Tatar sa rozstrieľal; čakanie na sériu výhier pokračuje

MARTIN UŽÁK | 26.11.2017

Tomáš Tatar strelil zopár gólov, Martin Frk sa priblížil k návratu do zostavy, Petr Mrázek predišiel zraneniu, kapitán Henrik Zetterberg prekonal svoje niekdajšie európske dvojča. Čakanie na sériu víťazstiev pokračuje, obrancom sa naďalej strelecky nedarí.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Tomáš Tatar krátko po svojom góle do siete Edmonton Oilers (Carlos Osorio, Associated Press; 22.11.2017)

Posledné výsledky

22.11. Detroit vs Edmonton 2:6
24.11. N. Y. Rangers vs Detroit 2:1 po predĺžení
25.11. Detroit vs New Jersey 3:4 po predĺžení

Bilancia a umiestnenie

24 zápasov, 25 bodov, skóre 69:70

Atlantická divízia: 3. (1. Tampa Bay, 34 b.)
Východná konferencia: 9. (1. Tampa Bay, 34 b.)
NHL: 20. (1. St. Louis, 35 b.)

Lídri štatistík

góly: Anthony Mantha (11)
asistencie: Dylan Larkin (17)
kanadské body: Dylan Larkin (21)
plusové body: Justin Abdelkader (+4)
víťazstvá: Jimmy Howard (8)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (92,3 %)

Česi a Slováci

Martin Frk: 18 zápasov, 9 bodov (6+3), -5
Petr Mrázek: 8 zápasov, 2 víťazstvá, úspešnosť zákrokov 90,1 %
Tomáš Tatar: 24 zápasov, 11 bodov (7+4), -5

Stojí za zmienku

Hráči a formácie v TOP 10... Jimmy Howard je piaty v NHL v úspešnosti zákrokov (92,3 %) a priemere inkasovaných gólov na zápas (2,49) medzi brankármi s minimálne 19 odchytanými zápasmi. Mike Green je na delenom druhom mieste v NHL v počte asistencií medzi obrancami (16). Luke Glendening je tretí v NHL na vhadzovaniach spomedzi hráčov s minimálne 225 vhadzovaniami (úspešnosť 60,2 %). Red Wings sú deviati v súťaži v úspešnosti presilovky (22,7 %) a štvrtí v úspešnosti hry v oslabení (84,5 %).

Tatar druhý medzi strelcami... Tomáš Tatar dal tento týždeň dva góly a so siedmimi presnými zásahmi sa posunul na druhé miesto medzi strelcami Red Wings. Do zápasu s New Jersey bodoval v štyroch stretnutiach za sebou. So 63 strelami na bránku je tretí v mužstve po Anthony Manthovi (65) a Dylanovi Larkinovi (64).

Daley čaká na výsledky testov... Obranca Trevor Daley utrpel na ľade Rangers zranenie v oblasti krku po tom, čo sa zrazil s útočníkom Paulom Careym. Po kolízii sa chvíľu nedvíhal z ľadu, v sobotu absolvoval vyšetrenia magnetickou rezonanciou a čaká na výsledky testov. Zatiaľ čo minulý týždeň sa po jednom nedohratom zápase vrátil okamžite, tentoraz už musel nútene pauzovať a proti New Jersey nenastúpil. Klub zatiaľ očakáva, že do zostavy by sa mohol vrátiť do týždňa.

Frk bližšie k návratu... Útočník Martin Frk začal v tomto týždni znova korčuľovať a blíži sa k návratu do akcie po zranení slabín. Jeho návrat sa očakáva v druhej polovici budúceho týždňa, pravdepodobne cez víkend.

Zetterberg šiesty najproduktívnejší... Kapitán Henrik Zetterberg v týždni vyrovnal a následne prekonal svoje niekdajšie európske dvojča, Pavla Daciuka, v počte bodov v drese Red Wings v zápasoch základnej časti. Zetterberg má na konte 919 bodov (330+589) a je novým šiestym najproduktívnejším hráčom v histórii klubu. Na piateho Sergeja Fiodorova stráca 35 bodov. Blíži sa k nemu len vďaka ojedinelým asistenciám - ofenzívne sa trápi a neskóroval už 17 zápasov po sebe, čo je pre zmenu jeho nový negatívny rekord.

