Griffins postúpili do finále Calder Cupu

MARTIN UŽÁK | 28.05.2017 

Grand Rapids Griffins zvládli finále Západnej konferencie Americkej hokejovej ligy proti tímu San Jose Barracuda a po víťazstve 4:1 na zápasy postúpili do finále Calder Cupu.


Griffins postupujú do finále Calder Cupu (Tom Gromak, The Detroit News; 27.05.2017)


Griffins, ktorí v AHL robia farmu Detroit Red Wings, začínali sériu proti tímu Barracuda v domovskej aréne San Jose Sharks. Do Kalifornie cestovali 3.133 kilometrov, séria bola preto rozvrhnutá formátom 2-3-2 (dva zápasy vonku - tri doma - dva vonku), ktorý je menej náročný na cestovanie a prechod časových pásiem.

V otváracom zápase série Griffins zvíťazili 3:1 a hoci v druhom stretnutí v San Jose prehrali 2:4, vo svojej Van Andel Arene vyhrali 4:2, 6:2 a dnes v noci 4:2. Uchmatnutím jedného víťazstva na ľade súpera a následnou stopercentnou úspešnosťou na domácom ľade sa vyhli druhej úmornej ceste na juhozápad USA.

Griffins sa doma darí v celom priebehu doterajšieho play-off, v siedmich domácich zápasoch zaknihovali sedem víťazstiev, čím zveľadili svoj nový rekord vo vyraďovacej fáze. Griffins vytvorili nový klubový rekord aj tým, že vyhrali osem zo svojich prvých deviatich zápasov v play-off. Klubový rekord predstavuje aj séria jedenástich zápasov sa sebou s minimálne jedným gólom streleným v presilovej hre. Griffins doposiaľ vyhrali jedenásť zo svojich trinástich zápasov vo vyraďovacích bojoch, takže do finále Calder Cupu sa prebojovali suverénne.

Najproduktívnejším hráčom Grand Rapids po prvých trinástich zápasoch play-off je veterán Ben Street (4+11). Na dvojciferný súčet kanadských bodov už dosiahli aj útočníci Eric Tangradi (2+13), Tomáš Nosek (7+7), Tyler Bertuzzi (6+7), Matt Lorito (7+5), Mitchell Callahan (5+7) a Jevgenij Svečnikov (4+7). Nosek, Lorito a veterán Matthew Ford sa delia o pozíciu najlepšieho strelca Griffins. Martin Frk má po desiatich zápasoch (prvé tri musel vynechať pre zranenie ramena) na konte deväť bodov (3+6). Hoci séria so San Jose mu nevyšla podľa predstáv, vedenie Red Wings už uviedlo, že s ním bude jednať o novej zmluve.

V zadných radoch Griffins sú najproduktívnejší mladí beci Joe Hicketts (1+5) a Robbie Russo (0+6). Samostatnou kapitolou je razantný Dylan McIlrath, protihodnota z výmeny Thomasa Vaneka. McIlrath nielenže účelne zastrašuje protivníkov svojou silou a tvrdosťou, ale popri tom slušne produkuje (0+5) a s 12 plusovými bodmi je najlepším hráčom celého doterajšieho priebehu play-off AHL.

Brankár Jared Coreau, ktorý odchytal všetky stretnutia v play-off, má priemer 2,41 inkasovaného gólu na zápas a úspešnosť zákrokov 92,2 %, čo je druhé najlepšie číslo u gólmanov s minimálne desiatimi zápasmi.

Griffins vo finále narazia na Syracuse Crunch, záložný celok klubu Tampa Bay Lightning. Bude to repríza finále AHL z roku 2013, kedy Griffins zvíťazili 4:2 na zápasy. Tento triumf si pamätajú traja súčasní hráči Griffins - obrancovia Nathan Paetsch, Brian Lashoff a útočník Mitchell Callahan.

Finálová séria odštartuje v piatok 2. júna v Grand Rapids a opäť sa bude hrať formátom 2-3-2. Víťaz Calder Cupu bude známy najskôr v piatok 9. júna a najneskôr v stredu 14. júna.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.