Odpovede: Martin Frk, Johan Franzén, Pavel Daciuk

MARTIN UŽÁK | 05.06.2016

Kedy bude v prvom tíme Detroitu hrať Martin Frk? Prečo dlhodobo zranený Johan Franzén neukončí kariéru a zaberá miesto pod platovým stropom? Ako je to s Pavlom Daciukom a jeho blízkou budúcnosťou?

To sú niektoré otázky užívateľov stránky Detroit Red Wings CZ & SK z posledných dvoch týždňov.


Martin Frk (Sarah Lindenau, The Left Wing Lock; 14.07.2013)


Kedy bude konečne v prvom tíme Detroitu hrať Martin Frk? - Vojta

O najbližšej budúcnosti Martina Frka sa rozhodne pred nasledujúcou sezónou, v ktorej viac nebude chránený od umiestnenia na waiver listinu v prípade prechodu medzi NHL a AHL alebo AHL a NHL.

Ak nastúpi do tréningového kempu, pred prípadným poslaním do AHL už musí byť zapísaný na waiver listinu, z ktorej si ho môže stiahnuť iný klub. Znamená to, že ak sa neprebojuje na aktívnu súpisku v NHL, Red Wings o neho môžu prísť, hoci má zmluvu ešte na jeden rok a po jej skončení bude obmedzeným voľným hráčom.

Ak by bol z tréningového kempu poslaný do AHL a z waiver listiny by si ho nestiahol žiadny klub NHL, Red Wings ho môžu z AHL povolať v priebehu sezóny. V tomto prípade by nemusel opätovne prechádzať cez waiver listinu. Pri návrate do AHL by musel byť zapísaný na waiver listinu v prípade, že by v NHL od svojho povolania odohral aspoň 10 zápasov, alebo v prípade, že by v NHL strávil aspoň 30 dní.

Red Wings Frkovi nemôžu vopred zaručiť pevné miesto na aktívnej súpiske. Ak jeho pozíciu neovplyvnia letné zmeny v kádri, ak si udrží výkonnosť z poslednej sezóny a ak sa na aktívnej súpiske Detroitu pre neho otvorí miesto, jeho prípadný debut v drese Red Wings bude záležať práve od vyššie uvedených okolností.


(Johan) Franzén je dlhodobo zranený a do NHL sa asi nevráti. Prečo neukončí kariéru? Takto len zaberá miesto pod platovým stropom a oberá nás o možnosť podpísať iných hráčov. - Michal

Tento názor prechováva mnoho fanúšikov Red Wings, nie je však pravdivý.

Franzén má zmluvu ešte na štyri roky s priemerným platom 3,95 milióna amerických dolárov na sezónu. Ak by svoju kariéru oficiálne ukončil, Red Wings by boli v zostávajúcich štyroch rokoch jeho kontraktu penalizovaní sumou, ktorú by museli zahŕňať pod svoj platový strop, hoci Franzénovi by viac neplatili. Suma sa vypočítava podľa vzorca uvedeného v kolektívnej zmluve medzi NHL a NHLPA (strana 267). V prípade Franzénovej zmluvy by išlo o penále vo výške viac ako 2 milióny USD v každej z nasledujúcich štyroch sezón.

Franzén bude pred novou sezónou zapísaný na listinu dlhodobo zranených hráčov. Red Wings vďaka tomu získajú možnosť navýšiť svoj platový strop o sumu, ktorú mu mali uhrádzať. Výška tohto navýšenia závisí od toho, ako veľmi sa k platovému stropu priblížia pred začiatkom sezóny. Ak sa k platovému stropu nepriblížia na hodnotu 3,95 milióna USD, Franzénov plat je bezpredmetný (nezáleží na tom, že ho platia, keď strop nemajú naplnený). Ak by platový strop naplnili do posledného centu, hodnota ich stropu bude vyššia o Franzénov priemerný ročný plat (3,95 - 0 = 3,95). Ak by sa k platovému stropu priblížili napr. na hodnotu 1,95 milióna USD, ich platový strop bude vyšší o 2 milióny USD (3,95 - 1,95 = 2).

Franzén preto svoju kariéru do vypršania kontraktu oficiálne neukončí. Ak by to urobil, prišiel by o zostávajúcu sumu z posledných štyroch rokov zmluvy, pričom Red Wings by museli čeliť penalizácii. Posledné štyri roky svojho kontraktu miesto toho strávi na listine dlhodobo zranených hráčov. Na tejto listine bude figurovať pred začiatkom každej sezóny, vďaka čomu dostane svoje peniaze a jeho priemerný ročný plat nebude ukrajovať z platového stropu Red Wings, ak sa k nemu priblížia. Hneď ako sa Red Wings k platovému stropu priblížia, vďaka dlhodobo zranenému Franzénovi budú pracovať s inou maximálnou hodnotou. Franzén z týchto dôvodov pod platovým stropom nezaberá miesto a nebráni Red Wings v podpisovaní iných hráčov.


Ako je to s (Pavlom) Daciukom? Zostáva v Detroite, alebo odchádza do KHL? - Jirka

Pavel Daciuk po skončení svetového šampionátu odcestoval so svojou rodinou na dovolenku, ktorá podľa jeho agenta Dana Milsteina potrvá do 13. júna. Po dovolenke sa vráti do Detroitu a 14. alebo 15. júna sa stretne s generálnym manažérom Red Wings Kenom Hollandom, aby mu oznámil svoje konečné rozhodnutie.

Daciuk podľa Milsteina stále nie je rozhodnutý, všetky indície však nasvedčujú tomu, že sa vráti do KHL. Manažér Holland uviedol, že počíta s tým, že Daciuk odchádza. Daciuk sa po skončení série s Tampou rozlúčil s viacerými členmi realizačného tímu a niektorí jeho starší spoluhráči naznačili, že sa vráti domov.

Ak by Daciuk odišiel do KHL, Red Wings by v nasledujúcej sezóne museli pod svoj platový strop započítavať jeho priemerný plat 7,5 milióna USD, keďže Daciuk tento kontrakt podpísal po dovŕšení veku 35 rokov. Pokiaľ by sa tak stalo a Red Wings by ho nedokázali vymeniť do klubu, ktorý by potreboval dosiahnuť platové minimum, pre Red Wings to môže znamenať vážne narušenie ich letných plánov na posilnenie kádra.


Pokiaľ máte nezodpovedanú otázku, ktorá sa týka Detroit Red Wings, píšte na komunitnú stránku Detroit Red Wings CZ & SK alebo pošlite e-mail na adresu m.uzak@yahoo.com.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.