Vo veľkom zatiaľ len prehry... Red Wings tento týždeň prehrali prakticky všetko, čo sa dalo. Proti Edmontonu predviedli mizerný výkon a diváci v Little Caesars Arene ich odprevadili z ľadu bučaním. V New Yorku uchmatli aspoň bod vďaka excelentnému výkonu Jimmyho Howarda, proti New Jersey zabodovali po ofenzívnom prebudení v tretej časti hry. Hoci základná časť sa blíži k svojej prvej tretine, Red Wings stále nevyhrali tri zápasy po sebe. Aktuálne sa vezú na šnúre štyroch prehier v rade; minulý mesiac stihli prehrať šesťkrát za sebou. V blízkosti postupových priečok sa držia aj preto, že ich prenasledovatelia doposiaľ hrali o dva až tri zápasy menej.

Obrancovia strieľajú málo gólov... Dlhodobé medzery Red Wings v defenzíve sa prejavujú aj v slabšej podpore ofenzívy a v nízkom počte strelených gólov od obrancov. Po prvých 24 zápasoch tejto sezóny má obrana Red Wings na konte iba štyri strelené góly (dva z nich dal Niklas Kronwall, po jeden gól zaznamenali Mike Green a Jonathan Ericsson). Podobne mizerne sú na tom už len Vancouver Canucks (štyri góly od obrancov) a Buffalo Sabres (žiadny gól od obrancov).

Mantha terčom verejnej kritiky... Útočník Anthony Mantha počúval v doterajšom priebehu sezóny iba chválu, v tomto týždni však musel zhltnúť verejnú kritiku z úst hlavného kouča Jeffa Blashilla. Blashill ho kritizoval pred novinármi za jeho výkon v zápase s Edmontonom a predtým s Coloradom, keď uviedol, že pri toľkých odohraných minútach sa nemôže viesť s ostatnými, musí sa výrazne zlepšiť a musí byť ťahúňom mužstva. Mladý útočník v tomto týždni natiahol svoju sériu bez bodu na štyri zápasy, presadil sa až jedným streleným gólom v stretnutí s New Jersey.

Ďalšia show Howarda v New Yorku... Newyorčan Jimmy Howard to v Madison Square Garden proti domácim Rangers skrátka vie. Potvrdil to aj v piatkovom zápase, keď pochytal 29 z 31 striel, predviedol mnoho dobrých zákrokov a uchmatol jeden bod. V MSG dosiaľ odohral sedem zápasov, inkasoval v nich v priemere iba 1,57 gólu na zápas a pochytal až 95,02 % striel Rangers.

Abdelkader príjemne prekvapuje... Justin Abdelkader pozbieral v posledných 13 zápasoch 13 bodov (2+11) a po 23 zápasoch tejto sezóny má na konte až 17 bodov (4+13). Ako jeden z mála hráčov v tíme hrá tvrdo a nebojácne, je lídrom na ľade i mimo neho. Nezastavila ho ani nedávna zlomenina lícnej kosti; v tímovej produktivite sú pred ním len Dylan Larkin a Anthony Mantha.

Vytúžené góly Davida Bootha... Veterán David Booth, ktorý sa pred touto sezónou vrátil do Ameriky z KHL, vsietil proti New Jersey svoje prvé dva góly v drese Red Wings. Podarilo sa mu to jeden deň po 33. narodeninách, a možno aj preto fanúšikovia v Little Caesars Arene v jeden moment hromadne vyvolávali jeho priezvisko. Je rodákom z Detroitu, jeho rodinní príslušníci desiatky rokov vlastnili sezónne permanentky na domáce zápasy Red Wings, možnosť nastupovať za Red Wings vníma ako splnený sen. S klubom je spojený už od detstva - v deväťdesiatych rokoch patril medzi deti, ktoré korčuľovali v Joe Louis Arene s klubovými vlajkami pred finálovými zápasmi Stanley Cupu. Po prvých šiestich zápasoch v drese Red Wings má na konte tri body (2+1).

