Red Wings zabrali a nevzdávajú sa nádeje na play-off

MARTIN UŽÁK | 04.02.2018

Mužstvo zabralo a znížilo stratu na postupové priečky. Petr Mrázek nadviazal na výborné výkony, Henrik Zetterberg prekonal Pavla Daciuka. O jedného z hráčov je veľký záujem.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Zľava doprava: Frans Nielsen, Trevor Daley, Luke Glendening (David Guralnick, The Detroit News; 31.01.2018)

Posledné výsledky

31.01. Detroit vs San Jose 2:1 po samostatných nájazdoch
02.02. Carolina vs Detroit 1:4
03.02. Florida vs Detroit 3:2

Bilancia a umiestnenie

51 zápasov, 50 bodov, skóre 134:151

Atlantická divízia: 4. (1. Tampa Bay, 75 b.)
Východná konferencia: 13. (1. Tampa Bay, 75 b.)
NHL: 25. (1. Tampa Bay, 75 b.)

Lídri štatistík

góly: Anthony Mantha (16)
asistencie: Dylan Larkin (30)
kanadské body: Dylan Larkin (38)
plusové body: Jonathan Ericsson (+3)
víťazstvá: Jimmy Howard (14)
úspešnosť zákrokov: Petr Mrázek (91,4 %)

Česko & Slovensko

Martin Frk: 43 zápasov, 17 bodov (8+9), -8
Petr Mrázek: 19 zápasov, 7 víťazstiev, 3 nuly, úspešnosť zákrokov 91,4 %
Tomáš Tatar: 51 zápasov, 22 bodov (12+10), -8

Stojí za zmienku

Mužstvo sa nevzdáva nádeje na postup... Viacerí hráči na začiatku tohto týždňa zdôrazňovali, že naďalej veria tomu, že sa ešte dokážu predrať na postupové priečky. Svoju stratu na poslednú postupovú pozíciu vo Východnej konferencii znížili z desiatich na sedem bodov, stále však zostávajú štvrtým najhorším klubom konferencie a medzi nimi a ôsmym miestom figurujú ďalšie štyri kluby. Aby mohli reálne pomýšľať na postup do vyraďovacej fázy, musia vyhrať prinajmenšom 21 či 22 zo zostávajúcich 31 zápasov základnej časti.

Daley, Abdelkader a Helm uzdravení... V zápase so San Jose sa vrátili do zostavy zadák Trevor Daley a útočníci Justin Abdelkader a Darren Helm. Daley zmeškal predchádzajúce tri zápasy pre zranenie v dolnej časti tela, Abdelkader chýbal šesť zápasov pre poranenie slabín a Helm vynechal šesť zápasov pre zranenie pravej nohy. V zostave boli hneď cítiť: Daley skóroval proti San Jose a Caroline, Abdelkader rozhodol zápas so San Jose víťazným samostatným nájazdom a Helm zažiaril troma bodmi (1+2) proti Caroline a dvoma gólovými prihrávkami proti Floride. Všetci traja zároveň pozdvihli hru vo vlastnom oslabení.

Mrázek nadviazal na výborné výkony... Petr Mrázek nadviazal na svoje minulotýždňové výkony a opäť patril medzi najlepších hráčov Red Wings. Odchytal všetky tri zápasy, zastavil v nich 96 zo 101 striel a svoju úspešnosť zákrokov si zlepšil na 91,4 %. Mohlo to byť ešte lepšie, ak by včera nebolo kontroverzného víťazného gólu Floridy deväť sekúnd pred koncom riadneho hracieho času. NHL si na tento gól posvietila pre možné nedovolené bránenie brankára, no nakoniec ho uznala, čo rozhnevalo Mrázeka i ostatných hráčov mužstva, pretože prišli minimálne o ďalší bod. Mrázek inak predvádza svoje najlepšie výkony po takmer dvoch turbulentných rokoch, počas ktorých viackrát stratil pozíciu prvého brankára Red Wings a stal sa kandidátom na výmenu. Reči o jeho možnej výmene sa tento týždeň rozšírili už aj v šatni Red Wings, tréner Jeff Blashill ale rázne odmietol myšlienku, že ho začal nasadzovať iba preto, aby zvýšil jeho trhovú hodnotu.

Obrana skórovala, útok sa vytrápil... Red Wings strelili tento týždeň sedem gólov z hry a až päť z nich dali obrancovia (dva dal Trevor Daley a tri Danny DeKeyser). Zadáci strelecky explodovali hlavne v zápase so San Jose. Red Wings v tomto stretnutí vyslali na bránku 44 striel, čo bolo ich nové sezónne maximum, a až 18 z nich pochádzalo od obrancov. V tieni streleckého pozdvihnutia obrany zostali útočníci, ktorí dokázali streliť iba dva góly, oba po vniknutí do otvorených priestorov. Red Wings nemajú žiadneho konštantného kanoniera, aj ich najčastejší strelci neskórujú pravidelne a prechádzajú dlhými obdobiami bez streleného gólu. V ostatnom čase sa strelecky trápia hlavne Henrik Zetterberg a Martin Frk. Zetterberg neskóroval už 14 zápasov za sebou (predtým v sezóne neskóroval 22 zápasov za sebou), Martin Frk nemá na konte presný zásah posledných 17 zápasov. Darren Helm pred svojím gólom do siete Caroliny neskóroval 15 zápasov po sebe.

