Red Wings sa rozlúčili s rokom 2017 víťazne

MARTIN UŽÁK | 01.01.2018

Rozlúčka s rokom 2017 bola víťazná. Pozornosť upútali štyria mladíci: jeden získal svoje prvé body v súťaži, druhý prelomil gólové mlčanie, tretí sa zranil, štvrtý nechal zabudnúť na lanskú utrápenú sezónu. Chýry o výmenách utíchli, aspoň dočasne.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Dylan Larkin vs Nico Hischier (Julio Cortez, Associated Press; 27.12.2017)

Posledné výsledky

27.12. New Jersey vs Detroit 3:1
29.12. Detroit vs N. Y. Rangers 3:2 po samostatných nájazdoch
31.12. Detroit vs Pittsburgh 4:1

Bilancia a umiestnenie

38 zápasov, 37 bodov, skóre 104:119

Atlantická divízia: 5. (1. Tampa Bay, 58 b.)
Východná konferencia: 13. (1. Tampa Bay, 58 b.)
NHL: 25. (1. Tampa Bay, 58 b.)

Lídri štatistík

góly: Anthony Mantha (13)
asistencie: Dylan Larkin (26)
kanadské body: Dylan Larkin (32)
plusové body: Jonathan Ericsson (+6)
víťazstvá: Jimmy Howard (12)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (91,3 %)

Česko & Slovensko

Martin Frk: 30 zápasov, 13 bodov (8+5), -10
Petr Mrázek: 11 zápasov, 3 víťazstvá, úspešnosť zákrokov 89,2 %
Tomáš Tatar: 38 zápasov, 17 bodov (10+7), -9

Stojí za zmienku

Bertuzziho prvé body v NHL... Mladík Tyler Bertuzzi prihral na gól Justina Abdelkadera na ľade Devils a pripísal si svoj premiérový bod v NHL. Dočkal sa v desiatom zápase (prvých sedem odohral v minulej sezóne). Od zápasu s Rangers už nastupoval v prvom útoku po boku Henrika Zetterberga a Gustava Nyquista. V zápase s Penguins zaznamenal ďalšie dva body, znova za asistencie.

Nyquist na hranici 100 gólov... Útočník Gustav Nyquist strelil v zápase s Pittsburghom dva góly a dosiahol na hranicu 100 gólov v základnej časti NHL. Na dosiahnutie tejto méty potreboval 375 zápasov. Z aktívnych hráčov majú na konte viac presných zásahov v drese Red Wings len Henrik Zetterberg (332) a Tomáš Tatar (109).

Athanasiou konečne skóroval... Jeden z gólov Red Wings v stretnutí s Rangers strelil mladý útočník Andreas Athanasiou, ktorý tak ukončil svoje 15 zápasov trvajúce čakanie na presný zásah. Pomohol mu posun zo štvrtého do druhého útoku k Dylanovi Larkinovi a Tomášovi Tatarovi. Proti Rangers odohral bezmála 21 minút a vyslal osem striel na bránku, čo bolo v oboch smeroch jeho nové kariérne maximum. Bol to jeho najlepší zápas v sezóne a možno aj predzvesť toho, čo by mohol predvádzať v budúcnosti.

Ďalšia show Howarda a Lundqvista... Jimmy Howard proti Henrikovi Lundqvistovi - to je v zápasoch medzi Red Wings a Rangers záruka veľkej brankárskej show. Howard tentoraz zastavil 37 z 39 striel, vrátane trestného strieľania Bradyho Skjeia v predĺžení, a nepustil za svoj chrbát ani jeden z troch samostatných nájazdov. Lundqvist zlikvidoval 33 z 35 striel a v nájazdoch ho prekonal iba Frans Nielsen, historicky najúspešnejší exekútor samostatných nájazdov v NHL. Howard čelil v NHL už 18 trestným strieľaniam a až 15 z nich chytil. V doterajších 12 zápasoch proti Rangers, jeho obľúbenému mužstvu z mladosti, inkasoval v priemere iba 1,72 gólu na zápas a zastavil 94,9 % striel. Proti žiadnemu inému mužstvu sa mu nedarí tak ako proti Rangers. Lundqvist je na tom rovnako - proti Detroitu sa mu darí viac ako proti ktorémukoľvek inému klubu NHL. V doterajších 14 zápasoch proti Red Wings pochytal Lundqvist bezmála 94 % striel a pripísal si štyri čisté kontá. Vyrovnaná brankárska show týchto dvoch mužov sa odráža aj na výsledkoch zápasov Red Wings a Rangers - až deväť z ich posledných 15 vzájomných zápasov bolo rozhodnutých po riadnej hracej dobe a až 17 z ich posledných 20 vzájomných zápasov skončilo jednogólovým rozdielom.