Zlé vyhliadky v Deň vďakyvzdania... Vo štvrtok 23. novembra bol v USA Deň vďakyvzdania. Tento národný sviatok je pre kluby pomerne presnou indikáciou o ich reálnych šanciach na postup do play-off. Umiestnenie v tento deň sa líši od umiestnenia po skončení základnej časti iba o 20 až 30 %. Znamená to, že ak sú kluby v tento deň na postupových priečkach, z historického hľadiska sa veľká väčšina z nich skutočne dostane do play-off, zatiaľ čo pre väčšinu klubov mimo postupových priečok bude platiť opak. Red Wings boli v tento deň na deviatom mieste Východnej konferencie a mali odohraté o tri zápasy viac ako ich najbližší prenasledovatelia. Ak by teda mala platiť vzácna presnosť tohto umiestnenia aj na konci základnej časti, vyhliadky na postup nie sú najlepšie.

Griffins hrajú naďalej nevyrovnane... Záložný celok Detroitu z Grand Rapids prehral trikrát po sebe, po 19 zápasoch má na konte len 18 bodov a naďalej je prikovaný k predposlednej priečke Centrálnej divízie Západnej konferencie AHL. Posledná porážka Griffins, obhajcov Calder Cupu, spustila verejnú kritiku trénera Todda Nelsona, ktorý uviedol, že mužstvo je "klinicky mŕtve a na ľade robí nepochopiteľné veci." Griffins boli v Deň vďakyvzdania až desiati v konferencii. Historická presnosť tohto umiestnenia v porovnaní s umiestnením po skončení základnej časti má u nich (konkrétne u nich) hodnotu až 75 %. Je teda najvyšší čas, aby "niektorí hráči vystúpili z radu a mužstvo sa začalo uberať správnym smerom," hlása Nelson.

Nielsen vzhliada k MS vo svojom rodisku... Veterán Frans Nielsen v týždni poskytol rozhovor pre IIHF a poodhalil, že vzhliada k tohtosezónnemu svetovému šampionátu. Šampionát sa bude hrať v dánskych mestách Kodaň a Herning; Nielsen sa v Herningu narodil a hokejovo v ňom vyrastal. Ak Red Wings nepostúpia do play-off a on bude zdravý, má v pláne posilniť dánsku reprezentáciu a zahrať si pred vlastnými fanúšikmi.

Vzácna návšteva zo severu Európy... Red Wings tento týždeň poctil svojou návštevou jeden z ich najslávnejších hráčov - Nicklas Lidström. Mr. Perfect, ako mu hovorili jeho niekdajší detroitskí spoluhráči, žije od skončenia kariéry doma vo Švédsku, kde robí príležitostného kouča v žiackych kategóriách. Do Detroitu sa vracia niekoľkokrát ročne.

Petr Mrázek predišiel zraneniu... Zápas s New Jersey odštartoval v bránke Petr Mrázek, ale v 47. minúte musel hru opustiť po príkaze od NHL, ktorá usúdila, že krátko predtým mohol utrpieť otras mozgu. Mrázek niekoľko minút predtým inkasoval tvrdý úder do hlavy od hosťujúceho útočníka Adama Henriquea, rozhodcovia ho ale mohli stiahnuť z ľadu až pri ďalšom prerušení hry, ktoré prišlo v 47. minúte, kedy zhodou okolností inkasoval gól na 1:3. Mrázek po odstúpení z hry absolvoval povinný protokol k ošetrovaniu hráčov s podozrením na otras mozgu. Tento protokol je zároveň prevenciou pred vznikom ďalších zranení spojených s otrasom mozgu. Mrázek po zápase uviedol, že pri údere na chvíľu stratil dych, ale bolesť hlavy nepociťoval. Protokolom podľa svojich pozápasových slov prešiel, nemá otras mozgu a môže ďalej hrať.

Program na ďalší týždeň

28.11. Detroit vs Los Angeles
30.11. Detroit vs Montreal
02.12. Montreal vs Detroit





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.