Griffins Calder Cup neobhája, vypadli v prvom kole

MARTIN UŽÁK | 01.05.2018

Záložný celok Detroit Red Wings z Grand Rapids neuspel v prvom kole play-off AHL proti Manitoba Moose, záložnému celku Winnipeg Jets, a po prehre 2:3 na zápasy vypadol. Griffins tak neobhája lanské víťazstvo Calder Cupu. V druhom kole play-off budú chýbať po prvýkrát po piatich sezónach.


Cameron Schilling vs Filip Hronek (Casey Sykes, MLive; 25.04.2018)


Griffins vstupovali do play-off ako lepšie postavený tím, ale prvé dva zápasy museli hrať na ľade Moose. Manitoba hráva svoje domáce zápasy vo Winnipegu, ktorý je od Grand Rapids vzdialený bezmála 1.200 kilometrov, takže AHL rozhodla, že pre obe mužstvá bude lepšie, keď za svojím súperom vycestujú maximálne raz. Griffins navyše nemuseli cestovať autobusom, ako je v AHL zvykom, ale výnimočne klubovým lietadlom Detroit Red Wings.

Griffins začali vo Winnipegu prehrou 3:2, hoci ešte v 53. minúte viedli 1:2. Druhý zápas vyhrali 1:5, následne sa presunuli domov do Grand Rapids, kde sériu dokončili. Po prehre 3:6 v treťom zápase čelili vypadnutiu, ale víťazstvom 3:0 vo štvrtom meraní síl vyrovnali na 2:2 a vynútili si rozhodujúci piaty zápas. Piaty zápas sa hral dnes v noci, Griffins ho prehrali 1:5.

Séria to bola vyhrotená, bolo v nej rozdaných 211 trestných minút a udelené po dve suspendácie na oboch stranách. Griffins doplatili na veľké oslabenie v útoku, kde im chýbali zranení Matt Lorito a Dominic Turgeon. Navyše, v druhom zápase prišli o mladíka Axela Holmströma a v tom piatom im vinou suspendácie chýbal veterán Eric Tangradi, ich najlepší strelec zo základnej časti.

Produktivitu Griffins ovládol veterán Ben Street, ktorý bol najproduktívnejším hráčom mužstva aj v základnej časti. V piatich zápasoch nahromadil osem bodov za štyri góly a štyri asistencie, vďaka čomu bol najproduktívnejším hráčom celého prvého kola. Pravidelne produkovali aj ďalší skúsení útočníci - kapitán Matthew Ford (2+3), Eric Tangradi (2+2) a Matt Puempel (1+3). Z obrancov vynikol ostrieľaný Brian Lashoff (1+2). Sklamal Jevgenij Svečnikov (1+0, -3).

Mladý český zadák Filip Hronek pozbieral v sérii s Moose jednu asistenciu, päť mínusových bodov a 14 trestných minút. V treťom zápase predviedol nečakané, keď sa pustil do dvoch šarvátok, za čo dostal desaťminútový osobný trest. V neskoršom priebehu zápasu takmer vyvolal tretiu šarvátku, až ho v jednom momente musel upokojovať kapitán Ford. Tréner Todd Nelson po treťom zápase vyhlásil, že Hronek musí byť prezieravejší a že by ho radšej videl na ľade ako na trestnej lavici. Prehnanou snahou za každú cenu zrážať súperov sa vyznačoval aj vo štvrtom zápase, vinou čoho spôsobil niekoľko prečíslení. V piatom zápase zavinil prvý gól. Ale až na tieto nováčikovské chyby hral rozvážne, dobre korčuľoval, nebezpečne strieľal a rozdával presné prihrávky. Hoci nebol taký dominantný ako v základnej časti, je na dobrej ceste čoskoro postúpiť do NHL.

Hronekov krajan a kolega z obrany Libor Šulák do hry nezasiahol a navyše sa musel popasovať s niekoľkými vyrazenými zubmi a stehmi po tom, čo ho nešťastne zasiahol puk.

Hronek i Šulák sa čoskoro zapoja do prípravy českej reprezentácie pred MS v Dánsku.

V bránke odštartoval sériu Tom McCollum, ale po nevydarenom začiatku tretieho zápasu ho vymenil Jared Coreau, ktorý sa do AHL vrátil na sklonku základnej časti po neúspešnom pôsobení u Detroit Red Wings. Coreau inkasoval hneď z prvej strely Moose, ale napokon odchytal zvyšok série s jednou nulou, dvoma prehrami a úspešnosťou zákrokov 92,4 %.

Hráčov Griffins teraz čaká dlhá uhorková sezóna, prakticky najdlhšia za posledných šesť rokov. Pre niektorých dlhoročných hráčov klubu to bude vítaný oddych, keďže Griffins od roku 2013 odohrali v play-off 83 zápasov (z toho 51 víťazných) v 16 sériách (z toho 12 víťazných), čo bolo za tú dobu najviac spomedzi všetkých klubov AHL.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.