Obranný pár Hronek - Nemeth je svetlým zjavom

JURAJ KOVÁČ | 11.12.2019

Detroit Red Wings sú v tejto sezóne jednoznačne najhorším mužstvom NHL s najhoršou obranou. V priemere inkasujú 4,03 gólu na zápas a do kolien ich zráža aj najhoršia hra vo vlastnom oslabení s úspešnosťou 72,5 % a najhoršie bránkovisko s úspešnosťou 88,45 %.

Mizernú reputáciu obrany Red Wings však nevytvárajú všetci obrancovia a obranné páry. Pokročilé štatistiky ukazujú, že veľkou výnimkou doterajšieho priebehu tragickej sezóny 2019/20 je obranný pár v zložení Filip Hronek - Patrik Nemeth.


Patrik Nemeth a Filip Hronek (Dave Reginek, Detroit Red Wings)

Spojili ich zranenia iných

Hronek a Nemeth spolu nastupovali krátko počas predsezónneho tréningového kempu, sezónu ale odštartovali s inými defenzívnymi partnermi. Ofenzívne ladený Hronek začal v jednom obrannom páre s Dannym DeKeyserom, defenzívne zameraný Nemeth s Mikeom Greenom. DeKeyser, Green a neskôr aj ďalší obrancovia utrpeli zranenia (Red Wings doposiaľ nasadili jedenásť obrancov, najviac v súťaži). Hronek a Nemeth preto začali hrávať spolu.

Ako dokumentuje nižšie priložená grafika, Hronek (tmavomodrý pásik) a Nemeth (červený pásik) doteraz nastupovali v hre piatich proti piatim najčastejšie bok po boku v prvej obrane Red Wings.


Zloženie obranných dvojíc Detroit Red Wings v doterajšom priebehu sezóny 2019/20 (via Micah Blake McCurdy, HockeyViz)


Hra piatich proti piatim najlepšie posudzuje skutočnú kvalitu výkonov hráčov, pretože zohľadňuje, aké výkony podávajú za rovnakých podmienok, aké majú ich protivníci, teda bez toho, že by jedni alebo druhí boli zvýhodnení presilovou hrou či naopak znevýhodnení oslabením.

Ako teda pri hre piatich proti piatim dosiaľ fungovalo duo Hronek - Nemeth?

Medzi najlepšími v súťaži

Hronek s Nemethom pri hre piatich proti piatim doteraz spoločne odohrali 26 zápasov po dobu 236 minút a 19 sekúnd, v priemere 9 minút a 5 sekúnd na zápas. Za tento čas dovolili svojim súperom 43,16 všetkých streleckých pokusov v prepočte na 60 minút (CA/60), čo je druhý najnižší (najlepší) výsledok medzi všetkými ligovými obrannými dvojicami, ktoré spolu odohrali minimálne 180 minút (71 hodnotených obranných párov; platí pre celý článok).

Pri prepočte na 60 minút súperom umožnili 23,36 striel na bránku (SA/60; 3. najlepší výsledok v celej súťaži medzi obrannými pármi), ďalej 19,04 príležitostí na skórovanie (SCA/60; 2. v NHL) a 7,62 príležitostí na skórovanie z tých najnebezpečnejších pozícií (HDCA/60; 8.), čo im dáva 1,72 očakávaných inkasovaných gólov (xGA/60; 5.).

Výborné metriky vykazovali nielen pri bránení, ale aj v ofenzívnych aktivitách. Napríklad podiel všetkých streleckých pokusov pre tím (CF% - Corsi For%; podiel striel na bránu, mimo brány a zblokovaných striel) vytiahli na hodnotu 56,3 %, čo je 11. najvyššia hodnota medzi obrannými dvojicami NHL. Podiel striel smerujúcich na bránu (SF%) dostali na hodnotu 57,8 % (7. v NHL), podiel šancí pre tím (SCF%) na 56,4 % (12.), podiel vysoko nebezpečných šancí na skórovanie (HDCF%) na 58,9 % (12.) a podiel očakávaných strelených gólov (xGF%) na 57,04 % (11.).

V niektorých týchto ukazovateľoch boli ešte koncom novembra o niekoľko priečok vyššie, pritom Red Wings zápas čo zápas prehrávali, neraz výraznejším rozdielom.

Výnimka v porovnaní s tímom

Výkony tejto obrannej dvojice vyznievajú ešte mimoriadnejšie v porovnaní s tímom, relatívne voči spoluhráčom, teda v situáciách, kedy boli a neboli na ľade. O tomto porovnaní pojednáva metrika "Relative" (v skratke Rel), pričom pozitívna hodnota znamená lepšiu hodnotu v porovnaní s tímom.

Z tohto pohľadu vytiahli podiel všetkých streleckých pokusov pre tím (CF% Rel) na hodnotu +9,67 (2. najlepší výsledok medzi obrannými pármi súťaže), podiel striel na bránku (SF% Rel) na +13,28 (jednoznačne najlepší výsledok v NHL), podiel šancí pre tím (SCF% Rel) na +9,53 (6.) či rozdiel všetkých očakávaných strelených a inkasovaných gólov pre tím (xGF% Rel) na +10,64 (6.).