Zetterberg prekonal Daciuka... Kapitán Henrik Zetterberg dosiahol v zápase v Caroline na 605. asistenciu v základnej časti, odtrhol sa od svojej niekdajšej európskej dvojičky Pavla Daciuka a osamostatnil sa na piatom mieste v počte gólových prihrávok v drese Red Wings. Stal sa zároveň novým rekordérom v počte asistencií medzi európskymi útočníkmi Red Wings.

Griffins ďalej stúpajú tabuľkou... Grand Rapids Griffins, ktorí sú záložným celkom Detroitu v AHL, odohrali tento týždeň tri zápasy, všetky na ľade tímu Cleveland Monsters (záložného celku Columbus Blue Jackets) a všetky v priebehu 66 hodín. Získali v nich päť bodov a sú už len jedno víťazstvo od prieniku do najlepšej osmičky Západnej konferencie AHL. V ostatnej dobe u Griffins žiari obranca Filip Hronek, ktorý v druhom a treťom zápase s Clevelandom pozbieral dohromady štyri body (1+3), v treťom zápase si pripísal päť plusových bodov a zostáva najproduktívnejším obrancom (5+18) i najlepším hráčom mužstva v hodnotení +/- (+19).

Dvojica v Zápase hviezd AHL... Útočníci Matt Lorito a Matt Puempel v pondelok reprezentovali Grand Rapids Griffins v Zápase hviezd AHL. Pre Lorita to bol druhý Zápas hviezd AHL v kariére, Puempel sa v ňom predstavil premiérovo. All-Star Game AHL mal podobu turnaja, v ktorom si zmerali sily všetky štyri divízie súťaže v minimálne jednom vzájomnom zápase. Lorito a Puempel reprezentovali Centrálnu divíziu AHL a hoci sa s ňou nedočkali ani jedného víťazstva, boli u väčšiny jej strelených gólov. Lorito sa predviedol dvoma gólmi a asistenciou, Puempel strelil dva góly.

Demolácia Joe Louis Areny sa blíži... Mesto Detroit v piatok oznámilo, že demolácia Joe Louis Areny alebo procesy s ňou spojené začnú najneskôr 1. mája a môžu trvať jeden rok. Búranie arény, v ktorej Red Wings hrávali od decembra 1979 do apríla 2017, malo začať podstatne skôr, bolo však viackrát posunuté. Po zbúraní arény vyrastie na mieste nový 30-poschodový hotel.

Dobročinný zápas Jiřího Fischera... V sobotu večer bol v meste Saginaw na programe jedenásty ročník charitatívneho zápasu Shocks vs Saves. Výťažok poputuje na nákup defibrilátorov pre školy a hokejové haly v štáte Michigan. Charitatívna akcia vznikla v roku 2008 pod záštitou niekdajšieho obrancu Jiřího Fischera, ktorému v roku 2005 pri srdcovom kolapse na lavičke Red Wings zachránil život práve defibrilátor. Fischerovi tento rok robili spoločnosť bývalí detroitskí hráči Darren McCarty, John Ogrodnick a Brent Fedyk.

Veľký záujem o Mikea Greena... Zadák Mike Green je túto sezónu hlavným adeptom Red Wings na výmenu a v súčasnosti je aj jediným detroitským hráčom, ktorý púta veľký záujem ostatných klubov. Podľa Davida Pagnottu (The Fourth Period) sa o neho zaujíma minimálne päť klubov, pričom vážny záujem prejavujú Toronto Maple Leafs, Los Angeles Kings, Washington Capitals, Winnipeg Jets a Pittsburgh Penguins. Pagnotta tiež uviedol, že niektoré kluby by výmenu radi zrealizovali čo najskôr, takže je možné, že Green by mohol byť vytrejdovaný ešte s predstihom pred prestupovou uzávierkou, ktorá nastane 26. februára. Elliotte Friedman (Sportsnet, CBC) tvrdí, že o Greena sa vážne zaujímajú najmä Capitals, jeho niekdajší zamestnávatelia, ktorí sa na neho pýtali počas All-Star Game. Friedman nevylučuje ani záujem zo strany Tampa Bay Lightning.

Program na ďalší týždeň

06.02. Detroit vs Boston
09.02. N. Y. Islanders vs Detroit
11.02. Washington vs Detroit





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.