Druhá polovica sezóny začala, vedenie je trpezlivé

MARTIN UŽÁK | 15.01.2018

Mužstvo odštartovalo druhú polovicu základnej časti. Ďalší dvaja obranári sa zranili, jeden mladík debutoval, druhý strelil svoj premiérový gól. Vedenie klubu zostáva trpezlivé a ďalej chce bojovať o postup do play-off. Kandidátov na výmenu pribudlo.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Petr Mrázek zasahuje na ľade Chicaga (Nam Y. Huh, Associated Press; 14.01.2018)

Posledné výsledky

13.01. Pittsburgh vs Detroit 4:1
14.01. Chicago vs Detroit 0:4

Bilancia a umiestnenie

43 zápasov, 43 bodov, skóre 117:131

Atlantická divízia: 4. (1. Tampa Bay, 65 b.)
Východná konferencia: 12. (1. Tampa Bay, 65 b.)
NHL: 24. (1. Tampa Bay, 65 b.)

Lídri štatistík

góly: Anthony Mantha (15)
asistencie: Dylan Larkin (28)
kanadské body: Dylan Larkin (35)
plusové body: Jonathan Ericsson, Tyler Bertuzzi (obaja +2)
víťazstvá: Jimmy Howard (14)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (91,5 %)

Česko & Slovensko

Martin Frk: 35 zápasov, 16 bodov (8+8), -9
Petr Mrázek: 13 zápasov, 4 víťazstvá, úspešnosť zákrokov 89,4 %
Tomáš Tatar: 43 zápasov, 19 bodov (11+8), -10

Stojí za zmienku

Rozpačitý návrat po týždni voľna... Prvých päť dní minulého týždňa mali hráči Red Wings voľno ("bye week"). Mnohí ho využili na oddych v tropických krajinách a pôvodne ich tešilo, že po návrate do akcie nastúpia proti Penguins, ktorí mali "bye week" v rovnakom termíne ako oni. V Pittsburghu však predviedli nemastný - neslaný výkon, hrali kŕčovito, boli pomalší ako ich protivník a zaslúžene prehrali 1:4. Na druhý deň v Chicagu pôsobil zaspatým dojmom ich súper, čoho Red Wings využili a po dvoch góloch v úvode, výbornej defenzíve a 27 úspešných zákrokoch Petra Mrázeka zvíťazili 4:0. Neprekážalo im ani to, že v Chicagu vstávali skoro ráno a hrali v netradičnom čase (predpoludním). Víťazstvo v Chicagu bolo ich piate z posledných siedmich zápasov.

Howard späť, ďalší obranári zranení... Brankár Jimmy Howard sa vrátil po tom, čo vynechal jeden zápas pre stuhnuté koleno, a hneď aj chytal v sobotnom stretnutí v Pittsburghu. V tomto zápase sa však zranili Justin Abdelkader a Darren Helm, obranári z defenzívne ladenej tretej lajny, ktorú kouč Jeff Blashill dlhodobo nasadzuje proti najlepším útočným formáciám súpera. Obaja sa zranili v dolnej časti tela, v následnom dueli v Chicagu už chýbali a klub zatiaľ nevie, či sa vrátia tento týždeň, alebo či budú absentovať dlhšie. Okrem nich zostáva zranený aj ďalší defenzívne ladený útočník Luke Glendening (ruka), ktorý by sa mohol vrátiť v období okolo Zápasu hviezd.

Dominic Turgeon debutoval v NHL... Zranenia Justina Abdelkadera a Darrena Helma otvorili dvere do NHL pre mladého útočníka Dominica Turgeona, ktorý sa v Chicagu dočkal svojho debutu v súťaži. Red Wings si ho vybrali cielene; na farme v Grand Rapids je najlepšie brániacim útočníkom. Pri svojej premiére odohral viac ako deväť minút a naskakoval aj do vlastného oslabenia. V prvej tretine nakrátko odstúpil, pretože si musel nechať skontrolovať zápästie po tom, čo zblokoval tvrdú strelu. Na jeho premiéru v drese Red Wings sa prišiel osobne pozrieť aj jeho slávny otec Pierre Turgeon, autor viac ako 500 gólov a 1.300 bodov v NHL.

Tyler Bertuzzi s prvým gólom v NHL... Dominic Turgeon v Chicagu debutoval a Tyler Bertuzzi, ďalší mladík v zostave Red Wings, strelil svoj premiérový gól v NHL. Dočkal sa v 54. minúte, keď za chrbát brankára Jeffa Glassa dorazil strelu Nicka Jensena a uzavrel skóre zápasu na konečných 4:0. Na svoj prvý gól v NHL čakal do 17. zápasu. V stretnutí si pripísal aj jednu asistenciu a po prvých desiatich zápasoch v tejto sezóne má na konte šesť kanadských bodov (1+5).

Trevor Daley poctený v Pittsburghu... Ostrieľaný obranca Trevor Daley nastúpil v Pittsburghu po prvýkrát ako súper po tom, čo s Penguins dvakrát za sebou vyhral Stanley Cup. Fanúšikovia v PPG Paints Arene ho privítali vrelo a počas jednej z komerčných prestávok v prvej tretine ho pozdravili ováciami a potleskom v stoji.

