Retrospektíva: Chris Osgood vs Patrick Roy

MARTIN UŽÁK | 01.04.2018 | aktualizované 01.04.2021


Patrick Roy v pästnom súboji s Chrisom Osgoodom (Julian H. Gonzalez, Detroit Free Press; 01.04.1998)


Streda 1. apríla 1998, Joe Louis Arena, Detroit.

Detroit Red Wings a Colorado Avalanche zvádzajú ďalší vyhrotený súboj. NHL má na programe ešte desať zápasov, ale žiadny z nich nepúta takú pozornosť, ako stret dvoch úhlavných nepriateľov.

Sedem minút a jedenásť sekúnd pred koncom tretej tretiny vedú Red Wings 2:0. Oba góly strieľa tancujúci Rus Sergej Fiodorov, ktorý len pred piatimi týždňami prestal štrajkovať a podpísal novú zmluvu, ktorá mu do konca sezóny vynáša šialených 28 miliónov dolárov.

Patrick Roy v bráne Avalanche dovtedy chytá 22 z 24 striel. Chris Osgood v bráne Red Wings kryje všetkých 13 striel.

V prvých 46 minútach sa objavuje iba jedna bitka - v polovici prvej tretiny ju zviedli domáci Darren McCarty a hosťujúci Jeff Odgers. Špinavých zákrokov je však mnoho. Zabudnite na úctu, úsmevy či akúsi uvoľnenú prvoaprílovú atmosféru. Do 47. minúty je odpískaných viacero bezohľadných faulov v podobe surových úderov lakťom a neprimeranej hrubosti.

Tieto mužstvá sa nenávidia. Netaja sa tým podľa toho, ako sa k sebe na ľade správajú, netaja sa tým ani v rozhovoroch s médiami. Ich drsná rivalita nemá konkurenciu nielen v NHL, ale v celom športovom svete. Tento ostro sledovaný zápas je toho ďalším dôkazom.

Tak poď! Tak poď!

Ako sa blíži koniec 47. minúty, na ľade sa stretávajú viacerí tvrdí chlapi. Bob Rouse, Kirk Maltby či Martin Lapointe na strane Red Wings, Warren Rychel a Jeff Odgers na strane Avalanche.

Rychel a Rouse si po prerušení hry vymieňajú údery, nemôžu jeden druhého vystáť a pri mantineli v strednom pásme spúšťajú hromadnú šarvátku. Nezapájajú sa len Osgood a Roy.

Že by sa Roy pustil do ďalšieho pästného súboja s detroitským gólmanom, ako to bolo pred rokom, keď sa popasoval s Mikeom Vernonom?

Nie, zatiaľ to tak nevyzerá.

Roy iba pokojne sleduje, ako sa klbko hráčov preťahuje pri mantineli. Osgood medzitým nervózne korčuľuje naprieč obranným pásmom.

V jednom momente sa ale Roy otáča k svojej bránke, pokladá na ňu svoju hokejku, vyrážačku, lapačku a masku, a vyberá sa smerom k zápasiacim hráčom.

Roy sa snaží dvihnúť Lapointeho, ktorý zavaľuje Toma Fitzgeralda. Ako k nim prichádza, berie ho preč hlavný rozhodca Terry Gregson. Roy si v tej chvíli všíma, že Osgood už nekorčuľuje v ústraní, ale miesto toho sa pomaly približuje k červenej čiare a odhadzuje svoju lapačku a vyrážačku.

Roy viac vidieť nepotrebuje.

Roy je nabrúsený a nebyť Gregsona, už by upaľoval za Osgoodom. Gregson ho nechce pustiť, Roy ho však upozorňuje na nekončiaci boj v klbku hráčov a keď Gregson na moment zaváha, Roy mu uniká a vyzýva Osgooda k bitke.

"Tak poď! Tak poď!" kričí na detroitského gólmana.

Joe Louis Arena je na nohách.

"Pre toto sem ľudia prišli!" kričí komentátor Mickey Redmond.

