Úspešní len spolovice; Howard a Mrázek odmietnutí

MARTIN UŽÁK | 19.02.2018

Mužstvo zvládlo hektický týždeň len spolovice. Vedenie klubu sa rozhoduje, ktorých hráčov vymeniť. Pokusy o výmenu brankára nevyšli, Jimmy Howard i Petr Mrázek boli ponúknutí na výmenu, obaja boli odmietnutí a zatiaľ zostávajú. Niektorých hráčov čakajú posledné zápasy v červeno-bielom drese s okrídleným kolesom. Jedna výmena je blízko.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Tomáš Tatar po svojom góle do siete Tampy (Chris O'Meara, Associated Press; 15.02.2018)

Posledné výsledky

13.02. Detroit vs Anaheim 2:1
15.02. Tampa Bay vs Detroit 4:1
17.02. Nashville vs Detroit 1:3
18.02. Detroit vs Toronto 2:3

Bilancia a umiestnenie

58 zápasov, 57 bodov, skóre 155:174

Atlantická divízia: 5. (1. Tampa Bay, 81 b.)
Východná konferencia: 13. (1. Tampa Bay, 81 b.)
NHL: 25. (1. Vegas, 82 b.)

Lídri štatistík

góly: Anthony Mantha (20)
asistencie: Dylan Larkin (34)
kanadské body: Dylan Larkin (43)
plusové body: Jonathan Ericsson (+6)
víťazstvá: Jimmy Howard (16)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (91,02 %)

Česko & Slovensko

Martin Frk: 49 zápasov, 20 bodov (10+10), -11
Petr Mrázek: 22 zápasov, 8 víťazstiev, 3 nuly, úspešnosť zákrokov 90,95 %
Tomáš Tatar: 58 zápasov, 26 bodov (15+11), -9

Stojí za zmienku

Tri mesiace mimo postupových priečok... Red Wings aj naďalej patria do dolnej časti tabuľky Atlantickej divízie a Východnej konferencie. Na poslednú automatickú postupovú priečku v divízii im chýba priepastných 20 bodov a minulý týždeň spadli zo štvrtého na piate miesto. Na poslednú postupovú priečku vo Východnej konferencii strácajú sedem bodov a stále nepatria k mužstvám, ktoré o ňu bezprostredne bojujú. Na postupovej priečke boli naposledy - a teraz pozor - 19. novembra 2017. Inými slovami: presne pred troma mesiacmi.

Frans Nielsen sa potichu udomácňuje... V januári nebodoval v ôsmich zápasoch za sebou, odvtedy Frans Nielsen zbiera jeden bod za druhým a vo svojej druhej sezóne v Detroite sa potichu radí k tým lepším hráčom Red Wings. V zápase s Anaheimom bodoval piatykrát po sebe, neskôr v týždni zabodoval aj v Nashville. V posledných dvanástich zápasoch pozbieral desať kanadských (3+7) a deväť plusových bodov. Okrem toho je druhým najvyťažovanejším útočníkom Red Wings v hre vo vlastnom oslabení (2:10 na zápas).

Tomáš Tatar so štyrmi stovkami zápasov... Sezóna 2017/18 je pre Tomáša Tatara sezónou skromných míľnikov. Po 100. góle, 100. asistencii a 200. kanadskom bode dosiahol aj na číslo 400, znamenajúce jeho 400. zápas v základnej časti NHL. Odohral ho v utorok proti Anaheimu. Tatar má momentálne na konte 403 zápasov základnej časti v drese Red Wings. Spomedzi všetkých Čechov a Slovákov odohral za Red Wings viac zápasov základnej časti len Jiří Hudler (409).

Jedna utešená a jedna menej utešená séria... Red Wings minulý týždeň nestačili na tím Tampa Bay Lightning už v jedenástom zápase základnej časti za sebou. Zápas základnej časti vyhrali v Tampe naposledy 17. februára 2011, tzn. pred viac ako siedmimi rokmi. Čo sa im nedarí proti Tampe, to sa im darí proti Nashville Predators, ďalšiemu poprednému klubu posledných rokov. Red Wings vyhrali nad Nashvilleom už sedem zápasov za sebou; naposledy naň nestačili 30. decembra 2013, tzn. pred viac ako štyrmi rokmi. Tento týždeň navyše dostanú šancu zveľadiť túto utešenú sériu na osem víťazstiev za sebou.

