Tí, čo zostali pred bránami exkluzívneho klubu

MARTIN UŽÁK | 11.05.2013

Odohrať tisíci alebo tisícpäťstý zápas v základnej časti NHL je pre hokejistu ohromná pocta. Je tomu tak aj z dôvodu, že na tieto veľaznačné méty dosahuje iba zlomok hráčov. Z historickej databázy NHL.com sa dá vyvodiť, že tisíci zápas absolvoval len každý 24. hokejista a tisícpäťstý zápas len každý 497. hokejista.

História NHL však pozná aj hráčov, ktorí na tieto méty nikdy nedosiahli, i keď boli veľmi blízko. Niektorí z nich nastúpili aj v drese Detroit Red Wings a niektorých z nich predstavuje tento článok.


Mike Modano (Rob Grabowski, USA Today Sports)

Brent Ashton (998)

Ashton bol známy ako slušne skórujúci krídelník. Kluby NHL, vrátane Detroitu, za ktorý hral v rokoch 1987 a 1988, si ho však prehadzovali ako horúci zemiak. Tento najčastejšie vymieňaný hokejista dovtedajšej histórie dostal po štarte sezóny 1993/94 ponuku od Los Angeles, no miesto absolvovania tisíceho zápasu v NHL utrpel vážne zranenie kolena a svoju kariéru musel predčasne uzavrieť.

Red Berenson (987)

Prvý hokejista, ktorý na súperovom ľade dokázal streliť šesť gólov v jednom dueli, pôsobil v NHL v sezónach 1961/62 až 1977/78. Do Detroitu prišiel začiatkom 70. rokov po výmene zo St. Louis; Red Wings ho však "Bluesmanom" vrátili v roku 1974. Berenson s hokejom skončil vo veku 38 rokov. Blues ho ešte chceli udržať, tak ho menovali asistentom trénera a neskôr aj hlavným koučom.

Robert Lang (989)

Lang získal pevné miesto v NHL až v novembri 1997, kedy sa ako dvadsaťsedemročný pripojil k českej légii v Pittsburghu. Do Detroitu prišiel koncom februára 2004 z Washingtonu. V tej dobe bol najproduktívnejším hokejistom súťaže a zažíval vrchol kariéry. Poprednú rolu stratil až v sezóne 2009/10, kedy nastupoval za Phoenix. V NHL chcel ešte zotrvať, no ďalšej ponuky sa nedočkal.

Martin Lapointe (991)

Lapointe sa po sezóne 2000/01 rozhodol opustiť Detroit a kývnuť na lukratívnu ponuku Bostonu. Po trojročnom pôsobení u Bruins odišiel na tri roky do Chicaga, ktoré ho koncom februára 2008 vymenilo do Ottawy. Lapointe mal 34 rokov a očakával, že tisícku pohodlne pokorí. Ponuku, na ktorú čakal takmer celú sezónu 2008/09, však nedostal a s hokejom bol nútený skončiť.

Nick Libett (982)

Nick (alebo Lynn) Libett pôsobil v Detroite v rokoch 1967 až 1979. Patril medzi tých lepších hokejistov tímu, no podobne ako mnohí iní, aj on sa stal obeťou bizarnej klubovej politiky, ktorá len znásobovala mŕtvu éru Red Wings. Libett bol po rokoch solídnych služieb vymenený do Pittsburghu, kde strávil posledné dve sezóny svojej kariéry. Vo veku 35 rokov už nemal vôľu pokračovať.

Mike Modano (1.499)

Modano mal pred štartom poslednej sezóny svojej kariéry (2010/11) na konte 1.459 zápasov, k stretnutiu číslo 1.500 to však nedotiahol. Príčinou bolo zranenie zápästia z 26. novembra 2010. Jeho pravá ruka bola porezaná korčuľou R. J. Umbergera z Columbusu, čo znamenalo trojmesačný odpočinok. Modano síce ročník dokončil, no na pokorenie bájnej méty to nestačilo.

Tomas Sandström (983)

Sandström bol hviezdnym krídelníkom, ktorý vynikal tvrdým fyzickým prejavom. Drsnejšie poňatie hry mu však prinieslo radu ľahkých i vážnych zranení a pripravilo ho o možnosť dosiahnuť na tisíci zápas. Sandström nastupoval za Red Wings v druhej polovici sezóny 1996/97 a vyhral s nimi Stanley Cupu. Po skončení kariéry sa dal na dráhu dobrovoľného hasiča.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.