Glendening a Mantha mimo hry... Obranár Luke Glendening ďalej pauzuje s poranením ruky, do zostavy Red Wings by sa mohol vrátiť za tri týždne. Anthony Mantha, najlepší strelec Red Wings, vynechal zápasy s Rangers a Penguins vinou zranenia slabín. Hoci včera uviedol, že sa cíti lepšie, do zostavy by sa mal vrátiť až niekedy v tomto týždni. Či sa vráti do jedného z popredných útokov, to je zatiaľ otázne, pretože v posledných 17 zápasoch herne zaostával, pozbieral v nich len päť bodov (3+2) a len jedenkrát bodoval v presilovke (za asistenciu).

Daley po prvýkrát proti Penguins... Silvestrovský zápas s Penguins bol špeciálny pre obrancu Trevora Daleyho. Kanadský veterán po prvýkrát nastúpil proti mužstvu, s ktorým sa dvakrát tešil z víťazstva Stanley Cupu. Daley prispel k víťazstvu 4:1 jednou gólovou prihrávkou a pripísal si aj tri plusové body. Na opačnej strane nastúpil po prvýkrát proti Red Wings útočník Riley Sheahan. V zápase si vypýtal faul, ktorý Penguins potrestali svojím jediným gólom. Po 31 zápasoch v drese Pittsburghu má na konte 11 bodov (3+8).

Larkin vyrovnal svoj lanský počin... Mladík Dylan Larkin zaznamenal v zápase s Penguins svoj 32. kanadský bod v sezóne (za šiesty gól) a už pred polovicou základnej časti vyrovnal svoj bodový počin za predošlý ročník. Zatiaľ čo vlani sa trápil a poznával, čo dokáže napáchať syndróm druhej sezóny, v aktuálnom ročníku je najproduktívnejším hráčom Red Wings. Čo je ešte dôležitejšie, herne vyčnieva nad ostatnými, hrá uvoľnene a vyrastá v hlavnú ofenzívnu zbraň mužstva.

Rok 2017 konečne minulosťou... Hoci Red Wings ukončili kalendárny rok 2017 dvoma výhrami, ich celková bilancia za uplynulý rok vyznieva hrôzostrašne. Red Wings odohrali v roku 2017 celkovo 84 súťažných zápasov a až 52 z nich prehrali. Bol to ich najhorší rok za viac ako štvrťstoročie.

Griffins začali vyhrávať... Grand Rapids Griffins, ktorí sú záložným celkom Detroitu v AHL, tento týždeň privítali viacero navrátilcov po zranení a okamžite sa to prejavilo na ich výsledkoch. Podaril sa im vskutku husársky kúsok, keď vyhrali tri zápasy za tri dni. Celkovo bodovali v piatich zápasoch za sebou a razantne sa odrazili od posledného miesta v Centrálnej divízii a Západnej konferencii AHL. Konečne sa chytil talentovaný útočník Jevgenij Svečnikov, ktorý v ostatných dvoch zápasoch Griffins strelil celkovo tri góly, čo je viac než koľko ich dal v prvých 27 zápasoch.

Chýry o trejdoch utíchli. Aspoň dočasne... Manažment Red Wings a ansámbel klubových skautov je v posledných dňoch situovaný v Buffale, kde sleduje prebiehajúce MS juniorov. Keď sa svetový šampionát hráčov do 20 rokov budúci týždeň skončí a pozornosť sa znova obráti k NHL, Red Wings budú mať pred sebou už len jeden zápas, po ktorom na nich čaká päťdňová prestávka. Zhodou okolností, Red Wings budú mať za sebou rovnú prvú polovicu základnej časti. Klub ešte na začiatku decembra naplánoval, že ak do tohto obdobia nebude mať vyrovnanú zápasovú a bodovú bilanciu a jeho strata na postupové pozície bude vysoká, nebude za každú cenu naháňať priečky zaručujúce postup do play-off a čakať do februárovej uzávierky prestupov, a káder môže obmeniť výmenami. V posledných týždňoch sa vo veľkom hovorilo o výmene málo využívaného brankára Petra Mrázeka a obrancu Mikea Greena. Najmä výmena Petra Mrázeka bola blízko a český gólman bol už prakticky jednou nohou v Kanade. Tieto chýry vzhľadom na okolnosti utíchli. Objavia sa znova? Dozvieme sa možno už čoskoro.

Program na tento týždeň

03.01. Detroit vs Ottawa
05.01. Detroit vs Florida
07.01. Detroit vs Tampa Bay





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.