým priateľom Kenom Hollandom, ponúkli najviac. Mali navrch aj vďaka tomu, že Holland Athanasioua dobre pozná, pretože ho kedysi draftoval, takže vie, čo od neho môže očakávať.

"Rozhodovali sme sa, koho si ponecháme," vysvetlil na viac ako 40-minútovej tlačovej konferencii po uzávierke Yzerman. "Mali sme pocit, že ponúkaná protihodnota je v našej situácii dobrá. Tento trejd nám dával zmysel v krátkodobom horizonte i do budúcnosti, preto sme ho urobili."

Yzerman uvažoval o výmene Athanasioua už dlhšie obdobie. Podľa informácií beat writera Ansara Khana zo servera MLive nebolo otázkou, či ho Yzerman naozaj vymení, ale kedy ho vymení. Ak by ho nevytrejdoval pred včerajšou prestupovou uzávierkou, pokúsil by sa o to počas júnového draftu. Yzerman zvažoval, či si ho má nechať po zvyšok sezóny v nádeji, že sa mu bude opäť dariť a jeho hodnota stúpne, ale nemyslel si, že ešte porastie, preto sa rozhodol konať už teraz a viac nečakať.

"Sme v prestavbe, takže sa musíme niečoho vzdať, pokiaľ chceme za tri, štyri alebo päť rokov byť dobrým mužstvom," dodal k výmene detroitský manažér.

Nebol v plánoch do budúcnosti

Athanasiou bude po tejto sezóne obmedzene voľným hráčom a Yzerman mu neplánoval ponúknuť dlhodobý kontrakt. V jeho veku (25 rokov, v auguste 26), to znamená v poslednom roku v štatúte obmedzeného voľného hráča, by už žiadal dlhší a lepšie platený kontrakt ako ten posledný na dva roky s platom tri milióny dolárov ročne.

Možno si spomínate, že Athanasiou v minulosti už robil obštrukcie s novou zmluvou. O jeho výmene sa začalo v klube šepkať v lete 2017, kedy sa začal naťahovať o niekoľko stoviek tisíc dolárov, vinou čoho vynechal celý tréningový kemp a prvých desať zápasov sezóny 2017/18. Keď koncom októbra 2017 prestal trucovať a podpísal, hneď v prvom rozhovore s novinármi pripomenul, že o rok bude mať nárok na arbitrážny súd, takže jeho ťahanice o novú zmluvu budú o niečo kratšie. Red Wings na čele s Hollandom ho vtedy začali vnímať ako komoditu, ktorú by mohli zužitkovať pri výmene za kvalitného a rozdielového mladého obrancu, aký im v tom čase v organizácii citeľne chýbal. Od tej doby až doteraz sa o ňom neustále hovorilo ako o jednom z hlavných kandidátov na výmenu. Tieto reči už nikdy viac neprestali, až jeho výmena napokon prišla pod novým vedením. S Yzermanovým rozhodnutím to samozrejme nemusí mať nič spoločné, nestáva sa však často, aby takýto mladý a talentovaný hokejista bol trvalým kandidátom na výmenu za éry dvoch generálnych manažérov a aby bol napokon vymenený. To o niečom svedčí (a z pohľadu Oilers bude zaujímavé sledovať, či u nich po tejto sezóne zostane).

Athanasiou okrem toho neprejavoval veľký záujem prečkať s Red Wings obdobie prestavby, ktorá je ťažká a ako Yzerman dookola pripomína, vyžiada si ešte veľa trpezlivosti. Yzerman ho nezaraďoval na zoznam hráčov, ktorých označoval za základné stavebné kamene prestavby (na tomto zozname sú napríklad Dylan Larkin, Anthony Mantha, Tyler Bertuzzi, Filip Hronek či Filip Zadina). Tréner Jeff Blashill zasa často hovoril o mladíkoch, ktorí v tomto mužstve chcú zostať, tvrdo pracujú a túžia v jeho drese vystúpiť vyššie, ale Athanasioua nespomenul ani raz.

Athanasiou si skrátka vytvoril renomé hokejistu, ktorý nie je vždy ochotný, nie vždy hrá naplno a nie v každej situácii odovzdá všetko, čo v ňom je. Takíto hráči nezostávajú na jednom mieste dlho.

Ani mladý hráč nemá nič isté

Dôvodov, prečo Detroit Red Wings na čele s manažérom Steveom Yzermanom vymenili Andreasa Athanasioua a prečo sa k takémuto kroku vôbec odhodlali, je teda viac.

Samozrejme, neznamená to, že Red Wings sa chceli Athanasioua "zbaviť". Ich cieľom bolo získať čo najviac draftových volieb, v najbližších dvoch draftoch ich majú dohromady už 19 a v tomto trende budú pokračovať aj v nasledujúcich rokoch, kým opäť nezačnú postupovať do play-off.

"Musíme niektoré z týchto draftových volieb premeniť na výborných hráčov. Jediný spôsob, ako to môžeme urobiť, je ten, že si naše voľby necháme a budeme získavať ďalšie. Nebude nám stačiť, ak budeme očakávať, že každý náš výber v prvom kole bude dobrý. Realita je taká, že sa to nestane vždy. Preto budeme získavať voľby zakaždým, keď budeme mať príležitosť," vysvetlil Yzerman.

Takisto to neznamená, že vzhľadom na všetky dôvody, pre ktoré bol Athanasiou vymenený, sa Red Wings stali víťazmi tohto trejdu a Athanasiou sa bude ďalej trápiť ako po veľkú časť tejto sezóny.

"AA bude mať v Edmontone veľa možností a potenciálne môže zbierať veľa bodov," poodhalil jeho budúcnosť Yzerman. "Dúfam, že to jemu i Kennymu (Hollandovi; pozn.) vyjde."

Athanasiou bol skrátka niekto, kto v súčasnej situácii priniesol Red Wings to, čo potrebovali a čo z dlhodobého hľadiska považovali za dôležitejšie. Niekto, kto v tejto sfére biznisu do potenciálnej výmeny jednoducho zapadal a napokon bol skutočne vymenený, hoci mnohí priaznivci tomu od začiatku nechceli veriť a divili sa aj včera.

Táto výmena napokon ukazuje aj na aspekt, na ktorý sa pri prestavbe často zabúda, pretože tá je významne spojená s nahrádzaním starších hráčov novými a mladšími:

Ukazuje, že hoci Red Wings do budúcnosti potrebujú nové a mladé tváre, to ešte neznamená, že každý mladík - aj keď má nesporný talent - v prestavovanom mužstve aj zostane.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.