Kvarteto mladých nádejí Detroitu na MS juniorov

MARTIN UŽÁK | 26.12.2017

V americkom Buffale dnes štartujú 42. majstrovstvá sveta hokejistov do 20 rokov. Na šampionáte sa predstaví aj kvarteto mladíkov draftovaných organizáciou Detroit Red Wings. Tentoraz to budú výhradne Severoeurópania - jeden Fín, dvaja Švédi a jeden Dán.


Kasper Kotkansalo (Kevin Sporka, Hooked on Hockey Magazine)

Kasper Kotkansalo (Fínsko)

Devätnásťročný, agresívne hrajúci obranca s dobrou strelou. Tretí výber Red Wings v drafte 2017 (71. celkovo). Odchovanec klubu Espoo Blues. Majster sveta v kategórii hokejistov do 18 rokov (2016). V Amerike pôsobí druhú sezónu. V tomto ročníku nastupuje za Boston University v NCAA a po prvých 19 zápasoch má na konte päť kanadských (2+3) a šesť plusových bodov. Turnaj začne v treťom obrannom páre Fínska a bude chodiť do hry vo vlastnom oslabení.

Filip Larsson (Švédsko)

Devätnásťročný brankár. Šiesty výber Red Wings v drafte 2016 (167. celkovo). Vicemajster sveta v kategórii hráčov do 18 rokov (2016). V aktuálnej sezóne chytá za Tri-City Storm v USHL, poprednej juniorskej súťaži v USA. Po 18 zápasoch má na konte 14 víťazstiev, päť čistých kont, priemer 1.45 inkasovaného gólu na zápas a úspešnosť zákrokov 94,6 %. Vo všetkých smeroch je najlepším brankárom USHL, opakovane bol vyhlásený za hráča týždňa. V Amerike pôsobí prvým rokom. V sezóne 2018/19 bude chytať za University of Denver v NCAA. Vo výbere Švédska bude jediným brankárom so skúsenosťami so severoamerickým hokejom. Je najväčšou súčasnou brankárskou nádejou v štruktúrach Detroit Red Wings.

Gustav Lindström (Švédsko)

Rozvážny devätnásťročný obranca. Druhý výber Red Wings v drafte 2017 (38. celkovo). Druhým rokom hráva za klub Almtuna IS v Allsvenskan, druhej najvyššej súťaži vo Švédsku. Po prvých 20 zápasoch má na konte štyri kanadské body (1+3) a šesť plusových bodov. Pozviechal sa z augustového poranenia ramena. Turnaj by mal začať v treťom obrannom páre Švédska.

Malte Setkov (Dánsko)

Robustný, čoskoro devätnásťročný obranca. Siedmy výber Red Wings v drafte 2017 (100. celkovo). Od roku 2014 sa rozvíja vo švédskom klube Malmö Redhawks. V tejto sezóne odohral s Redhawks deväť zápasov v SuperElit, najvyššej švédskej juniorskej súťaži (1+2). K tomu pridal premiérový zápas za Malmö v SHL, najvyššej švédskej súťaži. Popri tom stihol hosťovať v 12 zápasoch v klube IK Pantern v Allsvenskan (0+1). V prvej polovici decembra podpísal s Redhawks novú dvojročnú zmluvu. Predstavitelia klubu ho označili za obrovský talent, ktorý sa v posledných rokoch výrazne zlepšil a je na najlepšej ceste vyrásť v popredného obrancu najvyššej švédskej ligy.


O účasť na turnaji bojovali aj ďalšie tri mladé nádeje Red Wings. Útočník Michael Rasmussen, ktorý žiaril v prípravných zápasoch Red Wings pred touto sezónou, ďalší útočník Givani Smith a ani zadák Dennis Cholowski sa nevošli do zostavy Kanady.

Na turnaji sa ukáže aj bývalý zadák a neskôr asistent trénera a hlavný tréner Red Wings, Dave Lewis. Lewis bude pôsobiť ako asistent trénera u bieloruskej reprezentácie, s ktorou dlhodobo spolupracuje aj na seniorskej úrovni.

Turnaj začne vo dvoch päťčlenných skupinách, z ktorých prvé štyri tímy postúpia do play-off, zatiaľ čo posledné celky sa stretnú v boji o záchranu. V skupine A si zmerajú sily Dánsko, Fínsko, Kanada, Slovensko a USA; v skupine B budú súperiť Bielorusko, Česko, Rusko, Švajčiarsko a Švédsko.

Zápas základnej skupiny A medzi USA a Kanadou sa odohrá na futbalovom štadióne New Era Field na predmestí Buffala pred viac ako 40 tisíc divákmi. Bude to prvý zápas pod šírym nebom v histórii svetových šampionátov juniorov.

Šampionát vyvrcholí v piatok 5. januára 2018 zápasom o zlaté medaily.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.