Mike Green do Zápasu hviezd... NHL oznámila, že obranca Mike Green bude koncom mesiaca reprezentovať Detroit v Zápase hviezd v Tampe. Pre Greena to bude druhá účasť v exhibícii; po prvýkrát v nej nastúpil v roku 2011, kedy nosil dres Washington Capitals. V doterajšom priebehu sezóny pozbieral 25 bodov (5+20), je najproduktívnejším i najvyťažovanejším zadákom Red Wings (22:33 na zápas) a 19. najproduktívnejším obrancom NHL.

Griffins ďalej vyhrávajú... Záložný celok Detroitu z Grand Rapids sa pomaly dostáva z povestnej majstrovskej letargie. Griffins v týždni vyhrali tri zo štyroch zápasov, udržali si pozíciu najlepšieho tímu AHL od vianočnej prestávky a ďalej naháňajú postupové pozície v Centrálnej divízii a Západnej konferencii. Husársky kúsok sa im podaril hneď na začiatku týždňa, keď vyhrali oba zápasy na ľade Manitoba Moose, záložného celku Winnipeg Jets a aktuálne najlepšieho mužstva súťaže.

Vedenie zostáva trpezlivé... Generálny manažér Ken Holland v týždni naznačil, že Red Wings zostávajú trpezliví, naďalej budú živiť nádej na postup do play-off a aspoň dočasne sa nechcú pustiť do vymieňania hráčov. Red Wings sú momentálne dvanásti vo Východnej konferencii a na posledné postupové miesto do play-off strácajú šesť bodov. Holland okrem toho uviedol, že pred februárovou uzávierkou prestupov sa naplní jeden z dvoch scenárov. Ten prvý hovorí, že ak Red Wings budú mať reálnu šancu na postup do play-off, tak nevykonajú žiadne výmeny a sezónu dokončia bez zmien. Druhý scenár, ktorý je vzhľadom na blížiaci sa náročný program, silnú konkurenciu a vysoký počet trojbodových zápasov pravdepodobnejší, hovorí o tom, že ak postup nebude reálny, vedenie viac nebude čakať a bude sa snažiť vytrejdovať niektorých hráčov v posledných rokoch kontraktov za draftové voľby. Holland vylúčil okamžité posilňovanie súčasných Red Wings a tak ako v niekoľkých posledných rokoch odmieta vymieňať voľby v drafte.

Kandidátov na výmenu pribudlo... Hoci Red Wings zostávajú trpezliví a ďalej sa túžia predrať na vyššie priečky tabuľky, v NHL sa neustále šepká o tom, koho by mohli vymeniť. Ich súčasná situácia je ostatným klubom dobre známa, mnohé kluby ich pozorne sledujú a čakajú na chvíľu, kedy nádej na postup vyprchá a budú si od nich môcť vyberať. Stále väčší počet expertov si myslí, že pre súčasných Red Wings nie sú a v najbližších rokoch ani nebudú najdôležitejšie výsledky, ale skôr napredovanie mladíkov ako sú Dylan Larkin, Anthony Mantha alebo Andreas Athanasiou. Zhodou okolností, všetci títo mladíci budú po tejto sezóne potrebovať nové zmluvy a aby Red Wings na ne mali miesto pod platovým stropom, budú sa zrejme musieť zbaviť niekoľkých štedro platených hráčov. K dlhodobým adeptom na výmenu, akými sú Mike Green, Petr Mrázek, Tomáš Tatar či Gustav Nyquist, pribudli minulý týždeň aj Trevor Daley, Jimmy Howard či Frans Nielsen. Nielsena spomenul Ted Kulfan z denníka The Detroit News; na rozdiel od ostatných bol spomínaný ako obetný baránok, ktorého by sa Red Wings mohli pokúsiť vytrejdovať v lete za zámerne nízku protihodnotu, len aby sa zbavili jeho vysokého platu, hoci podáva dobré výkony a je dôležitou súčasťou kádra. Najväčší otáznik zostáva v bránkovisku. Hoci Red Wings sa pred časom snažili vymeniť Petra Mrázeka do Edmontonu a niektorí experti a ľudia z vnútra organizácie hlásajú, že Mrázek nepresvedčil a klub mu tak či tak neponúkne novú zmluvu, jeho situácia by sa ešte mohla zmeniť, ak by sa Red Wings rozhodli namiesto neho vymeniť Jimmyho Howarda, i keď mu potichu sľúbili, že neodíde. Prečo Howard? Pretože podáva lepšie výkony a v súčasnosti má väčšiu hodnotu ako Mrázek, no na druhú stranu je menej perspektívnejší do budúcnosti. Vedenie klubu ešte na začiatku tejto sezóny naplánovalo, že peniaze pre kľúčových mladíkov získa aj tak, že niekoľkým svojim hráčom v posledných rokoch kontraktov neponúkne nové zmluvy a nechá ich odísť (alebo ich vymení - preto tie časté špekulácie o odchode Mikea Greena a Petra Mrázeka). Ako sa Red Wings nakoniec zachovajú a kto uvoľní miesto pod platovým stropom? Blízka budúcnosť ukáže.

Program na tento týždeň

16.01. Detroit vs Dallas
20.01. Detroit vs Carolina





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.