Ktoré známe tváre sa ukážu na MS na Slovensku

MARTIN UŽÁK | 10.05.2019

V Bratislave a Košiciach dnes štartujú 83. majstrovstvá sveta v hokeji. Na šampionáte sa predstaví viacero zástupcov Detroit Red Wings a niekoľko známych tvárí z minulosti.


Anthony Mantha a Dylan Larkin (kredit: Carlos Osorio, Associated Press; 02.04.2019)


Zo súčasných hráčov Red Wings si na turnaji zahrajú útočníci Tyler Bertuzzi, Anthony Mantha (obaja Kanada), Luke Glendening, Dylan Larkin (obaja USA) a obranca Filip Hronek (Česko).

Bertuzzi, Mantha a Glendening budú štartovať na turnaji tohto rangu po prvýkrát. Glendening mal pôvodne hrať už na MS 2016 a 2018, ale v oboch prípadoch ho vyradilo zranenie.

Larkin, hoci má len dvadsaťdva rokov, bude hrať na majstrovstvách sveta seniorskej kategórie už piatykrát v kariére a tretí rok po sebe bude robiť alternatívneho kapitána. Na šampionáte doteraz odohral 38 zápasov, pozbieral 29 bodov (7+22) a v rokoch 2015 a 2018 sa tešil zo zisku bronzovej medaily. Jeho štart bol pôvodne otázny pre menšie zranenia, s ktorými dohrával sezónu v NHL.

Hronek sa predstaví na šampionáte tohto rangu po druhýkrát v kariére. Na majstrovstvách sveta debutoval vlani a v ôsmich zápasoch pozbieral tri body (1+2).

Red Wings budú na turnaji reprezentovať aj piati členovia ich realizačného tímu - hlavný kouč Jeff Blashill, jeho asistent Dan Bylsma, video kouč Adam Nightingale, kondičný tréner Piet Van Zant a kustód Paul Boyer. Blashill bude tretí rok po sebe hlavným trénerom výberu USA. Trojica Bylsma, Nightingale, Van Zant bude Blashillovi pomáhať v americkom mužstve v rovnakých úlohách, aké zastávajú v Detroite. Boyer bude kustódom výberu Kanady.

Na šampionáte sa predstavia aj Patrik Rybár (Slovensko) a Oliwer Kaski (Fínsko), dvaja hráči, ktorí by za Red Wings mohli hrať v budúcnosti.

Rybár odchytal túto sezónu v záložnom tíme Detroitu z Grand Rapids. Red Wings sa momentálne rozhodujú, či mu ponúknu novú zmluvu. Na MS bude chytať druhýkrát v kariére.

Kaski v tejto sezóne nastupoval za Lahti Pelicans v najvyššej fínskej lige a s 51 bodmi (19+32) v 59 zápasoch bol najproduktívnejším obrancom a siedmym najproduktívnejším hráčom súťaže. Posledné týždne sa o neho zaujímali viaceré kluby NHL, podľa informácií fínskeho denníka Ilta-Sanomat sa rozhodol pre Red Wings a v dohľadnej dobe s nimi podpíše jednoročnú, dvojcestnú zmluvu. Na MS bude hrať po prvýkrát v kariére.

Niekoľko ďalších hráčov Red Wings koketovalo s možnosťou štartu, ale na MS sa neobjavia. Kanada pôvodne nominovala aj útočníka Andreasa Athanasioua, ale odmietol, pretože sezónu dohrával so zranením. Útočník Jacob de la Rose (Švédsko) zamietol svoju účasť ešte predtým, ako ho v marci vyradila srdcová arytmia. Pozvánku na MS neprijali ani brankár Jimmy Howard, obranca Danny DeKeyser (obaja USA) a útočník Frans Nielsen (Dánsko).

Na šampionáte sa predstaví aj niekoľko bývalých hráčov či členov Red Wings. Na ľade sa ukáže útočník Tomáš Tatar (Slovensko), mimo ľadu niekdajší útočník Johan Garpenlöv (asistent trénera Švédska) a niekdajší asistent trénera Tom Renney (prezident kanadského hokejového zväzu).

Na turnaji si zahrá 16 reprezentačných výberov vo dvoch skupinách, pričom štyri najlepšie celky z každej skupiny postúpia do play-off. Turnaj vyvrcholí v nedeľu 26. mája zápasom o zlaté medaily.

V posledný deň šampionátu sa uskutoční ceremoniál spojený s uvádzaním nových členov do Siene slávy IIHF. Tento rok bude popri iných významných osobnostiach uvedený aj niekdajší americký útočník Mike Modano, ktorý odohral svoju poslednú sezónu v NHL v drese Red Wings.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.