Odpovede: Isté miesta v útoku, Veleno, Zetterberg

MARTIN UŽÁK | 20.09.2019

Ktorí útočníci majú isté miesta v zostave Detroit Red Wings? O ktorého voľného obrancu sa Red Wings zaujímali? Kde môže v tejto sezóne hrávať Joe Veleno? Čo dnes robí Henrik Zetterberg?

To sú niektoré otázky čitateľov blogu Hockeytown Blog a českých a slovenských fanúšikov Detroit Red Wings na Facebooku z posledných troch týždňov.


Tyler Bertuzzi a Andreas Athanasiou. Obaja majú isté miesto v zostave (Raj Mehta, USA Today Sports)


Ktorí útočníci už majú isté miesta v zostave? Myslím konkrétne formácie. - Josef

Isté miesta v konkrétnych formáciách majú zatiaľ štyria útočníci - Dylan Larkin, Anthony Mantha, Tyler Bertuzzi a Andreas Athanasiou.

Larkin, Mantha a Bertuzzi budú hrať spolu v prvom útoku, tak ako po väčšinu lanskej sezóny. Títo traja mladí hráči pozbierali v posledných ôsmich zápasoch minulej sezóny 39 bodov za 18 gólov a 21 asistencií a tvorili najproduktívnejšiu formáciu v celej NHL za toto obdobie. Tréneri mali o nich jasno už pred štartom prípravy na novú sezónu.

Athanasiou sa vráti zo stredu útoku na svoj pôvodný post krídelného útočníka a začne na krídle druhého útoku. Kto mu bude robiť centra - či to bude Valtteri Filppula, ktorý má najväčšie šance, alebo Frans Nielsen či prípadne niekto iný - to ešte isté nie je.

Všetci štyria budú hrávať v presilovkách, Larkin bude pravidelne nastupovať aj v oslabeniach.

Samozrejme, plány ešte môžu zmeniť napríklad zranenia. V ostatných dňoch odstavili z prípravy Larkina, Athanasioua i Bertuzziho, ale nie sú vážne a klub týchto hráčov šetrí.

Ostatní útočníci o miesto ďalej bojujú, či už o miesto medzi 13 až 14 útočníkmi, ktorých Red Wings zapíšu na aktívnu súpisku, alebo o rolu v konkrétnej formácii.


Zachytil som, že údajne chceme získať ešte jedného obrancu. Neviete náhodou, o koho ide? Nechápem, na čo by nám bol, keď obrancov máme dosť. - Tomáš

Ide, respektíve išlo o dvadsaťšesťročného Bena Huttona, posledné štyri roky obrancu Vancouver Canucks, od ktorých nedostal kvalifikačnú ponuku na novú zmluvu a stal sa neobmedzene voľným hráčom. Red Wings sa o neho zaujímali spolu s klubmi Los Angeles Kings, New York Rangers či Minnesota Wild, ako potvrdil Frank Seravalli z TSN. Hutton sa rozhodol podpísať s Kings na jeden rok za 1,5 milióna amerických dolárov.

Možné posilnenie mužstva o ďalšieho obrancu avizoval generálny manažér Steve Yzerman v lete. Táto eventualita zostáva ďalej otvorená. Súvisí s nižšou kvalitou súčasnej obrany, neskúsenosťou mladíkov, nedostatkom zrelých obrancov a hlavne s vrtkavým zdravím veteránov Mikea Greena, Trevora Daleyho a Jonathana Ericssona, hoci zatiaľ nehlásia vážnejšie problémy. Všetci traja sú v poslednom roku svojej zmluvy, takže ďalšia posila do obrany skôr alebo neskôr príde.

Red Wings majú momentálne v príprave 20 obrancov. Isté miesta v zadných radoch majú Danny DeKeyser, Filip Hronek, Patrik Nemeth a Green. Pokiaľ budú zdraví a adekvátne pripravení, ďalšie miesta môžu obsadiť Daley a Ericsson. Ďalším do partie je Madison Bowey, ktorého by Red Wings nechceli stratiť na waiver listine, kam by ho museli umiestniť, ak by ho posielali do AHL.

