2. november v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 02.11.2016 | aktualizované 02.11.2019


Petr Mrázek (Greg Southam, Edmonton Journal)

02.11.1944: Premiérový gól Teda Lindsayho

V sezóne 1944/45 začal za Detroit Red Wings nastupovať nebojácny kanadský útočník Ted Lindsay. Svoj prvý ligový gól strelil dňa 2. novembra 1944, kedy Red Wings privítali vo svojej Olympii New York Rangers a zvíťazili 10:3.

Pre Lindsayho, ktorý sa postupne vyformoval vo významného priekopníka, inovátora a iniciátora veľkých ligových zmien, to bol prvý z jeho 335 gólov v drese Red Wings v zápasoch základnej časti. Je to šiesty najlepší výkon v klubovej histórii a tiež jeden z mnohých dôvodov, prečo je jeho číslo 7 v Detroite vyradené z užívania a nesmie ho nosiť žiadny hráč Red Wings.

Patrí sa ešte spomenúť, že jednou z hlavných postáv onoho víťazstva 10:3 nad Rangers bol center Jerome "Jud" McAtee, autor hetriku. Bol jeho prvý a jediný v NHL.

02.11.1949: Jediný hetrik Sida Abela v NHL

Legendárny útočník Sid Abel, ktorý svojho času hrával po boku Teda Lindsayho a Gordieho Howea v slávnej Production Line, nikdy nepatril medzi veľkých strelcov. Detroit dlhoročne viedol ako kapitán a hoci pravidelne produkoval, strelecky neexplodoval ako mnohí ďalší hráči. Jedinou výnimkou bol zápas z 2. novembra 1949, kedy Detroit Red Wings privítali Boston Bruins a triumfovali 5:3. Abel v tomto stretnutí strelil svoj jediný hetrik v NHL.

02.11.1968: Prvý zápas vo vynovenom Forum

V sobotu 2. novembra 1968 nastúpili Detroit Red Wings na ľade svojich veľkých rivalov Montreal Canadiens a prehrali 2:1. Pre domácich Habs to bol prvý zápas vo vynovenej aréne Forum, ktorá pred sezónou 1968/69 prešla rozsiahlou rekonštrukciou.

Prvý gól v "novom Forum", ako sa legendárnej aréne v tej dobe hovorilo, strelil v piatej minúte úvodnej tretiny domáci Jean Béliveau. O jediný gól Red Wings sa postaral Pete Stemkowski po prihrávkach Garryho Ungera a Brucea MacGregora.

02.11.1969: Gordie Howe a jeho hetrik č. 19

Legendárny Mr. Hockey Gordie Howe je v mnohých smeroch rekordérom Detroit Red Wings. Okrem iných drží rekord v počte hetrikov v zápasoch základnej časti. Dal ich 19, čo je o jeden viac ako ich nasúkal Steve Yzerman. Svoj 19. a posledný hetrik v drese Red Wings strelil 2. novembra 1969 pri domácom víťazstve 4:3 nad Pittsburgh Penguins.

Howe dal tento hetrik vo veku 41 rokov a 216 dní, čo z neho urobilo najstaršieho strelca troch gólov v jednom dueli v dovtedajšej histórii NHL. Medzi jeho prvým a posledným hetrikom v NHL uplynulo presne 19 rokov a 264 dní, čím takisto stanovil ligový rekord.

Oba tieto rekordy vydržali do 3. januára 2015, kedy ich prekonal ďalší velikán Jaromír Jágr. Jágr sa stal najstarším strelcom hetriku v histórii NHL vo veku 42 rokov a 322 dní. Howea prekonal aj tým, že medzi jeho prvým a posledným hetrikom v NHL uplynulo 23 rokov, 11 mesiacov a jeden deň.

02.11.1975: Veľký návrat Eda Giacomina do MSG

Brankár Ed Giacomin bol dlhé roky jedným z najpopulárnejších hráčov New York Rangers. Krátko po začiatku ročníka 1975/76 sa však v New Yorku stal nadbytočným a "Jazdci" ho umiestnili na waiver listinu nechránených hráčov, odkiaľ si ho stiahli Detroit Red Wings.

O dva dni neskôr, 2. novembra 1975, Red Wings nastúpili na ľade Rangers a do bránky postavili práve Giacomina. Giacomin sa dočkal vrelého privítania a v jednom z najpamätnejších zápasov svojej kariéry pochytal 42 zo 46 striel, čím pomohol Red Wings vyhrať 4:6. Publikum v Madison Square Garden ho oslavovalo po celý zápas skandovaním "Ed-die", "Ed-die".

02.11.1985: Rekordne vylučovaný Joey Kocur

Dňa 2. novembra 1985 nastúpili Detroit Red Wings na ľade St. Louis Blues a remizovali s nimi 5:5. Tento zápas vošiel do klubovej histórie vďaka mladému bitkárovi Joeymu Kocurovi, ktorému bolo udelených až 42 trestných minút, čo je klubový rekord v počte trestných minút jedného hráča v jednom zápase. 37 z nich dostal Kocur v druhej tretine, čo taktiež predstavuje klubový rekord. V druhej tretine bol vylúčený šesťkrát, čo je do tretice klubový rekord.

02.11.1989: Trejd Petra Klímu za Jimmyho Carsona

Petr Klíma bol v osemdesiatych rokoch skvostom ofenzívy Detroit Red Wings, mal však problémy s alkoholom a aj to bol jeden z dôvodov, prečo bol 2. novembra 1989 vymenený spolu s Adamom Gravesom, Jeffom Sharplesom a Joeom Murphym k Edmonton Oilers za Jimmyho Carsona, Kevina McClellanda a voľbu v piatom kole draftu 1991.

Hlavnou postavou tejto výmeny mal byť talentovaný útočník Carson, ale zatiaľ čo on v Detroite nikdy nehral prvé husle, Klíma v Edmontone pookrial, s Oilers vyhral Stanley Cup a okrem iného rozhodol najdlhší finálový zápas všetkých čias.

02.11.2013: Petr Mrázek a jeho prvá nula v NHL

V sezóne 2013/14 začal do prvého mužstva Detroit Red Wings stále častejšie nakúkať talentovaný brankár Petr Mrázek. Netrvalo to dlho a Mrázek sa dočkal svojho prvého čistého konta. Stalo sa 2. novembra 2013, kedy Red Wings hrali na ľade Edmonton Oilers a zvíťazili jednoznačne 0:5. Mrázek potreboval na svoju prvú nulu v súťaži 14 úspešných zákrokov.

K presvedčivému triumfu na ľade Oilers prispeli aj ďalší dvaja hráči zo strednej Európy - útočník Tomáš Tatar strelil gól, obranca Jakub Kindl skóroval a pridal asistenciu.


Podklady:
  • Jan. 3: Bobby Hull born in Ontario (John Kreiser, NHL.com; 03.01.2019)
  • Nov. 2: Gretzky becomes member of Oilers (John Kreiser, NHL.com; 02.11.2018)
  • Detroit Red Wings 2015-16 Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa, Alex DiFilippo; 2015)




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.