Griffins patria po prvej tretine sezóny k najlepším

MARTIN UŽÁK | 17.12.2016

Zatiaľ čo Detroit Red Wings zažívajú veľký výkonnostný útlm a prebiehajúca sezóna 2016/17 je pre nich dosiaľ najhoršou za posledných 25 rokov, Grand Rapids Griffins, ktorí sú ich záložným mužstvom v AHL, pokračujú v nastolenom tempe posledných štyroch rokov a po prvej tretine sezóny patria medzi najlepšie tímy súťaže.


Hokejisti Griffins (Sam Iannamico, Grand Rapids Griffins; 25.11.2016)


Griffins, vedení koučom Toddom Nelsonom, pozbierali v prvých 25 zápasoch aktuálneho ročníka 66 % bodov. S touto bilanciou figurujú na treťom mieste Západnej konferencie a siedmom mieste celej súťaže. V AHL majú piaty najproduktívnejší útok (84 strelených gólov) a najlepšiu presilovú hru (26,7 %). Od 9. novembra do 7. decembra využili presilovku v 13 zápasoch po sebe, čím vyrovnali klubový rekord zo sezóny 2005/06. V AHL sú najčastejšie strieľajúcim (34,24 striel na zápas) i najmenej vylučovaným tímom (9,4 trestných minút na zápas).

Sezóna 2016/17 je pre Griffins 21. sezónou ich existencie a 15. sezónou, v ktorej robia farmu Red Wings. Sezóna je to ale v mnohom iná ako tie predošlé. Griffins napríklad v základnej časti nečaká ani jeden zápas proti klubom z Východnej konferencie, pričom až 64 z ich 76 zápasov tvoria súboje proti divíznym rivalom.

Griffins sa pred sezónou rozlúčili s viacerými oporami z predošlých rokov. Nemohli sa viac spoľahnúť na Xaviera Ouelleta, Ryana Sproula a Andreasa Athanasioua, pretože tí nadobro prešli k Red Wings. Odišli im aj kapitán Jeff Hoggan, najproduktívnejší hráč Andy Miele a štatisticky najlepší brankár Tom McCollum. Bolo to po prvýkrát po šiestich rokoch, čo do nového ročníka vstúpili bez svojho posledného kapitána, víťaza bodovania a najlepšieho gólmana. Novým kapitánom vymenovali skúseného obrancu Nathana Paetscha, ktorý za nich nastupuje piatu sezónu. Adekvátne náhrady našli aj na ďalších frontoch.

V bránke Grand Rapids sa usadil 198 cm vysoký Jared Coreau, ktorý má s úspešnosťou zákrokov 92,2 % blízko k prvej desiatke najlepších brankárov AHL. Coreau pred dvoma týždňami odchytal za Red Wings svoj prvý zápas v NHL a stal sa historicky najvyšším gólmanom, ktorý kedy obliekol ich dres. Keď sa vrátil do AHL, opäť zdôraznil, že pred prechodom do NHL sa s Griffins chce rozlúčiť ziskom Calder Cupu.

V obrane vyniká tak ako vlani Robbie Russo, ktorý je aktuálne najproduktívnejším bekom Griffins so 14 bodmi (3+11). Dobre mu sekunduje drobný, no nebojácny a tvrdo hrajúci Joe Hicketts s deviatimi bodmi (3+6). Z obrancov Griffins si to do NHL túto sezónu namieril zatiaľ len skúsený Brian Lashoff, ktorý naďalej zostáva na aktívnej súpiske Red Wings. Dvere do NHL nemá zatvorené ani Nick Jensen, ktorý prehral predsezónny boj o miesto na súpiske Red Wings s Ouelletom a Sproulom, ale u Griffins je stabilným členom zostavy.

Oporou útoku je Matt Lorito, s 26 bodmi (10+16) najproduktívnejší hráč klubu a ôsmy najproduktívnejší hráč celej ligy, v novembri aj hráč týždňa. Zo začiatku ročníka patrila výsostná pozícia v útoku Griffins Anthonymu Manthovi, ten sa však po ôsmich góloch v desiatich zápasoch prestrieľal k Red Wings, za ktorých hráva dodnes a do AHL sa dosť možno nevráti. Mantha stihol na začiatku sezóny streliť za Griffins tri góly v presilovke v jednom zápase, čím vyrovnal klubový rekord. Okrem neho si to k Red Wings namieril aj Tyler Bertuzzi, a to už dvakrát, ale po svojom druhom povolaní si poranil členok a po doliečení sa pravdepodobne vráti do AHL. Po zranení ruky sa začína rozbiehať Eric Tangradi (2+7 v 13 zápasoch), ktorý si za Red Wings zahral vlani.

Útok Griffins je aj napriek viacerým absenciám dobre vyvážený - hneď piati forvardi majú na konte minimálne osem gólov a už desiati dokázali skórovať v presilovke. Pomáha tomu fakt, že Griffins tento ročník zvyknú do svojich početných výhod posielať aj netradičné komando zložené výhradne z útočníkov.

K doterajšej ofenzívnej produkcii Griffins pomohli aj traja forvardi zo strednej Európy.

Prvým z nich je Tomáš Nosek, ktorý pravidelne nastupuje v presilovkách i oslabeniach a s 13 bodmi (4+9) je momentálne piatym najproduktívnejším hráčom Griffins. Nosek pritom odohral iba 15 zápasov, pretože začiatok sezóny zmeškal pre zranenie pravého kolena i jedno ďalšie zranenie v dolnej časti tela a pred dvoma týždňami bol povolaný k Red Wings ako zdravý náhradník pri dvoch zápasoch na ľade súperov.

Tým druhým je Martin Frk, ktorý ku Griffins smeroval pred začiatkom sezóny, ale musel byť najskôr umiestnený na waiver listinu, čoho využili Carolina Hurricanes, ktorí si ho stiahli do svojho tímu, v NHL ho nechali odohrať dva zápasy a keď ho neskôr na waiver listinu zapísali aj oni sami, Red Wings zareagovali a vrátili ho do Grand Rapids. Frk sa u Griffins predviedol zatiaľ 12 bodmi (8+4) v 18 zápasoch. S ôsmimi gólmi je na delenom druhom mieste medzi strelcami klubu, so šiestimi gólmi v presilovke je v klube najlepší.

Svojou troškou prispel aj Tomáš Jurčo, ktorý bol ku Griffins poslaný v novembri na báze ďalšieho dočasného kondičného pobytu po doliečení boľavého chrbta a v dvoch zápasoch si pripísal dva body za gól a asistenciu.

Grand Rapids Griffins sa darí i napriek viacerým zmenám v kádri a nič zatiaľ nenasvedčuje tomu, že by mali upustiť od svojich úspešných výsledkov z posledných štyroch rokov. V konečnom dôsledku to môžu byť dobré správy aj pre Detroit Red Wings, pretože tí sú na nich závislí viac ako kedykoľvek predtým.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.