Spoločný trip hokejistov a ich otcov... Výjazd v Nashville a Tampe mali hokejisti okorenený sprievodom svojich otcov. Kto so sebou z rôznych dôvodov nemohol vziať otca, ten vzal svokra, brata, priateľa či bývalého trénera. Alebo bývalého spoluhráča z juniorskej ligy, ako to bolo u Martina Frka, ktorého otec pracuje v Nemecku a nemohol sa dostaviť. 'Fathers Trip' patrí medzi najobľúbenejšie tradície v klube. Otcovia (alebo iní príbuzní a známi hráčov) s mužstvom lietajú, zúčastňujú sa tímových mítingov, sledujú tréningy a osobne podporujú Red Wings počas zápasov na klziskách súperov. Hráči sa na tento trip každoročne veľmi tešia, čo sa pravidelne prejavuje aj na ich výkonoch. Tentoraz im 'Fathers Trip' pomohol k solídnemu výkonu na horúcom ľade v Nashville, kde odohrali jeden zo svojich lepších zápasov v sezóne.

Mike Green pauzuje so zranením... Mike Green, najproduktívnejší obranca a hlavný adept na výmenu, vynechal posledné dva zápasy pre poranenie krku. Zranenie utrpel na konci zápasu v Tampe; klub očakáva, že do akcie sa vráti v priebehu tohto týždňa. Minulý týždeň okrem neho nútene odpočíval už len útočník Andreas Athanasiou, ktorý vynechal zápas v Tampe pre chorobu.

Luke Witkowski s prvým gólom v NHL... Zraneného Mikea Greena zastúpil v Nashville univerzál Luke Witkowski a strelil tam svoj prvý gól v NHL. Dočkal sa ho vo svojom 74. zápase v základnej časti. Witkowski využíva ruky skôr na mlátenie súperov ako na strieľanie gólov, prvým zásahom preto vyrobil široké úsmevy na tvárach spoluhráčov. Po Martinovi Frkovi a Tylerovi Bertuzzim je tretím detroitským hráčom, ktorý v tejto sezóne strelil svoj prvý gól v NHL.

Anthony Mantha na hranici 20 gólov... Najlepší strelec Red Wings, Anthony Mantha, dal v zápase s Torontom svoj 20. gól v sezóne, z toho deviaty v presilovej hre, v čom je v mužstve tiež najlepší. V týždni prezradil, že by sa rád dostal na hranicu 30 gólov. Túto métu v Detroite naposledy pokorili Marián Hossa, Johan Franzén, Pavel Daciuk a Henrik Zetterberg v sezóne 2008/09.

Trápenie Andreasa Athanasioua nekončí... V januári hrával okolo dvadsať minút za zápas, hýril aktivitou a zbieral jeden bod za druhým. Odvtedy sa však trápi a na ľade je často neviditeľný. Mladý útočník Andreas Athanasiou neskóroval trinásť zápasov po sebe a pozbieral v nich len tri asistencie. V niektorých zápasoch jeho hrací čas klesol aj o viac ako polovicu, inokedy dostal fúru priestoru, no nedokázal ho využiť a robil chyby. Proti Anaheimu odohral sotva desať minút a v tretej tretine trávil na ľade iba 41 sekúnd. Hoci má talentu na rozdávanie, v jeho stále krátkej kariére rapídne pribúda zápasov, v ktorých pôsobí nezaujato, nebojuje, nebráni a pýta si miesto na lavičke. Nevyrovnanosť výkonov, tak typická pre súčasných Detroit Red Wings, neopúšťa ani jeho.

Griffins bodujú vo veľkom... Grand Rapids Griffins, ktorí sú záložným celkom Detroitu v AHL, odohrali minulý týždeň dva zápasy na ľade Manitoba Moose, záložného celku Winnipeg Jets a lídra Centrálnej divízie i Západnej konferencie AHL. Zvíťazili 1:0 a 5:0, vďaka čomu dokázali bodovať už jedenásťkrát za sebou. V oboch zápasoch na ľade Manitoby hájil bránku Griffins Jared Coreau, ktorý neinkasoval ani z jednej zo 66 striel Moose a bol vyhlásený za hráča týždňa AHL. Po utrápenej prvej polovici sezóny sa Griffins vyšplhali už na druhé miesto divízie a dokonca smelo pomýšľajú na to, že Moose zosadia z prvej priečky.

Pred uzávierkou prestupov

Tentoraz pridávam aj sadu minulotýždňových správ o potenciálnych výmenách pred prestupovou uzávierkou, ktorá nastane v pondelok 26. februára. Ako je známe, Detroit Red Wings budú chcieť dovtedy vymeniť niekoľko svojich hokejistov ambicióznym konkurentom za draftové voľby alebo talentovaných mladíkov.

