Pokročilé štatistiky: Čo čakať od Patrika Nemetha

JURAJ KOVÁČ | 09.08.2019

Detroit Red Wings toto leto podpísali troch neobmedzene voľných hráčov. Jedným z nich sa stal dvadsaťsedemročný Švéd Patrik Nemeth. Tento defenzívne ladený obranca bol draftovaný klubom Dallas Stars v roku 2010 v druhom kole na 41. mieste. Premiérový gól v NHL strelil až vo svojom 118. zápase v súťaži, to už v drese Colorado Avalanche pri stretnutí s Carolina Hurricanes dňa 2. novembra 2017. Po necelých štyroch sezónach v Dallase a ďalších dvoch v Colorade podpísal s Red Wings zmluvu na dva roky za šesť miliónov amerických dolárov (3,2 mil. v sezóne 2019/20 a 2,8 mil. v sezóne 2020/21).

Nemethov podpis sa mnohým fanúšikom možno málil, ale pokročilé štatistiky dokazujú, že tento rodák zo Štokholmu s maďarským pôvodom môže byť užitočný. V čom by teda mal spočívať jeho prínos a v akých smeroch by mohol pomôcť k zlepšeniu Detroit Red Wings?


Patrik Nemeth (kredit: Ronnie Rönnkvist, Hockey Sverige)

Limitovanie príležitostí

Red Wings vlani dovolili súperom veľké množstvo streleckých pokusov či šancí na skórovanie. V hre piatich proti piatim v prepočte na 60 minút hry to bolo 32,79 samotných striel (Shots Against/60), s čím figurovali na 28. mieste v lige, a 28,01 príležitostí na skórovanie (Scoring Chances Against/60), čo pre nich znamenalo 24. miesto. Z tých najvýhodnejších pozícií prepúšťali svojim protivníkom až 8,92 vysoko nebezpečných striel (High Danger Shots Against/60) a 11,94 príležitostí na skórovanie (High Danger Chances Against/60), čo ich v oboch smeroch zaraďovalo na 26. miesto v súťaži.

Ak sa pýtate, ktoré sú to tie "vysoko nebezpečné" strelecké pokusy alebo príležitosti na skórovanie, nájdete ich označené žltou farbou v tejto grafike.

Práve vysoko nebezpečné strelecké pokusy alebo príležitosti súperov potrebujú Red Wings výrazne obmedziť - veď z celkového počtu všetkých streleckých pokusov a príležitostí pri hre piatich proti piatim predstavovali tie nebezpečné až 27,2 %, zatiaľ čo ligový priemer bol na úrovni okolo 24 %.

Nemeth vlani síce vykazoval SA/60 (strely súperov za 60 minút) na hodnote 31,3, za čo bol až 15. medzi hráčmi Avalanche s 500 a viac odohratými minútami, tretí najhorší spomedzi 17 hodnotených hráčov a druhý najhorší spomedzi hodnotených bekov Avalanche, vyplývalo to však z toho, že jeho obranná činnosť sa v mnohých prípadoch začínala až v obrannej zóne a nie na modrej čiare, čo nie je úplne ideálne, ako je vidieť aj na grafe nižšie.


Obranná činnosť bekov Colorado Avalanche na modrej čiare v sezóne 2018/19 (via Corey Sznajder, Tableau)


Na druhú stranu, príležitosti súperov na skórovanie (SCA/60) mali u Nemetha vlani hodnotu 24,78, čo bolo štvrté najlepšie číslo u Avalanche a druhé medzi obrancami. Štvrtý najlepší v mužstve bol aj v ukazovateli Rel SCA/60 (príležitosti súpera na skórovanie, relatívne voči spoluhráčom) s hodnotou -1,93 a Rel HDCA/60 (príležitosti súpera na skórovanie z vysoko nebezpečných pozícií, relatívne voči spoluhráčom) s hodnotou -1,73. Jeho Zone Start Ratio (podiel nasadzovania v pásmach) bol najnižší spomedzi všetkých 209 obrancov v súťaži s minimálne 500 odohratými minútami, a to s hodnotou 0,33. V tímovom poradí boli v tomto smere pred ním Carl Söderberg (0,40) a z obrancov Ian Cole (0,48). V obrannom pásme (DZS%) začínal 41,39 % všetkých vhadzovaní, čo bolo opäť najviac medzi obrancami v NHL. Napriek tomu mal pomer nebezpečných príležitostí tímu pri pobyte na ľade (HDCF%) na hodnote 54,20, čo bol 43. najlepší výsledok medzi ligovými obrancami.

