5. jún v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 05.06.2017 


Marty, Gordie a Mark Howeovci v drese Houston Aeros (WHA)

05.06.1963: Prvý amatérsky draft v histórii NHL

Dňa 5. júna 1963 sa uskutočnil historicky prvý draft do NHL. V tej dobe sa mu hovorilo amatérsky draft, konal sa v Montreale a šestica klubov NHL si v ňom vyberala zo šestnásťročných mladíkov. Celkovo bolo draftovaných 21 tínedžerov, Detroit Red Wings si vybrali dvoch z nich. Ich prvým draftovaným hráčom bol krídelník Peter Mahovlich; zvolili si ho v prvom kole z druhého miesta. Druhou voľbou Red Wings, v druhom kole na celkovom ôsmom mieste, bol center Bill Cosburn.

05.06.1963: Howie Young za Rogera Croziera

Onoho 5. júna 1963 sa zrodil aj trejd medzi Red Wings a tímom Chicago Black Hawks. Red Wings poslali do Chicaga obrancu Howieho Younga výmenou za zadáka Rona Ingrama a brankára Rogera Croziera. Po výmene sa najviac darilo Crozierovi, ktorý sa v Detroite uchytil a okrem iného sa stal prvým porazeným víťazom Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off.

05.06.1973: Rodina Howeová prichádza do Texasu

Boli to len dva roky, čo Gordie Howe ukončil svoju kariéru v drese Red Wings a klub mu ponúkol nenápadnú funkciu v exekutíve. Mr. Hockey však svoju prácu v klubovej kancelárii nenávidel a keď sa mu naskytla možnosť vrátiť sa k hokeju v drese Houston Aeros vo WHA a hrať tam po boku svojich mladých synov Marka a Martyho, neváhal a s Red Wings sa rozišiel. Jeho odchod bol definitívny dňa 5. júna 1973, kedy spolu so svojimi synmi podpísal u Aeros hráčsky kontrakt. Až s odstupom času sa ukázalo, aký veľký význam tento krok mal pre rozvoj hokeja v Spojených štátoch.

05.06.1997: O krok bližšie k vytúženému poháru

Koniec predlhého štyridsaťdvaročného čakania na ďalší Stanley Cup sa priblížil, keď Red Wings dňa 5. júna 1997 zdolali tím Philadelphia Flyers aj v treťom zápase finále play-off, prvom na domácom ľade. Red Wings síce od ôsmej minúty prehrávali po góle Johna LeClaira, šiestimi zásahmi v rade však výsledok otočili na 6:1. Góly Red Wings strelili Sergej Fiodorov, Martin Lapointe (obaja sa trafili dvakrát), Steve Yzerman a Brendan Shanahan. Fiodorov pridal aj dve asistencie, Mike Vernon v bránke Red Wings zastavil 21 z 22 striel. No a dlhoročné čakanie na pohár sa skončilo o dva dni neskôr.

05.06.1998: Druhý rok v rade do finále Stanley Cupu

Presne po roku od predposledného zápasu sezóny 1996/97 Red Wings zažili ďalšiu veľkú noc, keď po 26 zákrokoch Chrisa Osgooda a góloch Larryho Murphyho a Sergeja Fiodorova vyhrali nad Dallas Stars 2:0, sériu uzavreli na 4:2 a postúpili do druhého finále za sebou. A tak ako v roku 1997, aj tentoraz sa dočkali Stanley Cupu po triumfe 4:0 na zápasy.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.