Dominanciu tohto páru v porovnaní so zvyškom tímu potvrdzuje aj nižšie priložený graf.


Porovnanie obrancov Detroit Red Wings v doterajšom priebehu sezóny 2019/20 (via Micah Blake McCurdy, HockeyViz)


Ako môžete vidieť, spojenie Hroneka (číslo 17) a Nemetha (číslo 22) výrazne vybočuje od ďalších obranných dvojíc Red Wings pri hre piatich proti piatim. Pri zohľadnení streleckých pokusov tímu i voči tímu v prepočte na 60 minút hry sú Hronek s Nemethom jedinou obrannou dvojicou, ktorá v tejto fáze sezóny vykazuje u Red Wings nadpriemerné, teda dobré výsledky.

Žiadne šťastie či ľahšie minúty

Možno vás napadá, že Hronek s Nemethom majú skrátka "šťastie", alebo že nastupujú do menej náročných herných situácií a tým pádom hrajú "ľahšie" minúty. Opak je pravdou.

Ukazovateľ PDO, čo znamená súčet úspešnosti streľby hráčov a percentuálnej úspešnosti zákrokov brankárov (sh% + sv%) a hovorí sa mu "štatistika šťastia", majú hlboko pod priemernou hranicou 100, a to na hodnote 95,8. V súčasnosti je to 9. najnižšia hodnota medzi obrannými pármi v lige. Z veľkej časti za to môže úspešnosť streľby, ktorú Red Wings s nimi na ľade majú na nízkej hodnote 5,56 %. To znamená, že čísla z ich spoločného pobytu na ľade nie sú dielom šťasteny. Naopak - pri väčšej dávke "šťastia" by dosahovali vyššie hodnoty a boli by ešte lepší.

Podobne je to aj s minutážou. Nielenže sú najviac vyťažovaní (Hronek hráva najviac spomedzi korčuliarov tímu s priemerom 23:02 na zápas, Nemeth je hneď za ním s priemerom 21:38 na zápas), ale často sú nasadzovaní do najnáročnejších situácií. V prepočte na 60 minút hry začínali vhadzovania vo vlastnom obrannom pásme (DZS/60) až 15,23-krát, čo je najvyššie číslo spomedzi všetkých obranných dvojíc v NHL. Naproti tomu v útočnom pásme (OZS/60) začínali pri prepočte na 60 minút iba 5,84-krát, čo je naopak 9. najnižšia hodnota v lige. To im dáva podiel vhadzovaní v útočnom pásme (OZS%) na hodnote 27,71 %. Zo všetkých obranných párov v NHL chodia na vhadzovania do útočného pásma menej často už len dve obranné dvojice.

Dôkazom toho, že títo beci to na ľade nemajú jednoduché, je aj komparácia ukazovateľov TOI% QoT (kvalita času na ľade - vážený priemer hracieho času spoluhráčov, s ktorými nastupujú) a TOI% QoC (kvalita času na ľade - vážený priemer hracieho času súperov, proti ktorým nastupujú). Hronek má ukazovateľ TOI% QoT na hodnote 28,68 a ukazovateľ TOI% QoC na vyššej hodnote 29,5. Podobne je na tom aj Nemeth (28,75 ku 29,72).

O tom, že by mali jednoducho "šťastie", že by nastupovali v menej náročných situáciách, proti menej kvalitným formáciám súpera a tým zbierali "ľahšie" minúty, teda nemôže byť ani reči.

Svetlý zjav v nemohúcej obrane

Pokročilé štatistiky z doterajšieho priebehu sezóny 2019/20 dokazujú, že Filip Hronek s Patrikom Nemethom tvoria obrannú dvojicu, ktorá pri rovnovážnom počte hráčov na ľade dokáže dominovať a je oveľa lepšia ako nasvedčujú základné štatistiky oboch hráčov či tímu ako celku.

Napriek tomu, že títo obrancovia sú súčasťou jednoznačne najhoršieho mužstva NHL s najhoršou defenzívou, hrajú tie "najťažšie" minúty proti najlepším hráčom súpera a "šťastie" im príliš nepraje, napriek tomu vykazujú pri rovnakých podmienkach, aké majú ich súperi, fantastické čísla, pričom vo viacerých ohľadoch patria medzi najlepšie obranné páry v NHL.

Samozrejme, tak ako od každého hokejistu súčasných Detroit Red Wings, aj od nich sa očakáva, že predvedú ešte viac. Napríklad Hronek musí ďalej zlepšovať hru vo vlastnom pásme a pri mantinely. Nemeth zasa potrebuje zabrať predovšetkým v hre v početnej nevýhode, v ktorej vlani patril medzi najlepších obrancov NHL, ale v tejto sezóne je zatiaľ jeho najväčšou slabinou.

Nič to ale nemení na tom, že obranný pár Filip Hronek - Patrik Nemeth je svetlým zjavom v inak nemohúcej defenzíve Detroit Red Wings a jedným z mála pozitív, akých tento klub potrebuje v pokračujúcom období svojej prestavby čoraz viac a viac.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.