Nemeth zažil aj pomerne vydarené play-off, kde Colorado prešlo do druhého kola a odohralo 12 zápasov, pričom on nastúpil do siedmich a v ďalších piatich bol zdravým náhradníkom. Ukázalo sa napríklad, že "Lavíny" s ním na ľade inkasovali pri hre piatich proti piatim v prepočte na 60 minút (GA/60) iba 0,78 gólu, vďaka čomu bol v tomto smere tretím najlepším hráčom tímu a najlepším spomedzi všetkých ligových obrancov s minimálne 50 odohratými minútami v play-off.

Výborná hra v oslabení

Red Wings boli minulú sezónu podpriemerní nielen pri rovnovážnom počte hráčov na ľade, ale aj pri hre v oslabení. V početnej nevýhode dosiahli úspešnosť 77,1%, čo stačilo len na 28. pozíciu v lige, hlboko pod ligovým priemerom (80,22 %). Priemerne hrali oslabení 5:54 minút na zápas, čo bolo 18. najhoršie číslo v lige. Ich hra v oslabení teda nestála za veľa.

V prepočte na 60 minút hry v oslabení Red Wings dovolili svojim súperom 54,95 samotných striel (SA/60), čo stačilo na 23. miesto v lige. Súperom okrem toho umožnili 19,11 vysoko nebezpečných striel (HDSA/60; 27. miesto), 54,05 príležitostí na skórovanie (SCA/60; 28. miesto) a 25,98 vysoko nebezpečných príležitostí na skórovanie (HDCA/60; 29. miesto). Z toho vychádzal očakávaný inkasovaný počet gólov pri hre v oslabení za 60 minút (xGA/60) na hodnote 7,96, čo bol druhý najhorší výsledok v NHL po Chicago Blackhawks.

Colorado bolo vlani v oslabení len o niečo úspešnejšie ako Detroit (78,7 %; 25. miesto). Nemeth odohral v oslabení 237:47 minút, priemerne 3:13 na zápas. Tento priemer bol šiesty najvyšší v NHL spomedzi 100 obrancov s minimálne 150 minútami v početnej nevýhode.

V eliminovaní streleckých pokusov a príležitostí súperov v prepočte na 60 minút hry si Nemeth viedol rôzne. Ukazovateľ SA/60 (strely súpera) mal na hodnote 51,85 (48. miesto v lige), SCA/60 (príležitosti súpera) na hodnote 46,29 (25.), HDCA/60 (príležitosti súpera z vysoko nebezpečných pozícií) na hodnote 17,2 (17.) a xGA/60 (očakávaný inkasovaný počet gólov) na hodnote 6,28 (34.). Colorado s ním na ľade inkasovalo v prepočte na 60 minút (GA/60) 5,82 gólov, čo bol 16. najlepší výsledok spomedzi ligových hráčov.

Čo však zaujme je porovnanie Nemetha relatívne voči spoluhráčom, teda v situáciách, kedy bol a nebol na ľade. V tomto smere mal ukazovateľ Rel SA/60 (strely súpera) na hodnote -15,84 (najlepší v lige), Rel GA/60 (góly voči tímu za 60 minút) na hodnote -4,6 (opäť najlepší v lige), Rel SCA/60 (príležitosti súpera na skórovanie) na hodnote -11,34 (tretí najlepší v lige), Rel xGA/60 (očakávaný inkasovaný počet gólov) na hodnote -1,72 (štvrtý najlepší v lige) a Rel HDCA/60 (príležitosti súpera z vysoko nebezpečných zón) na hodnote -5,36 (šiesty najlepší v lige). Na nižšie priložených grafoch je dobre vidieť, ako Nemeth prospieval hre v oslabení.


