Aktuálne z klubu tisíckárov s Toddom Bertuzzim

MARTIN UŽÁK | 22.02.2011

Odohrať v NHL tisíci zápas základnej časti, to rozhodne nie je každodenná udalosť. Keď sa tejto udalosti dočkal útočník Detroitu Todd Bertuzzi, bol to dostatočne dobrý dôvod na to, aby ju človek vyzdvihol a aby si okrem toho pripomenul, koľko je v histórii hokejistov, ktorým sa na túto métu podarilo dosiahnuť.


Todd Bertuzzi (Julian H. Gonzalez, Detroit Free Press)


„Mladosť a nadšenie vás dostanú len po určitú hranicu. Po zápase som aj Iggymu povedal, že v akejkoľvek chvíli chcem byť radšej starý a šikovný ako mladý a hlúpy.”
(Brett Hull, 9. jún 2002, Raleigh)

Vyššie uvedený výrok legendárneho kanoniera Bretta Hulla prišiel krátko po treťom finále Stanley Cupu 2002, v ktorom sa jeho Detroit Red Wings v sérii s Carolina Hurricanes dostali do vedenia 2:1 a v ceste za desiatym pohárom lorda Stanleyho sa viac nenechali zastaviť. Hull reagoval na zásah vtedy štyridsaťjedenročného útočníka Igora Larionova, ktorý v 115. minúte ukončil tretí najdlhší finálový zápas všetkých čias.

Priznám sa, že dlho som hľadal článok, do ktorého tento (môj obľúbený) výrok zaradiť. Je to výrok, ktorý by v dnešnej NHL pôsobil veľmi štipľavo, no cez to všetko má pripomenúť, že človek by si mal vážiť aj starších hráčov, pretože ak by takí dobrí naozaj neboli, ani v tej dnešnej NHL, plnej mladých hokejistov, by nehrali.

Patričnej úcte by sa mali tešiť najmä tí, ktorí dosiahli na méty, na aké nejde dosiahnuť v inom než staršom veku. Jedným z takýchto hráčov je aj skúsený útočník Detroitu Todd Bertuzzi, ktorý sa v nedeľu 20. februára 2011 na ľade Minnesota Wild stal v poradí 263. hokejistom histórie s tisícimi zápasmi v základnej časti NHL.

Bertuzzi oslávil svoj tisíci zápas vo veľkom štýle. V riadnom hracom čase odohral 18 minút a aj keď nijak neprispel k stavu 1:1, ktorý medzi Wild a Red Wings vydržal až do samostatných nájazdov, nájazdovú lotériu sám ukončil, presadzujúc sa po bekhendovej strele pod hornú žŕdku brankára Niklasa Bäckströma.

Bertuzzi po zápase žiaril šťastím. V rozhovore pre médiá uviedol, že nie je lepšie miesto, kde možno získať dva body a ešte aj skórovať, ako práve Minnesota. Týmto vyhlásením narážal na celozápasové bučanie tamojších priaznivcov, ktorí ho nemajú v obľube ešte od čias, kedy bol ich súperom v drese Vancouver Canucks.

V súčasnosti sa možno tešiť aj z toho, že Toddovi Bertuzzimu, ktorý sa pred rokmi ako hráč Vancouveru prezentoval jedným z najšpinavších faulov v histórii NHL, je venovaná už len pozitívna pozornosť. Tisícka zápasov v základnej časti totiž nie je jediným tučným číslom, na ktoré v ostatnej dobe dosiahol.

Bertuzzi pred polovicou vlaňajšej sezóny najskôr zaznamenal svoj stý gól v presilovej hre, vďaka čomu sa dostal do vzácnej spoločnosti 130 hráčov, ktorým sa to podarilo. V závere dlhodobej sezóny 2009/10 sa prekročením hranice 1 300 trestných minút priblížil prvej dvojstovke histórie. V úvode sezóny 2010/11 sa vďaka 400. asistencii vo svojej kariére dostal do úzkej skupinky 230 mužov, ktorí na túto hranicu dosiahli.

Dnes sú to takmer tri týždne, čo Bertuzzi oslávil svoje tridsiate šieste narodeniny. Len pred desiatimi dňami sa stal 202. hráčom, ktorý to dotiahol na hranicu 700 bodov v NHL. A aby toho nebolo málo, v nedávnom zápase v Sunrise proti Florida Panthers sa stal 163. hráčom histórie so súčtom 40 víťazných gólov.

Bertuzzi nepríde o svoju pozíciu dosiaľ posledného hráča s tisícimi zápasmi v základnej časti NHL minimálne do polovice marca tohto roka, keďže z aktívnych hokejistov majú k tisícke najbližšie iba beci Wade Redden (New York Rangers) a Adrian Aucoin (Phoenix Coyotes). Redden, ktorý si dosiaľ odkrútil 994 zápasov v NHL, hráva iba v nižšej súťaži, zatiaľ čo Aucoin (989 zápasov) je momentálne zranený.