Možno vás napadá, že v tej chvíli a po všetkom, čím si Detroit Red Wings a Colorado Avalanche prešli, niet v aréne snáď nikoho, kto by si neprial vidieť súboj titánov okorenený bitkou brankárov.

Ale jedna taká osoba v aréne predsa len je.

Je ňou Osgoodova mama Joy.

Výkriky matky

Ako sa Roy blíži k stredu klziska, Osgood zhadzuje svoju preslávenú masku.

Fanúšikovia šalejú. Už tušia, čo bude nasledovať.

Joy Osgoodová medzitým neverí vlastným očiam.

"Vráť sa do bránky, Chris! Vráť sa do bránky! Nie! Nie! Vráť sa do bránky!" kričí z celého hrdla na svojho syna zo sektora 203 B.

Joy pricestovala z ďalekej Britskej Kolumbie, aby videla svojho syna chytať. Strávila s ním týždeň, zápas s Avalanche mal byť čerešničkou na torte pred návratom domov do Kanady.

Miesto toho sa má pozerať na jeho boxerský zápas s o poznanie väčším súperom.

Osgood a Roy začínajú divokou výmenou úderov. Väčší a skúsenejší Roy je presnejší, Osgooda viackrát zasahuje a zakrátko mu vyzlieka dres.

Roy vysiela ďalšie direktívne údery. Je silnejší. Zdá sa, že bitku vyhrá.

Joy sa na to nemôže pozerať. Zakrýva si tvár rukami.

Zakrátko vykuká.

O chvíľu mrká znova.

Zrazu vidí, že Chris Royovi vzdoruje.

Ako to vidí, pomaly sa pridáva k ostatným fanúšikom v Joe.

"Dostaň ho, Chris! Dostaň ho! Nalož mu!"

Roy na moment stráca rovnováhu a padá na jedno koleno. Okamžite vstáva, ale Osgood ho tlačí k mantinelu pri lavičke Red Wings.

Roy sa bráni, ale už nemá mnoho síl.

Osgood ho pri mantineli skladá na ľad a zaľahuje.

Ozzie! Ozzie! Ozzie!

Krátko po bitke gólmanov sa trhá klbko ostatných hráčov.

Kirk Maltby je stále zaplavený adrenalínom, scénu opúšťa v zovretí rozhodcu. Z posledných síl sa obzerá za jedným z hráčov Colorada. Ak by mohol, ešte by mu naložil.

V zápase je nakoniec udelených 218 trestných minút - 102 na strane Red Wings a 116 na strane Avalanche. Najviac v oboch tímoch inkasujú gólmani. Osgood dostáva 17 trestných minút, Roy 31. Ani jeden nemôže pokračovať, obaja si vyslúžili osobné tresty a sú vylúčení do konca zápasu.

Roya strieda v bránke Craig Billington a do konca zápasu čelí štyrom strelám.

Osgooda mení Kevin Hodson. Ten musí čeliť už len jednej strele Avalanche.

Red Wings víťazia 2:0 a hoci rozdielový gól padol ešte v dobe, keď stál v domácej bránke Osgood, vzhľadom na vtedajšie pravidlá mu nie je pripísané čisté konto, pretože zápas nedokončil.

Ale mrzieť ho to nemusí.

Keď sa jeho bitka s Royom končí, na jeho oslavu sa rozohnenou Joe Louis Arenou ozýva mohutné skandovanie, ku ktorému sa napokon pridáva aj drahá mama Joy.

Je to skandovanie, ktoré znie ešte mnohokrát v jeho znamenitej kariére:

Ozzie! Ozzie! Ozzie!


Chris Osgood vs Patrick Roy, 01.04.1998 (Fox Sports Detroit)


Chris Osgood vs Patrick Roy, 01.04.1998 (ESPN)


Podklady:
  • Chris Osgood's mom changed tune during son's fight with Patrick Roy (Gene Myers, Detroit Free Press; 02.04.1998)
  • Patrick Roy fights Chris Osgood in Red Wings’ win over Avs (Terry Frei, The Denver Post; 02.04.1998)
  • Fedorov is no longer a frozen asset (Helene Elliott, Los Angeles Times; 08.03.1998)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.