Strely súperov voči oslabenému Coloradu v sezóne 2018/19 s Nemethom na ľade (via Micah Blake McCurdy, HockeyViz)


Strely súperov voči oslabenému Coloradu v sezóne 2018/19 bez Nemetha na ľade (via Micah Blake McCurdy, HockeyViz)


Ako je vidieť na uvedených grafoch, keď malo Colorado pri hre v oslabení na ľade Nemetha, súperi strieľali nadbytočne najmä z málo nebezpečných miest na okraji jedného z kruhov na vhadzovanie a naopak výrazne menej najmä z nebezpečného priestoru pred bránkou. Keď však Nemeth v oslabení na ľade chýbal, súperi strieľali nadbytočne z nebezpečných miest pred bránkou a z nebezpečného priestoru v jednom z kruhov. Je teda zrejmé, že pokiaľ bol Nemeth pri hre v oslabení na ľade, tímu výrazne prospieval a nedovoľoval svojim súperom také veľké množstvo striel na bránku a príležitostí z priestorov, odkiaľ často padajú góly.

Góly a body vzácnosťou

Pravda, výrazné defenzívne zameranie Patrika Nemetha škodí jeho ofenzíve. Po ofenzívnej stránke je to obmedzený hráč - smerom dopredu neprispieva priamo ani nepriamo.

Pri hre piatich proti piatim v prepočte na 60 minút patril Nemeth v minulej sezóne medzi najmenej výrazných hráčov inak ofenzívne hrajúceho mužstva Avalanche. Rečou čísel: v počte bodov na 60 minút (P/60) bol spomedzi 17 hodnotených hráčov Avalanche s 500 a viac odohratými minútami najhorší s hodnotou 0,51, v ukazovateli Game Score (kvantifikovaná hodnota produktivity daného hráča, počítaná na základe viacerých základných štatistík) bol u Avs 17. s hodnotou 0,5, v počte strelených gólov (G/60) takisto 17. s hodnotou 0,45, v počte asistencií (A/60) 16. s hodnotou 0,45, v počte individuálnych streleckých pokusov (iCF/60) 17. s hodnotou 6,54, v počte individuálnych striel na bránku (iSF/60) 17. s hodnotou 3,21, v počte individuálnych strelených gólov (ixGF/60) tiež 17. s hodnotou 0,12 a s Corsi For% (strely na bránu, mimo brány i zblokované strely za jeho prítomnosti na ľade) 15. v tíme a najhorší spomedzi tímových obrancov s hodnotou 47,96.

Mínusom bol napríklad aj počet jeho trestných minút v prepočte na 60 minút (PIM/60) na hodnote 2,37, čo bol tretí najvyšší počet u Avalanche a 18. najvyšší počet medzi ligovými obrancami.

Pomoc do tretej obrany

Je teda zjavné, že Patrik Nemeth je veľmi jednostranne zameraný, výhradne defenzívny obranca s obmedzeným počtom minút na ľade, vhodný do tretieho obranného páru. Vyplýva to aj z analýzy jeho hry pri hre piatich proti piatim v sezónach 2015/16 až 2017/18 na nižšie znázornenom grafe, kde je vidieť, že limitovaná rola v tretej obrane je pre neho dlhodobo najvhodnejšia.


Kam sa hodí Patrik Nemeth (via Domenic Galamini ml., Tableau)


Ak ale Detroit Red Wings hľadali veľkého a silného obrancu, ktorý si dokáže urobiť poriadok pred bránkou, darí sa mu limitovať strelecké pokusy a príležitosti súperov z tých najnebezpečnejších zón a vyniká v oslabení, potom Patrik Nemeth môže byť vhodným typom hráča do súčasnej skladačky mužstva. Po podpise zmluvy sa spomínalo, že môže nastupovať na ľavej strane po boku ofenzívne zameraných pravákov Mikea Greena či Filipa Hroneka.

Prirodzene, až nová sezóna ukáže, ako a či bude Patrik Nemeth pre Detroit Red Wings prospešný. Nateraz platí, že so správnym nasadzovaním a využívaním má schopnosti na to, aby im pomohol.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.