Skupina 263 hokejistov, ktorí v NHL odohrali tisíc zápasov základnej časti, možno nepôsobí nejako ohromujúco - veď na takých 1 500 zápasov v NHL dosiahlo už len 13 hráčov. Ak však vezmeme do úvahy fakt, že NHL existuje už 93 rokov, počas ktorých v nej nastúpilo dovedna 5 999 korčuliarov a 661 brankárov, prídeme na to, že skupina 263 hokejistov s tisíckou stretnutí na konte je predsa len veľmi úzka, pretože je tvorená iba 3,9 % všetkých mužov, ktorí si kedy v NHL zahrali.

Tisícka zápasov znamená rešpekt, vážený prístup generálnych manažérov a uznanie okolia. Znova ale platí, že toto okrúhle číslo nemusí byť tou najvýpovednejšou hodnotou. V počiatkoch NHL sa predsa hrávalo iba 20 zápasov za sezónu, aby sa postupom rokov až desaťročí prechádzalo k 40, 60, 70, 80 až dnešným 82 zápasom základnej časti. Rovnako tak platí, že hokejista sa nestáva slávnym len po dovŕšení tejto hranice. Za všetky príklady hovoria napr. slávni forvardi Mario Lemieux (915 zápasov základnej časti v kariére), Mike Bossy (752) a Howie Morenz (550), či v prípade Red Wings zadák Reed Larson (904) a útočníci Syd Howe (697) a už spomínaný Larionov (921).

Ak tisícka zápasov niečo zaručuje, tak je to neprehliadnuteľná kariéra. Žiaden veterán by si toľkú pozornosť nevyslúžil, ak by nebol naozaj kvalitným hráčom, čo platí aj v prípade Todda Bertuzziho.

Todd Bertuzzi je dnes v poradí 62. hokejistom, ktorý v NHL absolvoval aspoň tisíc stretnutí v základnej časti a popri tom si obliekol dres Detroit Red Wings. Piati z týchto hráčov sú stále aktívni - okrem Bertuzziho ešte hrávajú Mike Modano, Nicklas Lidström, Kris Draper a Ray Whitney (Phoenix Coyotes).

Pätoro je aj hráčov, ktorí odohrali tisíc zápasov základnej časti iba v drese Detroit Red Wings. Okrem Lidströma a Drapera sú nimi Gordie Howe, Steve Yzerman a Alex Delvecchio. Howe je so svojimi 1 767 zápasmi v NHL aj samotným historickým lídrom, ba dokonca prvým hráčom, ktorý na tisícku dosiahol.

______________________________

Záverom ešte kompletný prehľad 62 hráčov, ktorí odohrali minimálne tisíc zápasov základnej časti NHL a počas svojej kariéry nastúpili aj za Detroit Red Wings:

Hokejisti, ktorí v Detroite trávili celú kariéru alebo jej podstatnú časť: obranca Nicklas Lidström; útočníci Gordie Howe, Steve Yzerman, Alex Delvecchio, Sergej Fiodorov, Kris Draper, Kirk Maltby a Ted Lindsay.

Hokejisti, ktorí v Detroite trávili časť svojej kariéry: obrancovia Chris Chelios, Paul Coffey, Mathieu Schneider, Larry Murphy, Red Kelly, Bill Gadsby, Brad McCrimmon, Marcel Pronovost, Steve Duchesne, Terry Harper, Bob Rouse a Harold Snepsts; útočníci Brendan Shanahan, Norm Ullman, Dean Prentice, Marcel Dionne, Adam Oates, Dino Ciccarelli, Viačeslav Kozlov, Frank Mahovlich, Garry Unger, Michael Foligno, Dallas Drake a Todd Bertuzzi.

Hokejisti, ktorí v Detroite trávili krátku časť svojej kariéry, alebo sa v jeho mužstve iba mihli: obrancovia Marc Bergevin, Leo Boivin, Börje Salming, James Macoun, Brad Park, Doug Harvey, Todd Gill, Dave Lewis, Charles Marsh, Ulf Samuelsson, Michael Ramsey, Jean-Guy Talbot, Derian Hatcher a Fredrik Olausson; útočníci Mike Modano, Luc Robitaille, Brett Hull, Pat Verbeek, Steve Thomas, Adam Graves, Ray Whitney, Murray Oliver, Pit Martin, Bernie Federko, Darryl Sittler, Murray Craven, Andy Bathgate, Mike Sillinger, Ivan Boldirev a Brad May.


http://www.hockeytownblog.sk/p/kniha-red-wings-corner.html




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.