Tí, čo hrali za Red Wings a odišli zadnými dverami

MARTIN UŽÁK | 07.08.2012

NHL nás naučila, že odchod špičkového hokejistu do dôchodku je spájaný s tlačovou konferenciou, oficiálnym mediálnym vyjadrením alebo nedozerným záujmom novinárov.

Neplatí to však vždy.

Zoznámte sa s kontúrami piatich zaujímavých kariér niekdajších hokejistov Red Wings, ktorých koniec sa datuje do nového tisícročia a bol sprevádzaný tichom a minimálnou pozornosťou okolia.


Robert Lang v drese Detroit Red Wings (The Detroit News)

Aaron Downey (2007-2009)

Rozlúčková konferencia bitkára nikdy populárna nebola, čo platilo aj pri odchode Kanaďana Aarona Downeyho. Keď sa ho reportér Jack Doles v marci 2009 pýtal, kedy plánuje definitívne skončiť, odvetil mu, že to robí už desať rokov. Downey natiahol svoju bilanciu v NHL na 243 zápasov a kariéru uzavrel dvojročným pôsobením v Detroite, s ktorým v roku 2008 získal Stanley Cup. Svoj posledný zápas odohral 7. marca 2009 a rozlúčil sa presným zásahom do siete Columbusu. Neskôr ešte absolvoval skusy vo Phoenixe, kde však neuspel. Jeho koniec vyšiel najavo až koncom októbra 2010, kedy sa stal príležitostným kondičným trénerom záložného tímu Red Wings z Grand Rapids.

Robert Lang (2004-2007)

Olympijský víťaz z Nagana prišiel do Hockeytownu pred uzávierkou prestupov 2004, kedy bol najproduktívnejším hráčom súťaže. Štatút osobnosti si udržal počas celej anabázy v Detroite, ktorá sa skončila po sezóne 2006/07. Svoj posledný zápas v NHL odohral 27. apríla 2010, kedy sa jeho Phoenix Coyotes lúčili s play-off práve po súboji s Red Wings. Lang mal vtedy pred štyridsiatkou, no aj naďalej dúfal, že by si v NHL ešte mohol zahrať. Ponuky, ktorá by ho výraznejšie oslovila, sa však nedočkal. Jeho kariéra sa uzavrela krátko pred play-off 2011, kedy sa ukázalo, že po ňom nesiahol žiaden klub NHL. Oficiálny Langov koniec však oznámený nikdy nebol, a to nielen v zámorí, ale ani v rodných Čechách.

Martin Lapointe (1991-2001)

Najvyššie draftovaný hokejista Red Wings od roku 1991 absolvoval v Detroite šesť kompletných sezón a veľkou mierou prispel k dvom víťazstvám Stanley Cupu. Už vo svojom mladom veku vyrástol v neprehliadnuteľného lídra, no po najlepšom ročníku v kariére sa rozhodol nabité mužstvo z Hockeytownu opustiť. Boston Bruins ponúkli Lapointemu dôležitejšiu pozíciu na ľade, ako aj štvornásobne vyšší plat. Väčší priestor mu však nikdy nesedel tak, ako niekdajšia rola provokatéra a tvrdého pracanta z nižších formácií. Svoj posledný duel odohral 16. apríla 2008 v drese Ottawy. Dlhé mesiace, ba možno až celý rok, čakal na ďalšiu ponuku, no tá neprišla. S NHL sa rozlúčil ako tridsaťštyriročný.

Mathieu Schneider (2003-2007)

Rešpektovaný ofenzívny zadák začínal v Montreale, s ktorým sa v roku 1993 tešil zo Stanley Cupu. Do Detroitu sa dostal krátko pred uzávierkou prestupov 2003 po výmene z Los Angeles, aby v ňom zotrval tri nasledujúce sezóny. Svoj posledný zápas za Red Wings odohral 5. mája 2007 proti San Jose a opúšťal ho so zlomeným zápästím. Po odchode z Hockeytownu sa výkonnosť tohto rodáka z New Yorku znížila, no v NHL hrával aj po štyridsiatke. Podobne ako Lang, aj Schneider absolvoval svoj záverečný duel 27. apríla 2010 v drese Phoenixu. Rovnako však platilo, že po desať nasledujúcich mesiacov sa nedočkal novej zmluvy. V závere februára 2011 preto oznámil svoj vstup do štruktúr NHLPA.

Steve Thomas (2003-2004)

Dokážete si predstaviť, že ste v NHL odohrali viac ako 1.200 zápasov, nastrieľali 421 gólov a nazbierali cez 900 bodov, no i tak sa vášmu lúčeniu nevenuje žiadna patričná pozornosť? Presne takto smutne odchádzal Steve Thomas, rodák z anglického Stockportu a jeden z najpodceňovanejších hokejistov modernej éry. Stumpy odohral v NHL 20 sezón v drese šiestich klubov, no nikdy si nevyslúžil uznanie, aké sa dostávalo aj oveľa chabejším hráčom. Svoj posledný ročník v kariére strávil v Detroite, kde sa ako štyridsaťročný hravo zaradil do rozbehnutého mužstva. Jeho koniec však prišiel o viac ako rok neskôr. Thomas je preto považovaný za jednu z najväčších "tichých obetí" výluky z ročníka 2004/05.
 




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.