O miesta v defenzíve bojujú aj mladíci Dennis Cholowski, Oliwer Kaski, Moritz Seider či Gustav Lindström. Ich nevýhodou je, že na rozdiel od Daleyho a Ericssona sa musia predrať nielen na aktívnu súpisku, ale aj do zostavy, pretože v mladom veku nebudú sedieť na tribúne a klub ich radšej pošle do AHL, kde budú pravidelne hrať. Pozíciu im sťažuje aj skutočnosť, že do AHL môžu byť poslaní aj bez toho, aby museli byť predtým umiestnení na waiver. Preto mnohí z nich, možno úplne všetci začnú sezónu v Grand Rapids. Seider sa ešte môže vrátiť do Mannheimu v nemeckej DEL, ale podľa svojich slov by rád zostal v Severnej Amerike.


V poslednej dobe čítam, že (Joe) Veleno môže hrať v tejto sezóne na farme. Ale (Michael) Rasmussen vlani AHL hrať nemohol. Ako to teda je? Kde môže (Veleno) hrať? - Michal

Prípady Michaela Rasmussena a Joea Velena sa líšia, hoci obaja prišli z Canadian Hockey League (CHL), do ktorej patria juniorské súťaže Western Hockey League (WHL), Ontario Hockey League (OHL) a Quebec Major Junior Hockey League (QMJHL).

Keď Rasmussen v minulej sezóne ako devätnásťročný začal hrávať za Red Wings, mal ešte platnú zmluvu vo WHL. Ako tínedžer so zmluvou vo WHL mohol hrať v NHL alebo v CHL, nie však v AHL, kde by najskôr musel dosiahnuť vek dvadsať rokov. Prikazuje to dohovor, ktorý má CHL podpísaný s NHL a chráni ním svojich hráčov, aby neskončili na farme, ak sa z juniorky nedostanú do NHL.

Joe Veleno má devätnásť rokov a za normálnych okolností by v tomto ročníku mohol hrávať iba v NHL alebo v QMJHL, nie v AHL. Stal sa však historicky prvým hráčom, ktorý dostal od CHL výnimku a mohol hrávať v QMJHL už ako pätnásťročný. V juniorskej lige odohral štyri sezóny, preto preň dohovor medzi NHL a CHL už neplatí, hoci je stále tínedžerom.

Keďže Veleno začal svoju juniorskú kariéru skôr ako je bežné, do WHL sa viac nevráti. S juniorským hokejom môže prísť do kontaktu už len na prelome rokov 2019 a 2020 na šampionáte juniorov, kde sa s ním počíta do stredu prvého útoku Kanady, ak práve nebude hrať v NHL. V tejto sezóne môže nastupovať za Detroit Red Wings a za ich záložný celok Grand Rapids Griffins v AHL.

Veleno je jedným z piatich hráčov, ktorí vzhľadom na svoj talent dostali od CHL výnimku a mohli v niektorej z jej troch juniorských súťaží hrávať už ako pätnásťroční. Pred ním mali túto výnimku iba Connor McDavid, Aaron Ekblad, John Tavares a Sean Day - všetci v OHL.


Som rád, že Niklas Kronwall zostáva v klube i po skončení kariéry. Škoda, že nezostal aj Henrik Zetterberg. Tak ma napadlo, čo vlastne robí? - Jiří

Keď pred rokom Henrik Zetterberg oznámil, že pre ubolený chrbát viac nebude môcť pokračovať v hráčskej kariére, rozhodol sa ešte jednu sezónu zostať v Detroite.

Toto leto sa vrátil s rodinou domov do Švédska. Presťahoval sa na juh do mesta Ängelholm, ktoré je v krajine populárnou dovolenkovou destináciou. Ďalšie sídlo má v blízkej prístavnej dedinke Mölle, kde si otvára reštauráciu. Okrem toho začal investovať do vlastného dostihového koňa. Návrat k hokeju a štart funkcionárskej kariéry nevylučuje, ale nateraz chce žiť doma a oddychovať.

V Detroite bol naposledy počas nedávneho tréningového kempu. Do mesta sa chce pravidelne vracať, podobne ako jeho krajania Nicklas Lidström a Tomas Holmström.


Pokiaľ máte nezodpovedanú otázku, ktorá sa týka Detroit Red Wings, píšte na Facebook alebo pošlite e-mail na adresu m.uzak@yahoo.com.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.