Tomas Holmström v exkluzívnej spoločnosti

MARTIN UŽÁK | 11.02.2012

V osemdesiatpäťročnej histórii Detroit Red Wings si červeno biely dres s okrídleným kolesom na hrudi oblieklo 868 hokejistov. Tí dohromady nastúpili v 5.868 stretnutiach základnej časti, nastrieľali 18.315 gólov a svojmu tímu zabezpečili 6.295 bodov, aby v 59 edíciách play-off pridali niektorí z nich 11 víťazstiev Stanley Cupu.

Pri toľkých číslach sa na toho alebo onoho hokejistu ľahko zabudne. Medzi stovkami "Červených krídel" však možno nájsť legendy, ktoré ohúrili v rôznych vzácnych smeroch a získali nesmrteľnosť.

Jednou z týchto persón je aj útočník Tomas Holmström.

Rodák zo severošvédskeho mesta Piteå odohral v noci svoj tisíci zápas v drese Red Wings, čo sa predtým podarilo len piatim hokejistom. Ich zvučný menoslov je dostatočným dôvodom na to, aby sa populárny Homer zaradil medzi klubové ikony. Tisícku stretnutí dlhodobej edície vo farbách Detroitu majú za sebou len Gordie Howe (1.687), Alex Delvecchio, Nicklas Lidström (obaja 1.549), Steve Yzerman (1.514) a Kris Draper (1.137). História NHL pozná už len 47 ďalších mien, ktoré nastúpili k tisícim súbojom vo farbách jednej organizácie. 


Tomas Holmström (Tim Fuller, USA Today Sports)


Na večer spojený s pripomenutím Holmströmovho míľnika zavítal do Hockeytownu aktuálne výborne hrajúci tím Anaheimu. Red Wings porazili Ducks pomerom 2:1 po samostatných nájazdoch, upevnili si svoje postavenie na čele súťaže a predĺžili sériu domácich triumfov v rade na úchvatné číslo 19.

Holmström si vo svojom tisícom stretnutí odkrútil 12 striedaní a počas necelých 10 minút zaznamenal jednu strelu na bránu. Hromadný aplauz, ktorý si vyslúžil na konci 13. minúty prvej tretiny, bol krásnym dôkazom o jeho význame pre tím a dôkazom o tom, aký je u miestnych fanúšikov obľúbený.

Holmström sa stal 274. hráčom histórie, ktorému sa na métu tisícich zápasov podarilo dosiahnuť. Historicky sa k tejto hranici dostanú len 4 % všetkých hokejistov, ktorí nastúpia v NHL. Red Wings sa však môžu tešiť tomu, že takéto oslavy sú u nich v posledných rokoch v kurze. V druhej polovici sezóny 2008/09 sa z tisícky tešili Kirk Maltby a Kris Draper, ktorých 20. februára 2011 napodobnil Todd Bertuzzi.

Štatistická databáza nhl.com napovedá, že Homer je popredným "Červeným krídlom" aj v počte gólov (240; 11. priečka v historickom poradí Red Wings), asistencií (284; 14.) a bodov (524; 13.).

Holmströmove čísla sú obdivuhodné, no dozaista stoja v úzadí jeho ojedinelého spôsobu hry.

Nezdolnosť a bojovnosť tohto odvážneho útočníka zo severu Európy je priam legendárna. Len máloktorý hokejista dokázal znepríjemňovať život súperovým brankárom tak trvale, tak šikovne a tak úspešne ako Tomas Holmström. Nie nadarmo je pasovaný za jedného z najlepších hokejistov histórie v hre pred brankárom súpera. Je pritom pozoruhodné, že úžasná schopnosť meniť dráhy letu pukov a permanentne cloniť alebo dobiedzať na hranici pravidiel z neho spravili omnoho viac, než bojovníka, ktorý neustále obdŕža veľké množstvo úderov.

Bol to práve priemerne korčuľujúci Holmström, kto počas svojho prvého plného play-off pomohol Detroitu k obhajobe víťazstva Stanley Cupu, keď na sklonku ročníka 1997/98 obsadil s 19 bodmi nečakané tretie miesto v produktivite, hneď za svojimi hviezdnymi spoluhráčmi Steveom Yzermanom a Sergejom Fiodorovom. Bol to práve Holmström, kto počas ďalšej úspešnej sezóny 2001/02 mal možnosť pravidelne hrávať s legendami, akými boli Igor Larionov a Luc Robitaille. Bol to práve Holmström, kto s Pavlom Daciukom a Henrikom Zetterbergom vytvoril mimoriadne dominantný povýlukový útok zvaný "Monty Babcock's Flying Circus".

V aktuálnej sezóne 2011/12, ktorá je jeho pätnástou v NHL, hráva až vo štvrtej formácii, najčastejšie po boku Justina Abdelkadera. Na ľade dostáva oveľa menej príležitostí ako predtým, no stále si dokáže zastať svoje jedinečné miesto v presilovej hre. Pomyselne sa tak vracia do období, kedy v zámorí začínal.

Kdekto dnes vyhlási, že sa občas cíti mladším, než je v skutočnosti. U Holmströma nič také neplatí.

Nič necharakterizuje jeho archaickú kariéru tak, ako únava, ktorá mu miestami neodškriepiteľne bije z očí. Holmström však dokázal pred bolesť stavať svoju obrovskú vôľu a nekonečné odhodlanie.

Je len ťažké predstaviť si, ako sa Homer musí cítiť po skončení zápasu. Celý svoj hokejový život trávi v miestach, kde to bolí najviac, a popri nekonečných úderoch a krosčekoch súpera sa snaží vyhýbať tvrdým projektilom svojich spoluhráčov. Napriek tomu sa vždy dokázal popasovať so zraneniami a okolie nechať zabudnúť na svoje doráňané kolená, ktoré boli v chabom stave už pri jeho vstupe do NHL v roku 1996.

Počas tohtoročnej edície - možno poslednej v jeho kariére - hráva Holmström vďaka injekciám, ktoré na niekoľko mesiacov dokážu stlmiť bolesť v opotrebovaných kĺboch. Nech sa deje čokoľvek, neustále bojuje o svoju pozíciu a do každého súboja vstupuje s vedomím, že urobí všetko, čo bude v jeho silách.

Postupom rokov sa z Homera stal pravý rytier, rytier milovaný svojimi fanúšikmi a rešpektovaný súpermi. Aj keď mu na ľade patrí menšia rola, svojím zmyslom pre humor je aj naďalej nenahraditeľný.

Záverom je tu ešte jeden súčet, ktorý robí z Tomasa Holmströma klubovú legendu. Homer je jedným z 11 hokejistov, ktorí pre Detroit štyrikrát vybojovali Stanley Cup, čo je v tejto organizácii individuálne hráčske maximum. Zvyšok tejto okázalej spoločnosti tvoria Kris Draper, Gordie Howe, Red Kelly, Nicklas Lidström, Ted Lindsay, Kirk Maltby, Darren McCarty, Marty Pavelich, Marcel Pronovost a Johnny Wilson.

Pri pohľade na monumentálnu kariéru Tomasa Holmströma si možno želať jediné... Bolo by úžasné, ak by sa Homer od tejto skupinky víťazov odpútal a spolu s Lidströmom vybojoval ešte jeden Stanley Cup.

Bez ohľadu na to, či sa to Tomasovi Holmströmovi podarí alebo nie, v histórii najúspešnejšieho amerického klubu sa stal raz a navždy nesmrteľným.
  




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.