Séria prehier sa skončila, no problémy pretrvávajú

MARTIN UŽÁK | 30.10.2017

Séria šiestich prehier za sebou skončila, trucujúci útočník Andreas Athanasiou sa vrátil a niekoľko jednotlivcov naďalej patrí medzi štatisticky najlepších v NHL, no problémy pretrvávajú. Hráči už takto skoro v novej sezóne dávali najavo svoju frustráciu a tréner Jeff Blashill pôsobil bezradne.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Frans Nielsen a Darren Helm krátko po góle do siete Tampy (Chris O'Meara, Associated Press; 26.10.2017)

Posledné výsledky

    24.10. Buffalo vs Detroit 1:0
    26.10. Tampa Bay vs Detroit 3:2
    28.10. Florida vs Detroit 2:3 po samostatných nájazdoch

    Bilancia a umiestnenie

    12 zápasov, 11 bodov, skóre 32:35

    Atlantická divízia: 4. (1. Tampa Bay Lightning, 19 b.)
    Východná konferencia: 10. (1. Tampa Bay Lightning, 19 b.)
    NHL: 21. (1. Los Angeles Kings, 19 b.)

    Lídri štatistík

    góly: Frans Nielsen, Anthony Mantha, Henrik Zetterberg (všetci 4)
    asistencie: Mike Green (10)
    kanadské body: Mike Green (11)
    plusové body: Niklas Kronwall a Dylan Larkin (obaja +2)
    víťazstvá: Jimmy Howard (4)
    úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (92,9 %)

    Stojí za zmienku

    V popredí štatistík NHL... Mike Green je štvrtý v NHL v bodovaní obrancov (1+10) a ôsmy v NHL v počte asistencií (10). Jimmy Howard je piaty v súťaži v úspešnosti zákrokov medzi brankármi s minimálne deviatimi odchytanými zápasmi (92,9 %).

    Justin Abdelkader s bodom č. 200... Veterán Justin Abdelkader dosiahol na 200. bod v základnej časti. Potreboval na to 555 zápasov. Ďalším na rade je Tomáš Tatar - chýba mu jeden bod.

    Andreas Athanasiou je späť... Mladý Kanaďan prestal trucovať, podpísal nový ročný kontrakt s platom 1,387 milióna amerických dolárov, bleskovo si vybavil pracovné víza do USA a už po prvom tréningu s mužstvom sa vrátil do zostavy. V rozbehnutej sezóne odohral zatiaľ dva zápasy a strelil jeden gól. Pri prvom rozhovore s novinármi pripomenul, že o rok už bude mať nárok na arbitrážny súd (takže jeho ťahanice o novú zmluvu budú o niečo kratšie).

    DeKeyser a Bertuzzi zranení... Zadák Danny DeKeyser nehrá pre poranenie členka a bude pauzovať ďalších minimálne 10 až 20 dní. Útočník Tyler Bertuzzi sa zotavuje z komplikovaného zranenia zápästia, vinou čoho v tejto sezóne ešte nehral. Ročník začne s Grand Rapids v AHL.

    Rastúca bezradnosť trénera... Hlavný kouč Jeff Blashill prekypoval hnevom, hráčov pokarhal za ich zahanbujúci výkon v zápase s Vancouverom a keď sa séria prehier natiahla na číslo šesť a od kapitána Henrika Zetterberga započul komentár o tom, že "Red Wings nie sú dosť dobrí na to, aby vyhrávali zápasy", vyhlásil, že nejaký ten čas nebude meniť útočné formácie (vydržal do 35. minúty nasledujúceho zápasu, čo niektorí hráči zobrali s úsmevom). Blashill vstupoval do tejto sezóny s tým, že zo svojich zverencov musí vydolovať o niečo lepšie výkony a výsledky ako vlani, čo sa mu zatiaľ nedarí. Elliotte Friedman z CBC a niektorí ďalší experti už začali rozprávať o tréneroch, ktorí by Blashilla pri pokračovaní súčasného zostupného trendu mohli nahradiť. Spomínajú sa mená ako Dave Tippett či Todd Nelson, súčasný kouč Grand Rapids.

    Larkin a jeho "absolútne dno"... Kapitán Henrik Zetterberg nebol jediný, kto po šiestej prehre v rade zúfal. Mladík Dylan Larkin prezradil, že mužstvo sa cíti tak, akoby padlo na absolútne dno, a že takto zle sa vo svojej kariére ešte nikdy necítil. Už tento týždeň môže ukázať, či a ako rýchlo sa pochmúrne nálady vrátia.

    Trápenie Nielsena na buly... NHL od tejto sezóny začala prísne posudzovať nedovolené úkony hokejistov na vhadzovaní. Žiadny hráč Red Wings si na tieto zmeny nezvyká tak ťažko ako veterán Frans Nielsen. Hoci vlani patril medzi najlepších hráčov mužstva na vhadzovaní, v prebiehajúcej sezóne bol úspešný iba v 37,6 % prípadov. Najväčšiu mizériu zažil pri prehre 1:0 v Buffale, keď v prvých dvoch tretinách nevyhral ani jedno zo svojich desiatich buly.

    Staronové problémy... Rok sa zišiel s rokom a Red Wings opäť patria medzi najhoršie tímy NHL v počte striel od súperov a úspešnosti presilovky. Red Wings doposiaľ umožnili súperom vyslať takmer 35 striel na zápas, čo je druhé najhoršie číslo v NHL. Ich presilovka je po nádejnom štarte siedma najhoršia v NHL (úspešnosť 14 %). Red Wings si nepomáhajú ani svojou nedisciplinovanosťou - so 61 vylúčeniami sú aktuálne piati najhorší v NHL.

    Nedarí sa ani Griffins v AHL... Poslední šampióni AHL vstúpili do novej sezóny ešte horšie ako Red Wings a po prvých deviatich zápasoch majú na konte sedem bodov, čo im aktuálne stačí na predposledné miesto v Centrálnej divízii.

    Priestor pre Hroneka a Saarijärviho... Nedávna výmena Ryana Sproula k New York Rangers urobila v defenzíve Griffins miesto dvom mladým zadákom. Filip Hronek prestal vysedávať na tribúne a v AHL nastúpil už päťkrát (0+1), Vili Saarijärvi bol povolaný z ECHL a za Griffins zatiaľ odohral jeden zápas (0+1).

    Program na tento týždeň

    31.10. Detroit vs Arizona
    02.11. Ottawa vs Detroit
    05.11. Edmonton vs Detroit





    © Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

    Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

    Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.