Na MS v Dánsku sa ukáže mnoho známych tvárí

MARTIN UŽÁK | 04.05.2018

V dánskych mestách Kodaň a Herning dnes štartujú 82. majstrovstvá sveta v hokeji. Na šampionáte sa predstaví viacero zástupcov Detroit Red Wings a mnoho známych tvárí z minulosti.


Dylan Larkin (Raj Mehta, USA Today Sports)


Zo súčasných hráčov Detroit Red Wings si na turnaji zahrajú útočníci Dylan Larkin (USA), Frans Nielsen (Dánsko), Gustav Nyquist (Švédsko) a obranca Nick Jensen (USA).

Larkin, hoci má len dvadsaťjeden rokov, bude hrať na majstrovstvách sveta seniorskej kategórie už po štvrtýkrát v kariére. Na šampionáte doteraz odohral 28 zápasov so ziskom 20 bodov (4+16), v roku 2015 sa tešil zo zisku bronzovej medaily. Na turnaji bude asistentom kapitána, začne ako prvý center amerického výberu.

Nielsen vzhliadal k šampionátu vo svojom rodisku už od novembra minulého roka. Na turnaji tohto rangu sa predstaví ôsmykrát v kariére. Na šampionáte doposiaľ odohral 44 zápasov a pozbieral 20 bodov (8+12). V dánskom výbere bude štvrtýkrát za sebou plniť rolu asistenta kapitána.

Nyquist bude hrať na majstrovstvách sveta po tretíkrát v kariére. Švédska hokejová federácia ho oslovila už koncom marca, s rozhodnutím dlho váhal. Na šampionáte doposiaľ odohral 18 zápasov so ziskom 14 bodov (11+3), v roku 2014 sa tešil z bronzovej medaily.

Jensen sa predstaví na majstrovstvách sveta po prvýkrát v kariére.

Red Wings budú na turnaji reprezentovať aj dvaja členovia ich realizačného tímu - hlavný tréner Jeff Blashill a jeho asistent Adam Nightingale. Blashill bude hlavným koučom USA, Nightingale mu bude asistovať ako video koordinátor. Obaja spolupracovali na lavičke USA aj na lanskom šampionáte.

Na turnaji sa ukážu aj Filip Hronek a Libor Šulák, mladí českí obrancovia, ktorí by za Red Wings mohli hrať v budúcnosti. Obaja sa pridali k českému výberu krátko po skončení svojej sezóny v Grand Rapids. Hronek odštartuje šampionát aj v jednej z presilovkových formácií.

Niekoľko ďalších súčasných hráčov Detroit Red Wings koketovalo s možnosťou štartu, ale na turnaji sa napokon neobjavia. Útočník Martin Frk sa prihlásil o účasť na turnaji sám, ale pre neuspokojivé výkony sa nedostal do výberu Česka. Záujem štartovať na turnaji prejavoval aj útočník Anthony Mantha, ale podobne ako minulý rok, ani tentoraz sa nezmestil do výberu Kanady. Útočník Luke Glendening (USA) musel odrieknuť pre operáciu zápästia. Pozvánku na MS odmietli veteráni Henrik Zetterberg, Niklas Kronwall a Jonathan Ericsson (všetci Švédsko). Brankár Jimmy Howard a zadák Danny DeKeyser (obaja USA) zostali doma z rodinných dôvodov.

Na šampionáte sa predstaví aj viacero bývalých hráčov a členov Detroit Red Wings. Na ľade sa ukážu útočníci Pavel Daciuk (Rusko), Tomáš Jurčo (Slovensko), Andrej Nestrašil (Česko) a obranca Adam Almquist (Švédsko; zatiaľ nezapísaný na súpisku), mimo ľadu Jiří Fischer (generálny manažér Česka), Johan Garpenlöv (asistent trénera Švédska), Dave Lewis (hlavný tréner Bieloruska), Jim Paek (hlavný tréner Južnej Kórei), Bill Peters (hlavný tréner Kanady) a Tom Renney (prezident kanadského hokejového zväzu).

Na turnaji si zahrá 16 reprezentačných výberov vo dvoch skupinách, pričom štyri najlepšie celky z každej skupiny postúpia do play-off. Turnaj vyvrcholí v nedeľu 20. mája zápasom o zlaté medaily.

Vrcholnú fázu turnaja má v pláne navštíviť generálny manažér Red Wings, Ken Holland.

V posledný deň šampionátu sa uskutoční ceremoniál spojený s uvádzaním nových členov do Siene slávy IIHF. Tento rok budú popri iných významných osobnostiach uvedení aj dvaja bývalí hráči Red Wings - Američan Chris Chelios a Švéd Daniel Alfredsson.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.