Vybrané scény z dokumentárnej reality show 24/7

MARTIN UŽÁK | 12.01.2014

Že Tomáš Tatar púšťa svoje ústa na špacírku, že Daniel Alfredsson je mimoriadne zdvorilý a že Johan Franzén začína každý rozhovor pre médiá neúnavným odhováraním a vykrúcaním, aby nakoniec žiaden rozhovor nemusel poskytovať, vie mnoho novinárov a fanúšikov Detroit Red Wings.

Čo však viacerí alebo žiadni žurnalisti a priaznivci nevedeli je, že hokejisti Red Wings sa pred zápasom bavia pri čítaní otváracej formácie, že Justin Abdelkader a Brendan Smith bývajú oproti sebe, alebo že kouč Mike Babcock to so svojou nemilosťou voči sústavne zapnutým kamerám myslel skutočne vážne.

Tieto a ďalšie neobyčajné poznatky odtajnila dokumentárna reality show 24/7 z dielne televízie HBO, ktorá už niekoľko rokov mapuje zákulisné dianie v NHL, profesionálnom boxe a motoristickej sérii NASCAR, aby divákom ponúkla unikátne zábery, ku ktorým by sa inak nikdy nedostali.


Dresy použité v zápase Winter Classic 2014 (Paul Sancya, Associated Press)


Detroit Red Wings sa v tejto show objavili vďaka účasti v novoročnom zápase Winter Classic s Toronto Maple Leafs. Red Wings i Maple Leafs boli po niekoľko týždňov pod drobnohľadom kamier, z ktorých časom vzišli štyri hodinové epizódy. Prvé tri epizódy boli odvysielané postupne 14., 21. a 28. decembra 2013, aby boli 4. januára tohto roku doplnené poslednou časťou, mapujúcou už aj zápas Winter Classic.

Tu je niekoľko vybraných scén, ktoré sa bezprostredne dotýkali Detroit Red Wings:

Predstavenie otváracej formácie v podaní Tomáša Tatara

Hneď prvé minúty úvodnej epizódy odtajnili predzápasovú zvyklosť, o ktorej novinári a priaznivci ani nechyrovali. Tréner Mike Babcock prišiel v novembri s novou metódou, ktorou sa krátko pred začiatkom zápasu snaží svojich zverencov uvoľniť a na ich tvárach vyvolať úsmev. Babcock rozhodol, že pred každým stretnutím vyberie jedného hokejistu, ktorý v šatni pred ostatnými prečíta spis s otváracou formáciou a popri tom pridá aj zopár vtipných poznámok. Príležitosť pred domácim súbojom s Florida Panthers zo 7. decembra 2013 dostal slovenský mladík Tomáš Tatar. Tatar pred kamerami HBO okrem iného uviedol, že v otváracej formácii tímu nastúpi najlepšie vyzerajúci športovec podľa amerického mesačníka GQ - švédsky obranca Jonathan Ericsson.

Rodinná idylka a návraty veterána Daniela Alfredssona

Prvá epizóda priniesla aj segment venovaný švédskemu útočníkovi Danielovi Alfredssonovi a jeho širokej rodine. Kamery zachytili Alfredssona, jeho manželku Birgittu a ich štyroch synov Huga, Louiho, Fenixa a Williama Erika pri stavaní vianočného stromčeka v ich novom rodinnom dome na predmestí Detroitu. Alfredsson sa popri tom rozhovoril aj o svojom príchode do mužstva, keď vyzdvihol lanárenie generálneho manažéra Kena Hollanda a kouča Mikea Babcocka. V záverečnej časti segmentu potom pomohol svojim trom najstarším synom zbaliť hokejovú výstroj, aby ich zobral na malý tréning do Joe Louis Areny. Ako každý správny hokejový otec, aj Alfredsson nechal tých starších, aby si svoju výstroj odniesli sami, a pred vstupom na ľad im pripomenul, aby sa nebili.

Spoločná jazda Justina Abdelkadera a Brendana Smitha

Útočník Justin Abdelkader a zadák Brendan Smith sa počas sezóny zdržiavajú v rovnakom obytnom bloku na predmestí Detroitu a do Joe Louis Areny jazdia spoločne. Písal sa 14. december 2013, keď počas jazdy zasneženými ulicami mesta a s kamerami točiacimi druhú epizódu narazili na šoféra, ktorý vinou šmyku prešiel do iného jazdného pruhu a spomalil tým premávku. Abdelkader si pri sledovaní nebezpečného šoféra povzdychol a vtipne podotkol, že tento hazard mu pripomenul hru jeho spolujazdca a spoluhráča Smitha. Žarty však išli bokom vo večernom domácom zápase s Pittsburgh Penguins. Red Wings toto stretnutie prehrali pomerom 1:4 a na dôvažok prišli práve o Abdelkadera, ktorý utrpel otras mozgu. Smitha tak zo zápasu odviezol Justinov otec Joseph.

