24. apríl v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 24.04.2019 | aktualizované 24.04.2021


Steve Yzerman a Brett Hull (Paul Sancya, Associated Press)

24.04.1948: Jimmy McFadden získava Calder Trophy

V sezóne 1947/48 začal v NHL vynikať novic menom Jim McFadden. V 60 zápasoch základnej časti pozbieral 48 bodov za 24 gólov a 24 asistencií a stal sa druhým najproduktívnejším hráčom Detroit Red Wings po Tedovi Lindsayovi (52). McFadden bol tak dobrý, že napokon vyhral Calder Trophy pre najlepšieho nováčika NHL. NHL mu ju udelila 24. apríla 1948.

McFadden sa narodil v severoírskom meste Belfast a tam aj vyrastal. Po Calder Trophy sa dočkal ďalších úspechov - v roku 1950 vybojoval s Red Wings Stanley Cup a zahral si v Zápase hviezd. Dodnes zostáva najúspešnejším hokejistom NHL zo Severného Írska.

24.04.1992: Jediný hetrik Raya Shepparda v play-off

Dňa 24. apríla 1992 hrali Detroit Red Wings štvrtý zápas série prvého kola play-off proti Minnesota North Stars a hoci dvakrát viedli o dva góly, prehrali 4:5. Vo všetkých góloch Red Wings mal prsty útočník Ray Sheppard - na jeden prihral a tri strelil. Znamenali jeho jediný hetrik v play-off.

Red Wings po prehre 4:5 padli v sérii s North Stars do straty 1:3 na zápasy, sériu však otočili a postúpili do finále Norrisovej divízie, kde už nestačili na Chicago Blackhawks a prehrali 0:4.

Sheppard zažil individuálny vrchol svojej kariéry v ročníku 1993/94, kedy sa stal šiestym a dosiaľ posledným hráčom Red Wings s minimálne 50 gólmi v jednej sezóne (dal ich 52).

24.04.1998: Dva góly súpera v oslabení vyrovnávajú rekord

Písal sa 24. apríl 1998, keď Detroit Red Wings nastúpili na druhý zápas úvodného kola play-off proti Phoenix Coyotes a vo svojej Joe Louis Arene prekvapujúco prehrali 4:7. O všetkom rozhodla druhá tretina, ktorú Coyotes vyhrali 4:2. Pomohli si v nej dvoma gólmi vo vlastnom oslabení (pri početnej výhode Red Wings). Bolo to iba tretíkrát v histórii, čo Red Wings dostali v zápase play-off dva góly pri vlastnej presilovke, a iba druhýkrát, čo ich inkasovali v jednej tretine.

Coyotes víťazstvom 7:4 vyrovnali stav série na 1:1, no Red Wings neskôr zabrali, zvíťazili 4:2 na zápasy a nakoniec úspešne obhájili víťazstvo Stanley Cupu.

24.04.2004: Posledný (rekordný) gól Bretta Hulla

Dňa 24. apríla 2004 hrali Red Wings druhý zápas druhého kola play-off proti Calgary Flames, uspeli 5:2 a vyrovnali stav série na 1:1. O jeden z gólov Red Wings sa postaral legendárny kanonier Brett Hull. Skóroval v tretej tretine v presilovke po prihrávkach Nicklasa Lidströma a Pavla Daciuka. Bol to jeho celkovo 38. gól v play-off v presilovej hre, čím dal definitívnu podobu novému rekordu NHL. Až za ním zostali hráči ako Mike Bossy, Wayne Gretzky (obaja 35) či Dino Ciccarelli (34).

Ako sa ukázalo neskôr, tento rekordný gól bol pre Hulla jeho posledným gólom v play-off, zároveň posledným gólom v kariére. Hull nasúkal v bojoch o Stanley Cup celkom 103 gólov, čo z neho robí štvrtého najlepšieho strelca histórie za triom Wayne Gretzky (122), Mark Messier (109), Jari Kurri (106). A aj keď to nebol gól víťazný, Hull kraľuje v Stanley Cupe aj v počte víťazných gólov - s 24 rozdielovými gólmi sa delí o prvú priečku s Gretzkym, ktorý však odohral o šesť zápasov viac.

Hull okrem toho nastrieľal aj 741 gólov v základnej časti NHL, čo z neho robí štvrtého najlepšieho strelca ligovej histórie za trojicou Gretzky (894), Gordie Howe (801), Jaromír Jágr (766).

Posledný gól v kariére Bretta Hulla, 24.04.2004

24.04.2004: Posledné góly Stevea Yzermana v play-off

Hlavnou postavou onoho zápasu z 24. apríla 2004 bol domáci kapitán Steve Yzerman, autor dvoch gólov. Dostal sa vďaka nim na hranicu 70 gólov v play-off, čím ešte zveľadil svoj vlastný klubový rekord v počte gólov hráča Detroit Red Wings v bojoch o Stanley Cup. Neskôr sa ukázalo, že pre Yzermana to boli posledné góly v play-off v kariére.

Séria s Flames skončila pre Yzermana nešťastne, keď v piatom zápase takmer prišiel o oko a do akcie sa už nevrátil. Bol to nešťastný koniec aj pre Red Wings, pretože tí bez svojho lídra nedali v posledných dvoch zápasoch ani gól, oba prehrali 0:1 a vypadli 2:4 na zápasy.


Podklady:

  • Detroit Red Wings 2018-19 Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2018)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.