Tomáš Tatar, Petr Mrázek a ich charitatívne aktivity

MARTIN UŽÁK | 08.12.2017

Jeden strieľa góly a zbiera body, druhý zastavuje puky a pripisuje si víťazstvá. Ale to zďaleka nie je všetko.

Tomáš Tatar a Petr Mrázek sú okrem toho veľmi aktívni v charitatívnej činnosti, ktorá má u Detroit Red Wings bohatú tradíciu a je jedným z dôvodov, prečo sa o Red Wings často hovorieva, že patria medzi najlepšie fungujúce organizácie v NHL a spoločnosti prinášajú oveľa viac ako len hokej.

S Red Wings, ale aj bez nich, Tatar a Mrázek robia mnoho ušľachtilých a nezištných činností.


Tomáš Tatar s deťmi z neziskovej organizácie Clark Park (Steve Perez, The Detroit News; 2016)

Tatarove taštičky a mnoho iného

Tomáš Tatar založil v sezóne 2014/15 charitatívny projekt Tatar's Totes (Tatarove taštičky). Zapojil ho do programu neziskovej organizácie Gleaners Community Food Bank na pomoc školopovinným deťom. Za každý svoj kanadský bod v základnej časti NHL venuje tejto neziskovej organizácii 100 amerických dolárov, ktorá za ne následne pripraví taštičku so šiestimi porciami hotového jedla a s jeho pozdravom ju odošle do vybranej základnej školy v Detroite a jeho okolí. Od sezóny 2014/15 až doteraz pozbieral Tatar v NHL 160 kanadských bodov, takže touto cestou venoval na charitu 16 tisíc dolárov a pomohol bezmála tisícke školákov.

V septembri 2014 sa Tomáš zapojil do aktivít neziskovej organizácie Kids' Food Basket a v jeden deň prišiel pomôcť ostatným dobrovoľníkom baliť jedlo pre deti z chudobných rodín. V roku 2015 si odkrútil jeden dobrovoľný tréning v jedinečnej čapici, ktorú klub následne predal v aukcii a výťažok venoval deťom bojujúcim s rakovinou. Keď sa na jar 2016 dozvedel, že mnoho detí z neziskovej organizácie Clark Park nemá výstroj, osobne im prišiel darovať 50 nových hokejových prílb.

Tatar je charitatívne aktívny aj doma na Slovensku. V roku 2015 vydražil svoju hokejku a výťažok z dražby venoval na pomoc sluchovo postihnutým deťom. V Dubnici nad Váhom zorganizoval niekoľko ročníkov vlastnej benefičnej akcie, vďaka ktorej odovzdal deťom zo základnej školy Pavla Demitru hokejový výstroj a venoval peniaze Fakultnej nemocnici v Trenčíne. Na jednom ročníku akcie ho sprevádzali aj Petr Mrázek a bývalí hráči Red Wings, Marián Hossa a Tomáš Kopecký.

Toto leto sa zúčastnil na populárnom charitatívnom podujatí Hviezdy deťom v športovom centre Mariána Hossu v Trenčíne, kde ho okrem Hossu znova sprevádzal aj Kopecký. Výťažok z akcie putoval na dobročinné účely.

Tomáš okrem toho uvažuje o založení vlastnej charitatívnej nadácie, ktorá by pomáhala deťom na Slovensku nachádzať cestu k športu.

Mrázek zachraňuje psy a draží masky

Petr Mrázek od tejto sezóny prispieva zo svojho platu na činnosť neziskovej organizácie Detroit Dog Rescue v meste St. Clair Shores na predmestí Detroitu. Za každý svoj úspešný zákrok podaruje psiemu útulku 5 amerických dolárov. Petr doposiaľ predviedol 221 úspešných zákrokov a na konto organizácie previedol viac ako tisíc dolárov.

Mrázek okrem toho v spolupráci s klubom pravidelne predáva svoje špeciálne brankárske masky s konkrétnou tematikou. Originálne masky z obdobia Vianoc, zápasov pod holým nebom či zápasov spojených so zvyšovaním povedomia o boji proti rakovine končia v aukciách a výťažky z ich predaja putujú na charitu.

Petr začína byť charitatívne aktívny aj doma v Česku. V lete 2017 sa zapojil do exhibície Miliónový futbal v Mikulove pod záštitou Nadácie Jakuba Voráčeka. Akcia bola určená na podporu pacientov s roztrúsenou sklerózou, stretol na nej aj svoj idol Dominika Hašeka, bývalého brankára Red Wings. Na akcii sa podarilo vyzbierať viac ako 1,2 milióna českých korún.

Tatar a Mrázek spoločnými silami

Tomáš Tatar a Petr Mrázek sa zapájajú aj do spoločných aktivít klubu a celého mužstva. Red Wings spolu s nimi navštevujú nemocnice, základné školy a organizované stretnutia s fanúšikmi. Hráči sa objavujú aj na vojenských základniach, námorných základniach či policajných staniciach, teda na stanovištiach, kde pracujú ľudia, ktorých si Američania a obyvatelia USA vážia a vnímajú ich ako ochrancov svojho blaha a spôsobu života. V novembri sa pripájajú k ostatným klubom NHL, zvyšujú povedomie o rakovine a zbierajú peniaze na jej liečbu. Prostredníctvom klubu pozývajú na svoje zápasy tisícky hostí ročne, prevažne detí, a rozdávajú voľné vstupenky. Klub aj vďaka nim venuje ročne na charitu niekoľko stoviek tisíc až jeden milión dolárov.

Na Tatara a Mrázeka čaká jedna spoločná charitatívna akcia aj dnes, 8. decembra 2017. Slovenský útočník a český brankár najskôr absolvujú dopoludňajší tréning s ostatnými hráčmi Red Wings a neskôr sa spoločne vyberú na predmestie Detroitu, kde budú zvonením zvonca zbierať peniaze pre neziskovú organizáciu The Salvation Army USA.

Tatar a Mrázek vytvoria jeden zo štyroch tímov, ktoré budú súťažiť o to, komu sa podarí vyzbierať najväčšiu sumu peňazí. Druhý tím tvoria bývalý útočník Kirk Maltby a rozhlasový komentátor Ken Kal, ten tretí bývalí hráči Kris Draper a Chris Osgood, a ten štvrtý Justin Abdelkader, Darren Helm a televízni komentátori stanice Fox Sports Detroit, Ken Daniels a Mickey Redmond.

Pokiaľ ste teda práve v Detroite alebo jeho okolí, s Tomášom a Petrom sa môžete stretnúť osobne. Nájdete ich v obchodnom dome Kroger v meste Royal Oak na predmestí Detroitu, na adrese 2200 East 12 Mile Road, Royal Oak, Michigan 48067, medzi 16. až 18. hodinou (od 4:00 do 6:00 p.m.). Charitatívny príspevok je 10 amerických dolárov za jeden autogram. Výťažok od všetkých štyroch tímov poputuje na konto hokejového programu pre deti vo veku od ôsmich do dvanástich rokov.

Pri osobnom stretnutí - tomto či nejakom inom - môžete prispieť, ako uznáte za vhodné, spýtať sa, čo vás len napadne, a možno im aj poďakovať za to, že pomáhajú dobrej veci a hrdo reprezentujú Detroit Red Wings a svoje rodné krajiny aj mimo ľadu.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.