Rozzúrený Mike Babcock a jeho vykázanie kameramanov

Tréner Mike Babcock dával od prvej možnej príležitosti najavo, že z neustálej prítomnosti kamier, ktoré sa dostávali aj tam, kam sa ešte žiadne iné kamery nedostali, nie je nadšený. Babcock sa správal galantne aj napriek tomu, že (aj on) očividne nebol vo svojej koži. Záver druhej epizódy však ukázal, že 17. decembra 2013 jeho pohár trpezlivosti pretiekol. Red Wings prehrávali po prvej tretine domáceho zápasu s Anaheim Ducks už 1:4, keď Babcock začal apelovať na hráčov, aby sa urýchlene presunuli do šatne. Keď boli všetci hokejisti na svojich miestach, nahnevaný Babcock vtrhol dovnútra a najskôr nakričal na kameramanov. "Vypadnite, vypadnite, vypadnite! Preto som zatvoril dvere, aby ste (***) vypadli!" vyzýval televízny štáb, ktorý ho aj poslúchol.

Z obytného bloku v Detroite do rodinného domu v Toronte

Podstatná časť tretej epizódy sa niesla v znamení prvého tohtosezónneho vzájomného duelu Red Wings a Maple Leafs z 21. decembra 2013 v torontskom Air Canada Centre. Zatiaľ čo pre väčšinu hráčov Detroitu bola cesta do Toronta len ďalšou z ciest za súperom, pre Brendana Smitha to bola cesta na miesta, v ktorých je doma. Kamery HBO tejto príležitosti využili a s mladým obrancom sa vybrali za jeho rodičmi Lesterom a Dierdreou. Brendan sa usadil ku krbu a rozhovoril sa o výchove svojich rodičov i bratoch Reillym a Rorym. Kameramanov neskôr zaviedol do svojej niekdajšej, no aj naďalej udržiavanej detskej izby. Pri jej predstavovaní sa zastavil aj u modro-bielych stien, ktoré reprezentovali Toronto Maple Leafs, jeho obľúbené mužstvo z detstva.

Todd Bertuzzi a jeho útok na fľašu Jonathana Berniera

Vyššie spomínaný zápas Red Wings a Maple Leafs v Air Canada Centre bol po druhej tretine vyrovnaný pomerom 3:3, keď kamery HBO zachytili roztržku medzi domácim Davidom Clarksonom a detroitským Toddom Bertuzzim. Príčinou ich postrkovania a následnej slovnej výmeny názorov nebolo nič iné, ako Bertuzziho streľba do fľaše s vodou po prerušení hry. Fľaša patriaca torontskému brankárovi Jonathanovi Bernierovi ležala pri bránkovisku, keď ju Bertuzzi za prekvapenia domácich divákov nastrelil pukom. Clarksonovi sa tento ťah nepáčil a Bertuzzimu dal najavo, že ide o fľašu jeho mužstva a že by sa jej nemal dotýkať. Bertuzzi Clarksonovi odvetil, že nech sa o niečo také ako fľašu s vodou nestará, a nakoniec naň ešte zakričal, že mu teda kúpi novú.

Unikátne zábery z tradičného tripu hokejistov a ich otcov

Štvrtá epizóda sa venovala predovšetkým zápasu, ku ktorému celá show smerovala - zápasu Winter Classic medzi Red Wings a Maple Leafs. V úvodných segmentoch však dostal priestor aj tradičný povianočný trip otcov, ktorý sa tentoraz dotýkal stretnutí na Floride, v Nashville a nakoniec aj na otvorenom Michigan Stadium. Kamery zachytili hokejistov a ich otcov v tímovom lietadle Red Bird III počas letu na juhovýchod Spojených štátov. O tripe sa rozhovorili zadáci Danny DeKeyser a Brendan Smith, pričom Smith si neodpustil ani pikantnú poznámku, že jeho otec Lester si tieto cesty zaiste užíva, pretože na chvíľu môže utiecť od manželky. Otec Justina Abdelkadera Joseph zasa uviedol, že sa každý deň musí poštipnúť, aby nezabudol, čo jeho syn dosiahol.

Strata desiatich zubov a šitie v šatni s Dannym Clearym

Zápas z 28. decembra 2013 na ľade Florida Panthers bol pritvrdý aj na bojovníka Dana Clearyho. V jednom zo súbojov v rohu klziska ho nešťastne trafil puk, kvôli ktorému prišiel o desať zubov. Niektoré z nich vypľul za bedlivého sledovania kamier do uteráka, ďalšie si vytrhol sám, aby s kamerami HBO za chrbtom zamieril do šatne a absolvoval zašívanie tržnej rany pod dolnou perou, odkiaľ mu tiekla krv. HBO tieto procedúry nevystrihla, takže televízni diváci sa v záverečnej epizóde celej show mohli pozerať na to, ako Cleary dostáva umŕtvujúcu injekciu a sleduje zašívanie tímového lekára. Cleary prišiel o tri horné a sedem dolných zubov, no do zápasu sa vrátil a svojmu tímu nechýbal ani za silného mrazu a vetra v novoročnom stretnutí Winter Classic.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.