Stratégia pred uzávierkou prestupov známa... Generálny manažér Ken Holland uviedol, že v posledných dňoch telefonoval s mnohými klubmi a s niektorými z nich svoje rozhovory zintenzívnil. Uviedol tiež, že na súpiske pre budúcu sezónu chce uvoľniť jedno či dve miesta pre mladíkov. Red Wings inak už dávnejšie rozhodli, s akou stratégiou pôjdu do obdobia pred uzávierkou prestupov. Chcú získať minimálne tri či štyri voľby v drafte a vymeniť dvoch, možno viacerých hráčov. Výmeny svojich hráčov za "hotových" hráčov iných klubov neplánujú, keďže nemajú reálnu nádej na postup do play-off a potrebujú si uvoľniť miesto pod platovým stropom. Rovnako tak neplánujú výmeny, pri ktorých by sa chceli niektorých hráčov "zbaviť" (aj minulý týždeň zdôraznili, že protihodnoty musia byť adekvátne). Ak aj privedú nejakého nového hokejistu, má to byť talentovaný mladík. Celému tomuto procesu hovoria "prestavba za pochodu". Úplnú prestavbu už dlhodobo odmietajú a je pravdepodobné, že ak sa vedenie a politika klubu po tejto sezóne nezmení, budú ju odmietať aj naďalej a každý rok urobia iba niekoľko úprav v zostave. Niekoľko prvých úprav urobili už vlani, niekoľko ďalších majú v pláne urobiť do budúceho pondelka.

Mike Green súhlasil s výmenou do Tampy... Obranca Mike Green má v zmluve klauzulu o nemožnosti výmeny bez svojho súhlasu. Môže si teda sám vybrať, do ktorého klubu môže alebo nemôže byť vymenený. O jeho služby sa zaujíma viacero klubov. Red Wings sa ho od minulého týždňa snažia vymeniť do Tampy a sám Green vedeniu Red Wings prezradil, že s výmenou do Tampy súhlasí (zistil Ansar Khan, MLive). Red Wings požadujú za Greena minimálne dve položky, pričom jednou z nich je výber v prvom alebo druhom kole draftu (Pierre LeBrun, The Athletic) a tou druhou je talentovaný mladý hráč, ktorý by mohol naskočiť do NHL od budúcej sezóny (Helene St. James, Detroit Free Press). Tampa so svojimi skautmi a generálnym manažérom Steveom Yzermanom sledovala niekoľko posledných zápasov Red Wings a mohla by mať záujem aj o ďalších hráčov Red Wings alebo o jednu veľkú výmenu, do ktorej by bol zahrnutý aj Mike Green (Craig Custance, The Athletic). Podľa informácií Boba Duffa (HockeyBuzz) je výmena Mikea Greena blízko a Holland s Yzermanom dokončujú jej detaily.

Tomáš Tatar alebo Gustav Nyquist?... Ako už na tomto blogu mnohokrát odznelo, adeptmi na výmenu sú aj drahí útočníci Tomáš Tatar a Gustav Nyquist. Red Wings sa pred uzávierkou prestupov pokúsia vymeniť jedného z nich (zistil Ansar Khan, MLive). Väčší záujem je v súčasnosti o Nyquista, ktorý má kratšiu zmluvu ako Tatar, no na druhú stranu si môže vybrať, do ktorého klubu môže a nemôže byť vymenený. Nyquist vzbudil pozornosť predovšetkým u Nashville Predators (Helene St. James, Detroit Free Press).

Veľký záujem o Lukea Glendeninga... Uzávierka prestupov je predovšetkým o výmenách hráčov v posledných rokoch kontraktov, záujem však neobchádza ani hokejistov s dlhodobými zmluvami. Minulý týždeň rozpútal záujem defenzívne ladený útočník a kľúčový obranár Luke Glendening, ktorý má platnú zmluvu ešte na ďalšie tri sezóny s ročným platom 1,8 milióna dolárov. O jeho služby sa zaujímajú najmä Toronto Maple Leafs a Dallas Stars (zistil Frank Seravalli, TSN). Red Wings ale dali najavo, že by ho neradi vymenili, respektíve že klub, ktorý by ho chcel získať, by musel ponúknuť podstatne viac ako je u hokejistu jeho kalibru obvyklé - v tomto prípade minimálne vysokú voľbu v drafte alebo talentovaného mladého hráča (Ansar Khan, MLive). V rozhovoroch s Torontom padalo meno talentovaného fínskeho útočníka Kasperiho Kapanena (Ansar Khan; Bob Duff, HockeyBuzz).

Danny DeKeyser nie je k dispozícii... Detroitu sa minulý týždeň ozvalo viacero klubov, ktoré sa prekvapujúco pýtali aj na dostupnosť obrancu Dannyho DeKeysera (Bruce Garrioch, Ottawa Sun). DeKeyser má zmluvu ešte na ďalšie štyri sezóny s platom 5 miliónov dolárov ročne, no záujemcom by sa páčil s platom 4 milióny dolárov (Craig Custance, The Athletic). Znamená to, že ak by Red Wings DeKeysera chceli vymeniť, pravdepodobne by našli záujemcov, ale zostávajúce štyri roky jeho zmluvy by uhrádzali približne 20 % jeho platu. Podľa interných zdrojov to ale nie je v pláne; Red Wings DeKeysera neplánujú vymeniť a nevnímajú ho ani ako hráča, ktorého by sa potrebovali zbaviť kvôli nedostatku voľného miesta pod platovým stropom.

Záujem o Xaviera Ouelleta? Zatiaľ žiadny... Red Wings sa ďalej snažia nájsť nový domov pre mladého obrancu Xaviera Ouelleta (Elliotte Friedman, Sportsnet). Ouellet je k dispozícii na výmenu už bezmála mesiac, Red Wings jeho meno spomínali v rozhovoroch s inými klubmi, ale žiadnych záujemcov o jeho služby na zvyšok tejto sezóny a budúcu sezónu (bude v nej poberať 1,25 milióna dolárov) zatiaľ nenašli. Podľa Helene St. James (Detroit Free Press) a Boba Duffa (HockeyBuzz) Ouellet viac nezapadá do klubových plánov a v Detroite skončí.

Jimmy Howard a Petr Mrázek odmietnutí... Red Wings sa minulý týždeň pokúsili vymeniť niektorého zo svojich brankárov, ale nebol o nich záujem. Red Wings ponúkli Jimmyho Howarda klubu New York Islanders výmenou za vysokú voľbu v drafte, ale Islanders túto ponuku odmietli (Ansar Khan, MLive). Rovnako odmietli Petra Mrázeka (Bob Duff, HockeyBuzz). Mimochodom, brankári Islanders odvtedy vo veľkom štýle udržali dve čisté kontá za sebou (Jaroslav Halák chytil 50 striel a Thomas Greiss 45). Red Wings okrem toho ponúkli Howarda i Mrázeka klubu Philadelphia Flyers, a to krátko po tom, ako sa ukázalo, že ich prvý brankár Brian Elliott bude mimo hry päť až šesť týždňov. Flyers uviedli, že nemajú záujem o žiadneho z nich (Ansar Khan). Mrázek bol Flyers ponúknutý na výmenu za voľbu v treťom kole draftu (Helene St. James, Detroit Free Press). Za túto protihodnotu bol ponúkaný aj v decembri klubu Edmonton Oilers, ale táto snaha stroskotala a Oilers sa dohodli s Montreal Canadiens na výmene Ala Montoyu za podmienečnú voľbu vo štvrtom kole draftu. Niektorí beat writeri Red Wings (Ansar Khan; Ted Kulfan, The Detroit News) predpokladajú, že Red Wings ešte majú určitú nádej na výmenu s Flyers, keďže včera sa im zranil aj druhý brankár Michal Neuvirth. Experti z Philadelphie zatiaľ tvrdia niečo iné a Mrázek ani Howard nefigurujú medzi brankármi, ktorí by mali Flyers osloviť, pretože na trhu sú lacnejšie alternatívy (tvrdia Sam Carchidi z denníka The Philadelphia Inquirer a Dave Isaac z denníka Courier-Post). Na druhú stranu existujú aj zdroje, ktoré uvádzajú, že Flyers po zranení Neuvirtha prehodnotili svoj postoj a dnes ráno obnovili rozhovory s Red Wings o výmene Petra Mrázeka (tvrdí to napríklad Darren Dreger, TSN). Red Wings dostali od iných klubov odpoveď, že ak budú mať záujem o jedného z ich brankárov, ozvú sa im sami (Bob Duff). Ak Red Wings jedného z nich nevymenia do uzávierky prestupov, o výmenu sa pokúsia počas draftu alebo neskôr v lete.

Program na tento týždeň

20.02. Detroit vs Nashville
22.02. Detroit vs Buffalo
24.02. Detroit vs Carolina
25.02. N. Y. Rangers vs Detroit





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.